Vykort från 40-talet: Barnrikehus och deras grannar

Karta över vykortsbilder. Klicka på kartans Kartklick för att se större karta, lista över platser och vägbeskrivning till dem.

Längre ner på Skärmarbrinksvägen och Pastellvägen avlöstes  de putsade husen av  barnrikehus, byggda i rött tegel (vilket inom parentes lär ha motstått tidens tand betydligt bättre än de putsade). De var avsedda för barnrika familjer och hade vanligen 2 rum och kök. Hyrorna var subventionerade – olika mycket beroende på antal barn. De hade inga balkonger, men gemensam tvättstuga, centralvärme och bad- eller duschrum.

Pastellvägen/Artistvägen:  I samma hus som Konsum finns en damfrisering, i huset bakom det Bokhörnan, därefter Blommor. Närmast till höger framför Konsumbutiken ligger ett barnrikehus. Längre uppåt gatan ser man höga punkthus. Och allra längst fram på står en liten kille som inte alls verkar vilja vara med på bild.
(Klicka för större bild.) 

Pastellvägen/Artistvägen ca 1948 (70607)

Så ser det ut idag (i Google). Observera att barnrikehuset t h nu utrustats med balkonger.

Bilden nedan från Skärmarbrinksvägen påminner mig på något sätt om andra länders livliga gatuliv – inga gatuförsäljare, men en blandning av barn och familjer på söndagspromenad, de flesta går ute på gatan. Och affärer finns det: på vänster sida ligger Konsums bröd och längst ner till höger skymtar skylten till Kronlaxen – Konsums fiskaffär. Flera skyltar finns längre fram, men inte läsbara.
(Klicka för större bild.)

Skärmarbrinksvägen ca 1945 (70606)

Så här såg Kronlaxen ut inuti 1945:

Skärmarbrinksv 43 – Kronlaxen

Barn i alla åldrar leker på gatorna, flickorna iklädda (söndags?)kappor.


Men vad är det för en brädhög nedan, bortom de promenerande barnfamiljerna – pågår fortfarande bygget? Och varför är samtliga portar öppna till barnrikehusen, på båda sidor om gatan? Så varmt verkar det inte vara, trots solen. Frågor frågor…

Så ser det ut idag (i Google).

Läs mer:


Bodde du här? Eller minns du något HELT annat? Skriv en kommentar nedan eller mejla oss på ”Vad minns du?”

Länkar till övriga vykortsbilder från Johanneshovs fyrtiotal 

En reaktion på ”Vykort från 40-talet: Barnrikehus och deras grannar

  1. Nutidens människor håller sig inomhus – ser på TV eller DVDs, surfar på internet eller använder någon annan form av digital teknik.

    Det ser dock ut att vara en mycket trevlig gata; lugn och fin. Vackra blommande träd, syrener och andra grönskande buskar har också planterats.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s