Vykort från 40-talet: Höghus och butiker

Karta över vykortsbilder. Klicka på kartans Kartklick för att se större karta, lista över platser och vägbeskrivning till dem.

Blåsutvägen/Pastellvägen: På vänster sida ligger Kafé Focus samt en skylt med Öl och Mat. Två olika lokaler eller samma? Längre ner på gatan finns Elektriska och Fisk, och ännu längre bort Tobak och Färg.
(Klicka för större bild.) 

Blåsutvägen/Pastellvägen ca 1946 (70508)

På gaveln på höger sida finns en Frisörskylt och bakom den en till, delvis skymd, gissning inom parentes: ”Under(kläder?) Str(ykning?). Dessutom skymtar här mjölkkannor – på väg tillbaka till Mjölkcentralen?

Och mitt i gatan strävar en tungt lastad cyklist, iförd keps och med en cykelväska på varje sida, och en stor trunk på pakethållaren – hantverkare?

Så ser det ut idag (i Google). Och åt andra hållet: (Google)

Bilden nedan är från nästan samma plats, Pastellvägen/Blåsutvägen: Inom synhåll finns, från vänster till höger: Frisör, Konsumbröd, en ledig butiksskylt, därefter Järn, Sport och Husgeråd på ena sidan om porten och Fabriksbod på den andra.

I nästa hus finns också skyltfönster med markis, fast utan synlig skylt.
(Klicka för större bild.) 

Pastellvägen/Blåsutvägen ca 1946 (70509)

På gatan framför, bland alla cyklarna, står en rad med bilar utrustade med gengasaggregat, en av dem verkar ha vedsäck på taket. Det kunde behövas vid längre resor i bensinransoneringens Sverige, läser jag på sidan Gashistoria – gengas  Ofarligt var det inte heller: 1941 inträffade i Sverige ett dussintal dödsolyckor pga gengas-kvävning och ett hundratal personer var nära döden. Och det tog ett tag efter kriget innan bensinen räckte åt alla igen.

Cyklar och gengasbilar

På höger sida ligger Mjölkcentralens mejeriprodukter (skyltens bild visar kossa med mjölkerska) och Vikströms Livsmedel. Mjölkkannorna är prydligt uppradade utanför knuten. Även utanför frisören tvärs över gatan står några mjölkkannor.

”Mjölkpall” i stan

Bodde du här? Eller minns du något HELT annat? Skriv en kommentar nedan eller mejla oss på ”Vad minns du?”

Länkar till övriga vykortsbilder från Johanneshovs fyrtiotal

2 reaktioner på ”Vykort från 40-talet: Höghus och butiker

 1. Höghuset där gengasbilarna står är Pastellvägen 13, där jag växte upp.
  Butiken med markis är blomsteraffären.
  Innehavaren av Vikströms livs kände mina föräldrar genom att hon hade en hund som hette Saga och vi hade ju schäfern Puck.
  Järnaffären hette Grufmans Järn.
  Konsum Bröd var även mjölkaffär.

  Gilla

 2. Bodde själv på pastellvägen 9 där åxå Grufman å Millan bodde på Bv1 Millan hade damfrisering åxå På BV1 Å ja bodde på 1a trappan dåre stank hårfrissa i hela trappen. Grufman rökte feta cigarrer då hade han butiken längst ner x pastellv hettere Artistv🙄 osäker på d men sedemera varte Konsum butik i samma kåk låg tobaks där ja köpte lösa Prince för 25öre st

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s