Vi handlade i kvartersbutikerna

Lena minns: Vi  handlade på Wahlbergs Livs tvärsöver gatan. På hitta.se  (där jag hämtat bilderna) ser jag att det fortfarande finns affärer i min barndoms kvarter – eller åtminstone restauranger och företag. På femtiotalet fanns det mesta av det vi behövde i denna gatukorsning.

Blåsutv-shops2

Vårt hus är det till vänster. På kortsidan låg en kemtvätt med stora fräsande strykmaskiner. Där jobbade män med uppkavlade skjortärmar, det var jättevarmt och luktade väldigt speciellt därinne. Åtminstone på sommaren stod dörren öppen så att ångorna bolmade ut (vilka ångor? kan man undra). Vi kikade nyfiket in, när vi inte bollade tvåbolls bondtolva mot väggen utanför eller plockade av vresrosens blomblad och låtsades att det var läppstift.

Annons-BrattskondisExpressen47 (2)
Expressen 1947

På kortsidan till huset mittemot låg Bratts konditori med bageri. En sommar var en tjej där på besök, som jag blev lite kompis med. Hon åt så mycket kaffebröd att hon fick sura uppstötningar, minns jag avundsjukt. Jag fick också smaka, men inte riktigt så mycket.

Blåsutvägen-shops

Tvärsöver gatan låg i huset till vänster Wahlbergs mataffär. Av hygieniska skäl (tror jag) var den uppdelad i två delar. I den ena avdelningen såldes mjölkprodukter och i den andra övrig mat. Man fick alltså köa två gånger för att handla över disk, men det gjorde inget, för det var bara hemmafruar som handlade, eller möjligen skickade barn, båda med gott om tid. Dessutom fanns ett fönster vid fiskdisken (var låg den?) på vars glasruta det ständigt rann vatten, utan att jag kunde begripa vart det tog vägen.

Uppdatering oktober 2020. Via Facebook hittade jag mera information: Tom Tit har gjort ett ”Fiskaffärsfönster” på sin Vattenavdelning och DN hittade 2016 en fiskaffär i Birkastan (ingen exakt adress) som återskapat ett sånt fönster eftersom de visste att det tidigare funnits på Rörstrandsgatan. Det lär ska vara vackrast när det är mörkt.

Vi handlade ofta hos Wahlbergs, jag tror för att det gick att handla “på krita” där. Handlaren noterade i sin stora bok, och sen betalade mamma när lönen kom. Det var nog lite skämmigt att handla så, det är antagligen därför jag minns det. Längre ner på gatan låg Konsum, men jag har inga minnen inifrån den affären. Däremot minns jag hur mamma räknade ihop kvittobuntarna hon sparat i kopparbunken för att få återbäring. Fick man det även hos privathandlaren, tro?

I huset till höger låg tobaksaffären (Sigfridssons?). Den hade galler för fönstret och utanför stod en brun låst låda med levererade tidningar. Till tobaks skickade mamma mig ibland för att köpa kvällstidningen och John Silver utan filter. Men om jag höll mig tyst och stillsam kunde jag också få läsa i fred ganska länge i tidningsställets tidningar, omgiven av den goda doften av tobak och trycksvärta, och lyssnande till småpratet när kunder handlade eller lämnade in stryktipset.

Skärmarbrinksv-shops-b

I port nummer nummer 1 bodde vi. Nedan ser man hur det såg ut i slutet av 40-talet, när vi fick skjuts till Centralen för att åka familjesovvagn till mormor och morfar i Piteå. Observera att jag sitter i bilens framsäte, på mammas knä. Säkerhetsbälten var inte uppfunna än.

Enskedebil46

Annons-SarashattExpressen46 (2)
Expressen 1946

Längst till vänster, på hörnet, låg som sagt kemtvätten, närmast porten fanns Saras hattaffär, som jag trodde stavades Zarah tills jag hittade annonsen till höger, eftersom jag tyckte att hon verkade lite exotisk. Hon var “modist”, kom från ett annat land och var, som jag minns det, alltid klädd i svart.

Jag var inne och pratade med henne ibland och kollade in hattarna på sina ställningar, men framför allt minns jag den spännande reklamskylten i hennes fönster med lysande bokstäver, som snurrade runt. Vad det stod på skylten vet jag inte.

På andra sidan  porten låg Thors leksaker och bohag. Det står ”Husgeråd Glas” på skylten. Vi  bodde på nedre botten till höger, och det som skulle ha varit vårt sovrum tillhörde istället affären. Vi bodde alltså i vad jag tror var portens enda enrummare – och det gjorde vi tills vi hunnit bli fem personer. Mamma och pappa tyckte som nygifta att det var för stort med en tvåa, och sen slog bostadsbristen till. Fast jag minns hur mysigt det var att somna i kökssoffan medan man lyssnade till de vuxnas prat.

Thors hade allt möjligt. Vad mamma köpte där vet jag inte, men vi flickor köpte filmisar i små buntar som vi sen sorterade och satte gummisnodd om. Och så bytte vi med varann, för det var olika vilka man samlade på. Doris Day fanns det så många av att det blev inflation och man fick betala med flera för en Audrey Hepburn. Hos Thors köpte jag också med sparade pengar en fin present till mamma: En porslinsfågel med gul kam och ljusblå och rosa fjädrar. Jag var själv imponerad över min fina present som sen stod på bokhyllan i alla år.

Efter Thors låg Helmstedts sybehörsaffär: Gammaldags glasdisk med många lådor, hyllor med bland annat damunderkläder (tror jag) täckte väggarna. Jag förundrades över mammas goda affärer när hon fick både det hon köpt och mer pengar än hon lämnat: alltså flera mynt i utbyte mot en ensam sedel.

I Svenska Dagbladets arkiv hittar jag nu en strumpannons från december 1954. En av många annonsörer  är ”Anny Helmstedt Strump- Garn”, Skärmarbrinksvägen 3. Observera instruktionen om hur man ska knäppa den nya elastiska 3V-strumpkragen för att få sömmen precis mitt bak.

Alltså: livets nödtorft – och lite till. Allt fanns i vårt kvarter i Enskede.


Vilka var dina kvartersbutiker? Eller minns du något HELT annat? Skriv en kommentar nedan eller mejla oss på ”Vad minns du?

3 reaktioner på ”Vi handlade i kvartersbutikerna

 1. Själv é ja 58a å som ton,is köpte ja lösa Prince i tobaksaffären på Blåsutvägen 7 trorhja d va å i 5an va d mataffär ( ha hja föme 🤔)

  Gilla

  1. I huset där du bodde Skärmarbrinksvägen 1 bodde också en elak grabb som slog mig flera gånger. Han var nog lite äldre och jag kunde inte försvara mig mot honom. Han kallades för ”busroffe”. Jag beklagade mig hemma för min pappa som sa att jag skulle slå tillbaka. På baksidan i det huset som hade adressen Blåsutvägen bodde min kompis SÅA som stod för Sten Åke Andersson. Jag vet inte om det var hans pappa som ägde åkeriet SÅA. En tjejkompis från tiden bodde också i huset, Maj Britt Nilsson var hennes namn. Hon omkom tragiskt nog senare i en trafikolycka då hon just fyllt 20 år.
   Längre ner på Skärmarbrinksvägen i höjd med Pastellvägen hade Konsum en fiskaffär ”Kronlaxen” . Där brukade jag köpa strömming till vår katt. Jag minns hur gott det luktade om honom när han ätit strömming. På gatan framför ”Kronlaxen” stannade badbussen på sommaren för att plocka upp badbarnen som skulle till Flatenbadet.
   Minns någon Mohlins radioaffär isom låg i det andra punkthuset på Pastellvägen sett från Blåsutvägen. Mohlins sålde även lamparmaturer och senare tv-apparater. Vår familj köpte 1957 en modern skivspelare hos Mohlins. Den kostade 170:- på avbetalning. På den här tiden hade de flesta veckolön och jag undrar om pappa gick upp till Mohlin en gång i vecka eller varje månad för att göra en inbetalning. Mina föräldrar sa att de ångrade sig att de köpt skivspelaren när jag samtidigt spelade mina Elvis skivor.
   Är det möjligen någon som kommer ihåg den amerikanska jätte cirkusen som ställde upp sina två stora tält på den platsen som Hovet nu ligger.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s