Lena minns: Vi badade i det jag kallade ”Gropen”, men andra tydligen Ödledammarna, där vatten hämtades till närbelägna Slakthuset. På den tiden hade jag inte hört talas om vare sig om ödlor eller slakthus – i så fall hade jag kanske haft mina betänkligheter. Men i det vi kallade “Gropen” badade jag gärna, naken förstås, det gjorde alla barn på den tiden. Vattnet sägs ha varit kallt, men sånt märker man väl inte som barn.
Vi ungar kunde åka badbuss till Flatenbadet också. Jag tror att det var gratis, och även jag åkte med, vilket är konstigt, eftersom jag var så blyg, länge ensambarn och alltså helt utan dagis- och gruppvana. Men det enda minne jag har är att man fick en slät bulle och mjölk, som var ljummen och började bli liite sur i sin vita plastmugg. (Kräsmagad, som sagt.)
I boken “Den vita staden” hittade jag bilden till vänster: “Bussresorna till Flatenbadet, en verksamhet som många stockholmare fått uppleva. Foto K W Gullers, ur ”Stockholm – the summer city”, 1948.”
Här berättar några av alla dem som åkte med Flatenbussarna.
Ibland åkte vi till Flaten med familj och vänner. Tydligen kunde man låna roddbåt där också, för det hittade jag en bild på.
Vi satt gärna och ofta på filtar, både vuxna och barn, med eller utan fika.
Bakgrunden var sig ganska lik förra året (utom byggbarackerna).
Men åt andra hållet såg det ut så här:
Här sitter jag med kompisar vid ”skogen” i närheten av lekplatsen. Åtminstone jag gillade att sticka.
Badade du också i Ödledammarna och åkte med Flatenbussarna? Eller minns du något HELT annat? Skriv en kommentar nedan eller mejla oss på ”Vad minns du?”
Visst åkte vi många ungar med Flatenbussarna!
Bussarna avgick från Skärmarbrinksvägen vid Kronlaxen (där Pastellvägen mynnade).
Bussen var gratis – avgick runt kl 9 och hem kom man rätt sen eftermiddag.
Var det många barn som någon dag ville åka med så gick ledaren iväg och ringde efter en buss till – när den svängde fram hurrades det.
På dagen serverades mjölk och (två, tror jag) släta bullar, mums tyckte de flesta.
På onsdagarna var det extra festligt, då fick man en kubbe också!
Innan serveringen började stod ungarna i långa rader mellan räcken av metall – många barn dunkade sina muggar i räckena så det hördes vida omkring.
Undra på att emaljen skadades om man hade en emaljerad mugg!
På fredagarna var det teater, sång mm från en scen där det intilliggande berget tjänade som läktare.
Det fanns simskola och där lärde jag med med möda simma några meter; jag tyckte det var lättare att trampa vatten som jag – vet inte hur – nog lärde mig själv efter anvisningar från äldre barn.
På förmiddagen – innan vi tilläts springa ut i vattnet -togs vattentempen som sedan basunerades ut i högtalarna.
Ibland var det dryga 20 grader – men ibland bara 16 grader och då buades det högljutt.
GillaGilla
Tack för den berättelsen! Jag har funderat på varifrån bussarna gick, men kommer märkligt nog bara ihåg bullen och mjölken.
GillaGilla
Jorå ja åkte åxå me t Flaten å bada å käka bullar m 1liten mjölktetra måste nog vart 🙄65-67. DN hade nå dagskollo åxå dit bussen gick fr Nynäsvägen und Gullmarsplan d kan ha vart Gålö kollot låg 🤔 Anmälan gjordes via DN blaskan som pärona prenumerera på
GillaGilla
Växte upp på Blåsutvägen mins både Ödledammarna där var man nästan varje dag och badade och Flatenbussarna åkte man med. och på vintern var man och åkte skridskor på fotbollsplanerna sandplaner som spolades efter skolan det fanns mycket fint under Globen
GillaGillad av 1 person
Jag bodde på Skärmarbrinksvägen, har precis samma minnen.
GillaGilla