På ängen kunde vi leka fritt både sommar och vinter.

H-G minns “Ängen” mellan Skärmarbrinksvägen och Pastellvägen.

Sommartid bjöd ängen på en härlig grön yta med mycket plats för spontana fotbollsmatcher. Man fick se upp för ”Parkvakten” som kom cyklandes i sin gröna uniform. Man kunde bli uppskriven i hans anteckningsbok, men vad som mer hände kommer jag inte ihåg. För det mesta drog man iväg när han uppenbarade sig. Ibland var det nån boende på Skärmarbrinksvägen 10-12 som kunde gnälla men för det mesta gick det bra att spela.

På vårarna uppstod oftast översvämning på den nedre delen av planen pga. all snösmältning. Självklart blev det en hel del plurr här.

HG-Ängen-Skärmarbrink-sommarIMG_0011
Ängen sommartid

Men det som man kommer ihåg främst är ju vinters alla möjligheter. Och då framförallt kälkåkning. Det var rattkälke med medar som gällde. Och när man startade från Skärmarbrinks gård och det  gick som snabbast kunde man komma ända fram till Artistvägen. Var det nån i vägen så ropade man ”Se upp i backen – tiotusen hål i nacken”. Oftast var det flera kälkar som startade samtidigt med två på varje. Det gällde att preja varandra och få den andra på ”ända”. Själv hade jag en röd kälke som gick som en raket. Varför ersattes alla dessa kälkar med ”snowboards”?

En annan upplevelse från ”Ängen” vintertid var backhoppning. Backhoppning var inne på den här tiden inte minst genom tävlingar i Hammarbybacken och Enskedebacken.

HG-Backhoppning-PastellvägenIMG_0019 (2)
Backhoppning Pastellvägen

Hoppen blev väl inte speciellt långa, 3-4 meter men hoppen fixade vi helt själva oftast med hjälp av trälådor i botten som täcktes med snö.

När jag nu passerar vissa av platserna där vi åkte utför, kan jag inte förstå hur vi kunde. De flesta hoppen gjordes från höjderna på Pastellvägen. Ungdomens våghastighet eller… Mycket har självklart vuxit igen.

Sammantaget kom jag att uppleva ”Ängen” som vårt andningshål, med stora härliga grönytor under  sommarhalvåret och vintertid med möjligheter att nyttja den kuperade terrängen för olika lek- och sportaktiviteter. Och Skärmarbrinks gård var alltid höljt i sitt eget dunkel med många varianter på fantasier.


Åkte du också kälke och backhoppning i de lokala backarna? Minns du historier kring Skärmarbrinks gård? Eller något helt annat. Dela gärna med dig av dina bilder eller minnen – innan de helt bleknar bort. Skriv en kommentar nedan eller mejla oss på ”Vad minns du?”. 

3 reaktioner på ”På ängen kunde vi leka fritt både sommar och vinter.

  1. Iintressant att läsa och se bilder från det som vi kallade Kälkis när jag var barn. Parken och/ eller Trädgården var andra namn på denna plats. ”Ängen” var den stora gräsbevuxna ytan mellan Blåsutvägen och skogspartiet nedanför Pelargatan.

    Gillad av 1 person

  2. Åkte själv i backen där 1 vinter hade ja knåpat ihop 1 gammal dam cyckel m skida på fr hjulet d va nog i samma repa när minibikes m mopedmotor va poppis. Allt tillverkades å sattes ihop i cycelstallet som 15 åring kom 1a hojen in bilden Suzuki scrambler 125cc

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s