När klasskompisar träffas i (fd) Nytorp

Hans-Göran berättar: För ett och ett halvt år sedan fixade jag och några klasskompisar en återträff för oss som i början av 50-talet gick i småskolan i gamla Röda skolan, eller Enskede Gamla som den egentligen hette. Det kan man läsa om här. Då kunde vi inte samlas i vår gamla skolan utan vid dagiset som idag finns på platsen, eftersom Röda skolan slutade vara skola 1967 och revs tio år senare.

Men Nytorpsskolan, där vi gick på mellan- och högstadiet, finns kvar – även om den numera heter Hammarby Södra. I november var vi där. När vi samlades i aulan och skålade i cider strömmade massor av minnen fram. Sen följer en rundvandring i skolan tillsammans med biträdande rektor. Många intressanta jämförelser gjordes av dagens skola och skolan på vår tid.


Ljushallen/aulan är sig precis lik. Lika vacker som tidigare. Minnen dyker upp från julspel, gymnastikövningar och studsmattor. På detta hårda golv hade vi i början gymnastik, ibland med kommentarer från publiken på övervåningarna. Här finns flera minnen om vad som hände i och kring aulan.


I ett av rummen kring aulan hade en del av oss trä- och metallslöjd. Nu var vi där igen. Salen var sig lik åtminstone från 80-talet när Eddie tog bilden nederst.


Min klasskompis Leif, som hade rekord i kast med liten boll (inofficiellt rekord 115 m), gör här ett försök att slå det gamla rekordet. Problemet var bara att hitta nedslagsplatsen för bollen pga mörkret. Får göra ett nytt försök nån annan gång.

Utanför det gamla plugget, med 50-talets fruktade tandläkarmottagning i bakgrunden: väntrum till vänster, därefter rummet med STOLEN.

Som trevlig avslutning åt vi middag på Malmgrenska krogen i Hammarby.

Det är aldrig försent att fixa en återträff!


Här är en del av de bilder vi tittade på och mindes kring:

På den första bilden måste fotografen ha stått en bit upp på åsen vid Tallis, den tallbevuxna rullstensås som sträckte sig från Sofielundsvägen i norr till Skogskyrkogården i söder. Här kan man läsa mera om Tallis och de farliga tallisarna.

Nytorpshistorik: På nästa bild är skolan ännu inte riktigt färdig, och när höstterminen 1951 började måste en del av klasserna hysas in i andra skolor, andra har berättat att de i början fick ha lektioner utomhus. Här kan man läsa mera om hur det var.


Nedan en stämningsfull bild på det ¨ståtliga – och ibland mindre ståtliga – traditionella Luciatåget i aulan. Många har oförglömliga minnen därifrån.


Skärmarbrinksvägen byggdes 1943. Bilden är från 1944 och Konsumskylten är redan uppe, men bakom huset syns en byggplats och bortom den flera nya hus. Här kan man läsa mer om hur ”det nya Gärdet” växte fram i Johannehov.

Skärmarbrinksvägen 9


Hans-Görans bild visar kvarterets ungar mellan Skärmarbrinksvägen 21 och Blåsutvägen 30, omkring år 1952. Här finns flera bilder på temat ”ungarna i kvarteret”.


På ”Ängen” nedanför Skärmarbrinks gård var det främst rattkälke med medar som gällde. Om man startade uppifrån kunde man komma ända fram till Artistvägen. Men man fixade alltså även backhoppning från Pastellvägen, som på den här bilden:


Bilden nedan visar den provisorisk linjesträckning vid Sofielundsvägen, Schantz, Bengt, 1951, Spårvägsmuseet (CC BY-NC 3.0).
Här kan man läsa mer om hur tunnelbanan småningom ersatte spårvagnen.


I början av 50-talet hände det ofta att gäss promenerade över spårvagnsspåren vid Sofielundsplan. Titti har berättat mer om dem, för de tillhörde hennes svärfar, ”Tysken” kallad.


“Vid Johanneshovs Idrottsplats sommaren 1951” står det i albumet vid bilden nedan.


Här kan man se hur det såg ut på ungefär samma ställe 66 år senare.

De gamla Ödledammarna med kylvatten för Slakthuset låg mellan nuvarande Globen och Slakthuset. Där badades det flitigt, och strax intill kunde man åka cykelspeedway. Klättrade man uppför en brant grusåsslänt var man uppe på en fotbollsplan som spolades till is på vintern, så att man kunde åka skridskor.


Bilden nedan ur boken om Hammarby IF visar hur Rolf Rydvall, Rune Larsson, Folke ”Hinken” Holmberg, Rune ”Gösen” Björklund och Berndt Westerlund pustar ut ovanför Ödledammarna efter ett träningspass 1954 där de tvingats att bestiga backen strax söder om grusplanen ett par gånger. Här finns flera minnen och berättelser från bollspel och skridskoåkning på Johanneshovs idrottsplats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s