Vykort från 40-talet: Pelargatan (fd Kolonnvägen)

Karta över vykortsplatser. Klicka på kartans Kartklick för att se större karta, lista över platser och vägbeskrivning till dem.

En del av vykorten är märkta “Kolonnvägen”, men den gatan letar man förgäves efter på nya kartor, och om man på nätet söker på “Kolonnvägen Enskede” hamnar man istället på Kolonivägen. Och dit sägs även posten ofta ha förirrat sig på den tiden, vilket lär ha varit anledningen till att gatan döptes om till Pelargatan. (Stolpe som stolpe, tänkte man kanske – ingendera sorten finns ändå på plats.) Så påstår  Ingemar Unge att det var i sin bok “Paradiset under Globen”, och han borde veta, för han bodde i nummer 13.

Kolonnvägen/Arkadvägen: På hörnet visar en skylt att det finns en tobaksaffär, men det kan väl knappast vara där man säljer ”Glödlampor, tekniska varor samt film och foto” – eller? Tidningar sålde man i alla fall: På husväggen sitter löpsedel för bl a Se och på trottoaren framför skyltfönstret står lådan dit tidningarna levererades tidigt på morgonen.
(Klicka för större bild.)

Kolonnvägen-Pelargatan/Arkadvägen ca 1944 (45314)

Så ser det ut idag (i Google).

Kolonnvägen/Burspråksvägen: I andra änden av Pelargatan finns två bilder från samma bro. Tittar man närmare på den första ser man att mitt på bron går två killar med blonda luggar, exakt likadant klädda, i äppelknyckarbyxor och sotarmössor. (Storebror och lillebror?)
(Klicka för större bild.)

Kolonnvägen-Pelargatan/Burspråksvägen ca 1943 (70478)

Killarna marscherar kaxigt över bron medan den ene (storebror?) spänner sin pilbåge (och har han inte ett koger med flera pilar redo under armen?) Han tittar fotografen stint i ögonen, medan lillebror(?) håller koll på honom. Han verkar också hålla något i handen, svårt att se vad. Mannen som just gått förbi dem (på gatan, han också, förstås! Trottoaren ligger tom och övergiven.) verkar oberörd. Han kanske är van vid beväpnade unga krigare?

I bakgrunden, förutom hattklädda herrar, en affär med FÄRG och Stomatol(?).
(Klicka för större bild.)

Pelargatan/Burspråksvägen: Nästa bild är från samma ställe, men då heter det Pelargatan. Här ser man inga beväpnade småkillar, men om man tittar noga syns prydliga vedtravar på båda trottoarerna vid färgaffären. Under krigsåren var stenkol och koks ransonerat, och det fanns höga vedtravar lite överallt i Stockholm, tydligen även på Pelargatan. Hur länge låg de kvar?

Bränslekommissioner fanns under båda världskrigen. Andra världskrigets kommission är nog mest känd för att ha infört s k kokslov för att spara på uppvärmningen av skolorna under krigsårens ransonering. Lovet finns kvar, numera som sportlov.
(Klicka för större bild.)

Pelargatan/Burspråksvägen ca 1946 (70688)
Ved på Pelargatan

Så ser det ut idag (i Google).

Bodde du här? Eller minns du något HELT annat? Skriv en kommentar nedan eller mejla oss på ”Vad minns du?”

Länkar till övriga vykortsbilder från Johanneshovs fyrtiotal 

3 reaktioner på ”Vykort från 40-talet: Pelargatan (fd Kolonnvägen)

 1. På fotot ”Pelargatan/Arkadvägen ca 1946” ser man huset Burspråksvägen Nos 2 – 8 längst ner till höger. Man ser också att någon av husets kvinnor/husmödrar har hängt ut sin tvätt på tork på en lina som är uppspänd på baksidan av denna huslänga.

  Affärslokalen på hörnet där var en fiskaffär på min tid, 1954 – 1962. Man gick nerför en kort trappa för att komma till dörren till fiskaffären – och sedan var det visst ytterligare några trappsteg, och på baksidan av huset, runt nästa hörn, fanns det en skomakare.

  Gilla

 2. Vykortet med texten ”Pelargatan/Arkadvägen ca 1946” under visar korsningen Pelargatan med Burspråksvägen, där Pelargatan börjar (Arkadvägen ligger i andra ändan av Pelargatan). Bron man ser på fotot går över södra änden av Hammarbybacken, vilken ligger på baksidan av Burspråksvägen Nos 2 – 18. Jag minns den där bron mycket väl; jag måste ha gått över den åtskilliga tusentals gånger under de åtta åren vi bodde på Burspråksvägen 14.

  Gilla

  1. Jättetack för hjälpen, nu tror jag det är rätt. Trodde först att vykortsnamnen lurat mig, men det verkar bara vara jag som sett fel på kartan. (Kartläsning är en av mina sämsta grenar, därför försöker jag träna ibland. 😳 )

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s