Vi ungar från Blåsutvägen och Skärmarbrinksvägen

Christer från Blåsutvägen 35, som har berättat om Röda skolan, skickade in ett foto från ”sin” gård. (Klicka som vanligt för större bild): 

Jag tror bilden är från 1952, och visar vad jag kallar ”Kvarterets ungar”. Jag minns bara ett fåtal av dem som är med på fotot. Själv sitter jag i första raden längst till vänster med min kompis Pim (Ingvar eller möjligen Ingemar De Grade) bredvid. Tvåa från vänster i bakersta raden står hans storasyster Anita. De bodde högst upp i 35:an mot gatan. Jag tror fotot är taget vid 37:ans hörn.

– Kanske är det någon. som känner igen sig?

Christer-kvartersungar1952

Lena hittade en bild av en mycket liten grupp ungar bakom huset till Skärmarbrinksvägen 1, där vi bodde. Läs mer om kvarteret och butikerna här.

Killen heter Bo F, bodde högst upp i huset, och jag tror att han var ganska busig (fast det tyckte jag nog om många på den tiden…). Han håller i en pistol och en ask som jag har ett svagt minne av innehöll något intressant, fast jag vet inte längre vad. Själv är jag iförd präktiga galonbyxor, som möjligen var röda, precis som galonöverdraget på vår kökssoffa, där jag sov.

Lena-oBoF1951

Hans-Göran bodde längre ner på Skärmarbrinksvägen, som han berättat minnen från här, och på hans bild står ungarna mellan Skärmarbrinksvägen 21 och Blåsutvägen 30. Året är kring 1952. På Blåsutvägen 33 bodde – bland många andra ungar – Staffan och hans syskon, som man kan läsa mer om här.

HG-grupp-Skärmarbrinksv21

På Hans-Görans andra bild har man avlägsnat sig från gården och är på cykelutflykt till Magelungen.

HG-grabbarMagelungsbron20180102_141426

Den som vill skicka in bilder kan höra av sig via ”Kommentera” längst ner på sidan, så hör redaktören av sig. Eller gå via Facebookgruppen ”Nytorpsskolan”. 

5 reaktioner på ”Vi ungar från Blåsutvägen och Skärmarbrinksvägen

 1. Ah, dessa galonbyxor! Jag hade också ett par sådana, och de var jag tvungen att ha på mig, utanpå de reguljära långbyxorna, när jag gick ut och lekte om vintern; har dock för mig att mina var ”skotskrutiga” på röd botten. Kan det stämma, tro? Jag minns de där tryck-knapparna av mässing som höll hängslena på plats mot bröstlappen.

  Avigsidan med att vara så påbyltad om vintrarna visade sig när man var ”kissnödig” – så många olika lager av kläder med knappar, blixtlås och spännen som skulle tas av innan man kunde använda toaletten!

  Foton som visar vardagen sådan den då var är så roliga att se så här många år senare.

  Jag hittade ett foto på internet som visar två små barn i Stockholm år 1951 iförda vinterkläder av samma typ.
  https://www.classicpicture.se/fotoweb/archives/5010-Nostalgia/Classicpicture/Classicpicture41/EC243596.jpg.info

  Gilla

 2. Apropos vinterkläder – Är det någon som minns de av något slags vit ”fuskpäls” som var på modet för flickor sent 1950-tal? Jag har gjort många internet-sökningar men minns ej vad de kallades; de hade ett speciellt namn, nämligen – jag minns bara inte VAD! Jag fick en sådan mössa i julklapp 1959, tror jag. Kan de ha hetat ”snöbollsmössa” möjligen? Det låter dock inte bekant.

  Gilla

  1. Jag är mycket elegant på gamla kort (innan jag fick syskon?). Bland annat hade jag vit teddypäls och en elegant päls(?) kantad mössa. Ska leta fram de korten. Tack för påminnelsen!

   Gilla

   1. Ser fram emot de fotona!

    Just den mössan jag har i tankarna var helt av vit ”fuskpäls” som en boll, med ett slags brett, vitt ”stretch-band” runtom så att den satt kvar på huvudet. Vet du vad jag försöker att beskriva? Jag har endast ett mycket dimmigt minne av den; det var när vi bodde på Burspråksvägen jag fick den mössan (ingen aning om vad det blev av den senare … ) och den bör ha varit på modet vintern 1960-61. Om jag bara kunde minnas vad den kallades för! Den hade ett namn som den salufördes under, nämligen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s