I pastor Vivekas fotspår

Efter att jag började intressera mig för barndomens Enskede har jag blivit rekommenderad att läsa böckerna om ”pastor Viveka”, som ju alla utspelar sig i Gamla Enskede. Det finns tre böcker (hittills?).

  1. Pastor Viveka och tanterna
  2. Pastor Viveka och hundraårsjubileet
  3. Pastor Viveka och Glada Änkan

När samma tips kom även från en bohuslänning(!) gjorde jag slag i saken: Läste alla tre böckerna och gick dessutom på Hembygdsföreningens möte med författarinnan Annette Haaland. Och där råkade jag hamna bredvid författarens mamma, som berättade att hon är förebilden till böckernas Biggan! Det blev ett mycket intressant samtal – fast om helt andra trakter än Enskede. För precis som Biggan kunde hon berätta om exotiska platser.

Författaren betonade dock i sitt föredrag att även om böckernas personer kan ha vissa likheter med verkliga människor är de påhittade, liksom en del av platserna. Jag blev nyfiken på de adresser i böckerna som även finns i verkligheten.

Längst ner på sidan finns en karta med såna platser och i texten är de rödmarkerade.

Pastor Viveka är alltså böckernas huvudperson. Hon arbetar i Triangelkyrkan och bor med man och barn i en lägenhet på Stockholmsv 57 alldeles i närheten.

Pastor-Vivekas-hem
Pastor Vivekas hem

På baksidan av kyrkan finns en tillbyggnad med en lägenhet. Där bor Biggan, en sjuksköterska i sjuttioårsåldern som i bok nr 2 kommer hem ifrån Sydamerika efter att ha jobbat på ett djungelsjukhus.

Alldeles intill kyrkan ligger Triangelparken med en fallfärdig gammal lekstuga – där något kusligt händer i bok nr 2.

Triangelparken
Triangelparkens lekplats

I Dalens koloniområde har pastorn köpt en liten stuga – i vars närhet en död kropp hittas redan i den första boken. Koloniområdet finns, även om de nuvarande 43 stugorna bara är resterna av det stora koloniområde som 1965 revs för att få plats för vad som skulle ha blivit norra Europas största sjukhus, men småningom kom att bli en fjärdedel av vad man tidigare tänkt. Fast när det beslutet kom hade Dalens kolonister redan tvingats elda upp sina stugor.

Det som i böckerna kallas Enskedes finaste hus, där Viola, Enskedes (före detta?) vackraste kvinna bor, är påhittat, liksom Gröna villan, det bekräftar författaren. Och tur är väl det: i det vita huset hände något förskräckligt, och Gröna villan sägs likna huset i ”Psycho” och hade dessutom ett rum man inte fick gå in i…

I bok nr 2 var Gröna huset högsta vinsten i det stora lotteriet på midsommartinget i Enskede Folkpark 1915, andrapris var en automobil värd 13 000 kronor, och tredje pris en fastighet i Stockholms skärgård värd 5 000 kronor.

Verklighetens Enskede Folkpark fanns mellan 1914 och 24, och Folkparkens centrallotteri hade verkligt storslagna priser: I lokaltidningen läser jag att första pris kunde vara en bil värd 13 000 kronor (idag ca 460 000 kr), andrapris en villa i Stocksund värd 7 000 kronor (idag ca 250 000 kr) och tredje pris en fastighet i skärgården värd 5 000 kronor (idag ca 175 000 kr). Så kostade lotterna också hela 2 kronor och 10 öre, nedan inträdet kostade 25 öre för de stora och 10 för de små.

Folkparken låg mellan Rörsoppsvägen och Stockholmsvägen och betraktades redan från början av en del som ett syndens näste, trots att man även hade friluftsteater, som lockade stor publik, och anordnade föredragsverksamhet. Men den sedeslösa Enskededansen blev omskriven, man dansade one-step på ett ”södersvajigt sätt” som kallades för jumpa. Redan 1914 hade enligt en polisrapport ”48 i Enskede boende personer, huvudsakligen villaägare, anfördt klagomål öfver tillställningarne i Enskede folkpark” och ”anhållit att tillståndet till folkpark och offentlig dansbana måtte upphäfvas”. I juni 1924 hade parken fått ny regim, Man började servera öl, det kom folk från stan och blev bråk. Till slut stängdes parken.

Polisrapport från 1914

Världens smalaste bokhandel har vi inte hittat i verkligheten, men i böckerna ligger den på Stockholmsvägen. Det är i källaren under bokhandeln som den nya biografen Glada Änkan ligger, den som i bok nr 3 ska efterträda den gamla Enskede bio, som mycket riktigt låg på Stockholmsvägen tills den 1961 stängdes, i den allmänna biografdöden.

Enskede bibliotek forskade Biggan om den historiska ”glada änkan”, bland annat i Hembygdsföreningens skrifter. I boken beskrivs hon som ”en något överdrivet uppsminkad äldre dam”, som hette Maja Nordström och var änka efter Anders N. Båda makarna hade arbetat på Skarpnäcks gård och de ligger begravda på Kolerakyrkogården. Enligt boken alltså, några sådana gravstenar hittar vi inte.

Och i slutet av ”Pastor Viveka och Glada Änkan” skriver författaren: ”Glada änkan har funnits. Hon spelade mycket riktigt piano på Enskede bio. Allting annat om henne är påhittat.”

Det händer förstås mycket mera kusligt i böckerna, bland annat i Sandsborgsbadet och utanför ridhuset vid Enskede Värdshus . Mer om det ska vi inte förråda här.

Uppe vid Globen bor böckernas kvinnliga polis i en tvåa. Före Globen fanns där de s k Ödledammarna: I den ena fanns en pumpstation där man pumpar vatten till slakthuset, i den andra salamandrar. Enligt bok nr 2 hade ett gruvligt brott begåtts där.

Vi som bodde där har andra, ljusare minnen från dammarna.

E-Gropen


Karta över en del platser i böckerna om pastor Viveka

Klicka kartans ”Visa större karta” [ ] för att se kartan i eget fönster. Då ser du även listan över markerade platser. Zooma in och ut med + och . Kartan fungerar även i mobilen.

Klicka på en markerad plats för att få mera information. Via Google Maps kan du då även få en vägbeskrivning till platsen. (Länk till mer info om våra kartor.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s