Vi minns verksamheter av mångahanda slag i och kring aulan/ljusgården/ljushallen

Nytorp-gymnastiksalsbrist-DNI december 1952 skrev DN om  problemen i ”enhetsskoleexperimentet i Nytorp”: ”För stor skola, för stora klasser och avsaknad av gymnastiksal är några av de bekymmer Nytorp delar med de flesta (nybyggda) skolor.”

Här utbyter gamla nytorpare minnen kring den stiliga aulan och hur den använts under olika decennier.  

I början fick man använda aulan för gymnastik. Lena glömmer aldrig hur det var för en icke-gymnast att försöka hjula där, inom synhåll för alla som köade utanför lektionssalarna flera våningar upp – hånfullt skrattande (åtminstone i minnet).

Runt aulan fanns dörrar till bland annat trä- och metallslöjd, där många minns magistrarna Wing och Adolfsson.

Eddie tog bilden 1980:

Eddie-träslöjd (2)

Dessutom fanns här rektor och expedition samt skolsyster, som en tid hette Ingeborg och beskrivs som ”en barsk kvinna”. Susanne kommer ihåg att det fanns ett litet rum bredvid expeditionen: ”Där stod man och stencilerade …..den lukten/doften var speciell. Och skolsyster med sin hätta på huvudet o strikta dräkt. Hade vi inte fluorsköljningen där också, med små pappmuggar?”

SigneBengtsson-urSkolbarn
Ur boken ”Skolbarn – en folkundervisning växer fram”

Lärarrummet låg en trappa upp till vänster, dörren bredvid klockan på bilden. Längst upp fanns kemi-, biologi- och fysiksalen. Pia berättar: ”När man behövde gå till lärarrummet fick man knacka på, och sen stå kvar och vänta tills läraren man sökte kom ut. Och jag har ett minne av att det i anslutning till biologisalen fanns djur, som man kunde låna hem över lov.”

Många kommer ihåg trä- och metallslöjden och en del har sparat sina alsterIlona har fortfarande kvar sin träsnidade fågel. ”Men den halva gitarren jag fick med mig när vi flyttade blev dessvärre aldrig färdig. I Skåne, dit vi flyttade, fanns det ingen träslöjd för flickor.”

Monica gjorde också en fågel som finns kvar. Och dessutom en sänglampa på en ”svängarm”. ”Jag vet att många gjorde gitarrer med fina inlays (vad det nu heter på svenska?). Fina material hade vi, en kille gjorde en vattenkanna i koppar.”

Åke har kvar sin tidstypiska väggprydnad, och det har även Hans-Göran som gjorde en likadan – och dessutom har livliga minnen från en annan metallslöjdslärare, som gav sina elever elektriska stötar.

Kenneth gjorde en kulhamrad kopparvas med mässingsfot, som fortfarande står i fönstret.

SlöjdalsterNytorp
Slöjdskapelser av Ilona. Åke och Kenneth

Gunilla minns hur pampig ljushallen var: ”Där firades Lucia och där bjöds man på allt från sång och musik till modevisning.” 

Bilden nedan visar ett traditionellt julspel i Nytorp, och finns i boken ”Skolbarn – en folkundervisning växer fram”. Enligt bildtexten lånade skolan först dräkter från Gamla stans julspel, men sedan sydde föräldrarna ihop likadana för Nytorpsskolan.

Nytorp-julspel

Claes var alltid herde i julspelet: ”Jag kom nerför trappen när härolden läste, och spelade nån visa på tvärflöjten. Mitt ”värsta” minne från den scenen var när jag fick sjunga ”Kom hör min vackra visa”, solo, acapella, i typ fyran. Kändes inte så coolt.”

Isabella: ”Det kändes inte heller coolt när jag, Kerstin B och nån mer sjöng och dansade från samma scen ”Tre så gummor skulle gå en…” iklädda lång kjol och huckle.”

Eva var Jungfru Maria och sjöng Marias vaggsång: ”Hade vid tillfället slitit av ledbandet i mitt ena knä, skidåkning, så benet var gipsat men det syntes ej under Marias långa klänning. Förmodligen den första gipsade och haltande Maria i aulan.”

Anna-Lena minns när hon gick i luciatåget: ”Vi kom in på översta våningen, tog oss ner för trappan till våning två där Lucia anslöt till tåget via dörren vid trappan. Många sånger har man sjungit i den aulan.”

Pia kommer ihåg att Maj-Britt Oest hade lilla luciatåget med lågstadiet. ”Jag tyckte hon var en väldigt stilig fröken med sitt mörka uppsatta hår. Hade henne inte själv men minns mycket väl hennes ”lilla luciatåg” vid pianot.”

Anders hade Maj-Britt Oest som lärare: ”Före aulan brukade vi alltid gå Luciatåg i Spårvägshallarnas stora personalmatsal vid Blåsut. Vi som hade svårt att hålla tonen ombads att bara röra på munnen.” 

Här finns flera minnen från Luciatåg och julspel i aulan.

IsaBella: ”Vi hade olika olika musikaliska uppträdanden där. Det första som jag minns var en modernare musikaluppsättning av Romeo och Julia framförd av högstadieelever. Den visades för oss i ljushallen nån gång under 60 talet. Pepitarutigt var ett mode då så Julia var klädd i en pepitarutig klänning och örhängen. Och jag som gick i åk 3 eller 4 (tror jag det var) tyckte att hon var jätte fin och var väldigt imponerad av alla som uppträdde i den.”

Ava började i klass 1 år 1960: ”Jag uppskattade jättemycket att det var så mycket sång och musik, vårsoareer och julspel. Ur den här musikalen minns jag så väl en strof som Romeo sjöng: ” Julia Julia, Julia, kasta nu genast din nyckel, när Romeo kommer på cykel”. In kom Romeo på just en cykel och Julia stod på första balkongen och kastade då ner en nyckel. Mycket fyndigt tyckte jag. ”

IsaBellas minne är att det gjordes två varianter av Romeo och Julia. ”En traditionell som spelades upp för föräldrar mm och en modern för skolans elever – och det var där de sjöng den sången. Av någon anledning så fastnade den låten i huvudet, så jag kan fortfarande gå och gnola på den.”

Här sjunger Stig Olin och Daisy Schörling ”Julia Julia” (av Stig Olin). Året är 1951. 

Roland kommer ihåg en mycket speciell modevisning: ”Vi hade fått våra första skoltröjor och andra plagg med NYTORP på. Peter hade alla plagg på sig och började strippa tills vi kom ända in på T-tröja och shorts. Jag tror vi chockade många!” Peter själv minns särskilt magister Stig Berg, ”som antog en allt rödare ansiktsfärg allteftersom plaggen föll.”

Peter J gick på Nytorpsskolan 1973-81 och har minnen av ”konserter i aulan med en grupp som hette ”Landslaget”, och förstås Freestyle 79″. Och Hans minns att ”Landslaget” spelade på Lucia 1976 i aulan. ”Med Lasse Lindbom i spetsen hade de åtminstone en hit på svensktoppen med ”Den gamla jukeboxen spelar igen”.” (Bild från SvD 1973).

Här kan man läsa mer om Landslaget, Lasse Lindbom och flera Enskede-kändisar  och här finns bilder på flera popband med nytorpare. 

Lena O brukar tänka på ”skolfesten vi hade och Freestyle var där och spelade, coolt.” Bosse: …”och vi rockare stod och buade ovanför på plan 1..”

Här spelar Freestyle ”Nära dig” i Lena Maria show 1981 – och blir intervjuade.

Sara, som nu jobbar i Nytorpskolan, fast den numera heter Hammarbyskolan Södra, kan intyga att man idag ”firar inte bara Lucia här utan också FN-dagen – och så har man skolavslutning förstås.”  

Längst ner på sidan är du välkommen att kommentera – eller berätta egna minnen.

3 reaktioner på ”Vi minns verksamheter av mångahanda slag i och kring aulan/ljusgården/ljushallen

 1. Högst upp hade vi hemkunskap, trevligt avbrott från de mer traditionella ämnena.
  På varje kortsidas räcke hängde en basket korg och det var bland det bästa att få lira basket vid jympan i aulan. Klädde om gjorde man i ett par rum under första våningens avsats, under platsen för biblioteket. Detta var då före gymnastiksalarnas tillkomst. När byggdes dessa , var det 1957?

  Gilla

 2. Magister Adolfsson var en fantastisk tenor. Sjöng som en gud! Fick vid några tillfällen sjunga duett med honom i Marcuskyrkan i Björkhagen där vi rätt ofta på 70-talet hade en hel del samlingar till jul och även skolavslutningar.
  Anna-Lena

  Gilla

 3. Jag var Lucia 1969 Vi gick ned för hela spiraltrappan med levande ljus, och i strumpor. Mitt hår var fullt med stearin och det var verkligen ingen höjdare att få ut det efteråt. Konstigt nog hände det ingenting förutom att det var någon som svimmade av värmen från ljuset. Lärarna var placerade lite här och var med vattenhinkar framför sig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s