Vykort från 40-talet: Johanneshov

Enskede-Årsta Hembygdsförening har delat med sig av sina vykort från Johanneshov på 40/50-talet. På kartan nedan har vi markerat var bilderna är tagna. Längst ner på sidan finns länkar till flera vykortssidor. 

Alla kommentarer och kompletteringar av alla slag är alltid välkomna! 

Klicka kartans ”Visa större karta” [  ]  för att se kartan i eget fönster, med teckenförklaringar. Zooma in och ut med ➕ och ➖ . De röda kamerorna markerar platserna. Mer info om våra kartor.

De flesta miljöerna på de gamla vykorten är sig fortfarande ganska lika – så länge man inte tittar åt Globen till… En stor skillnad är dock hur tomma gatorna är – åtminstone på bilar. Vi som växte upp här på den tiden minns ju att barnen lekte på gatorna både sommar och vinter: spelade boll och åkte skidor eller kälke/tefat. För då fanns det gott om snö, även på gatan.

Så här kunde det se ut på Skärmarbrinksvägen när plogbilen kommit. Och på baksidan av huset till vänster pågick kälkåkning och backhoppning.
Läs mer: På ängen lekte vi sommar och vinter.

HG-Snöplog-Skärmarbrinksv-1958IMG_0008
(Klicka för större bild)

På de gamla vykorten verkar alla hellre gå på gatan än på trottoaren, däribland hela familjer på söndagspromenad, med barnvagn och allt. Där jag bor idag vill numera inte ens cyklisterna vara på gatan – även om det är en glest trafikerad bussgata. De använder i stället trottoarerna – trots att det kan bli trångt att kryssa sig fram bland alla fotgängare.

Färgbilden visar flygvy mot Hammarbyhöjden (Sago-konst AB).

MotHammarbyhöjden 496-316
(Klicka för större bild.)

Bodde du här? Eller minns du något HELT annat? Skriv en kommentar nedan eller mejla oss på ”Vad minns du?”

Länkar till övriga vykortsbilder från Johanneshovs fyrtiotal 

5 reaktioner på ”Vykort från 40-talet: Johanneshov

 1. Vem som än samlat all denna historiska/nostalgiska information ska ha tack för en fantastisk resa tillbaka till barndomens och minnenas kvarter. Helt underbart! En kulturgärning!

  Gilla

 2. Jag bodde på Lidköpingsvägen 34. Kan översända en del bilder om det är intressant. Vänligen Lars-Göran Rosengren.

  Gilla

  1. Det låter jätteintressant! Det ligger väl strax ovanför Nytorpsskolan (nuvarande Hammarby södra)? Du kanske också gick där? Vi gick ut 1962.

   F a undvika spam mejlar jag dig så kan du mejla bilderna till mig.
   Hälsningar Lena

   Gilla

   1. Hej och tack för mail. Jo Lidköpingsvägen ligger ovanför Nytorpsskolan där jag gick 1961-70. Hade bland andra Margit Alm och makarna Lundell som lärare. Björnklint som gympalärare, en stolle som slängde nyckelknippan på elever han ogillade.

    Ha en bra dag! Lars-Göran.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s