Vykort från 40-talet: Arkadvägen

Den svartvita översiktsbilden ovan visar Pelargatan-Arkadvägen med sin blandning av låga smalhus och höga tjockhus/punkthus.

Karta över vykortsplatser. Klicka på kartans Kartklick för att se större karta, lista över platser och vägbeskrivning till dem.

Smalhusen skulle enligt tidens vision vara “så låga att barnen lätt kunde komma ut i sol och luft” (dvs tre våningar) och “så smala att husen blev ”genomluftsbara” “. Punkthusen hade kommit på 1930-talet och var först fyra till fem våningar, men blev senare högre. De var särskilt lämpade i kuperad terräng, och det behövdes ju verkligen här. I den gamla ”stenstaden” sprängdes bergknallar innan husen byggdes, och i senare tiders miljonprogram byggde man rationellt stora höghus ute på åkrarna.

Men i de här förorterna lät man vid den här tiden bergknallar och tallar vara kvar och byggde runt dem. Det blev väldigt bra lekplatser för barnen.

Bilden nedan visar Pastellvägen parallellt med den stora Södertörnsvägen (Nynäsvägen), nertill till höger på översiktsbilden. Även här är man ute och flanerar vid den stora vägen. Men här håller sig fotgängarna på trottoaren och cyklarna på körbanan, trots att inga bilar skymtar åt något håll.
(Klicka för större bild.)

Johanneshov (70480)

Från Arkadvägen/Pastellvägen finns två bilder, NÄSTAN likadana: En bit in på Arkadvägen ser vi höghus, som verkar sprillans nya. Några byggställningar skymtar fortfarande längst till höger och på det huset verkar inte balkongerna vara riktigt färdiga. Men butikerna är på plats – från vänster till höger bara i detta lilla hörn: El. Mangel Tvätt Strykning, Tårtbeställningar, Bröd och mjölk – där säljs bland annat VEXOS goda soppa. På andra sidan porten finns Hattpress (samt omstockning av hatt!), Kemtvätt, Pressning samt Hammarby Herr- och Damskrädderi. Kemtvätten verkar kosta 3 kronor för hatt, 9 för kostym eller dräkt.
(Klicka för större bild.)

Arkadvägen/Pastellvägen (70507)

Vid parkbänkarna utanför tvätteriet finns en skylt: ”Obehöriga äga ej tillträde”. Vilka var behöriga, tro?

På den tiden kunde man handla det mesta på gång- eller cykelavstånd, i kvartersbutikerna. Inte många hade bil.

Och på andra sidan gatan fanns en telefonkiosk – telefon i hemmet var ingen självklarhet. Observera även cykeln med sidvagn (längst ner till höger på stora bilden).

Nedan: Samma vy och samma butiker som på föregående bild, men här har även Konsum längst till vänster kommit med. Bilden är troligen lite nyare, för här syns inga byggnadsställningar och en bit upp i backen mittemot telefonkiosken har det tillkommit en kiosk – förutom alla butiker. Dessutom  har buskarna vuxit upp och döljer den lilla uteplatsen på berget bakom kiosken.
(Klicka för större bild.)

Så ser det ut idag (i Google).

Arkadvägen/Pastellvägen ca 1947 (70974)

Du kanske vet mera – bodde här? Eller minns du något HELT annat? Skriv en kommentar nedan eller mejla oss på ”Vad minns du?”

Länkar till övriga vykortsbilder från Johanneshovs fyrtiotal 

En reaktion på ”Vykort från 40-talet: Arkadvägen

  1. I första höghuset bodde min klasskamrat Helen G och i tredje höghuset – se översiktsbilden) klassisen Tommy L; i första låghuset till höger om telefonkiosken bodde en annan klassis, Uffe D.
    Eftersom vi var två Tommy i klassen fick vi heta Tommy Le och Tommy Lu – man tog helt enkelt de två första bokstäverna i efternamnet. Hmm…. de anda skojade en del med mig till en början men sen blev det naturligt att använd Le och Lu som tillägg till våra förnamn.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s