Flera berättelser från gamla nytorpare

Bild: Nytorpskolan 2011, av Ankara [CC BY-SA 3.0]

Mårten är nybliven medlem i Facebook-gruppen ”Nytorpsskolan – från då till nu”  och berättar: Jag är född och uppvuxen på Paternostervägen, började i första klass i Nytorp ’59, då gymnastikhallarna precis var färdiga.

Första dagens upprop gick jag till fel klassrum, och när alla blivit upprepade blev jag liksom över. Fick hjälp till rätt klass, fröken hette Claesson och vi var hennes första klass som nyexad. Nu, 60 år senare, minns jag fortfarande händelsen.

Matbespisning
Barnbespisning 66, Örebro Kuriren(Public Domain)

Jag minns också den hemska tomatsoppan som serverades i skolan under de första åren: inte fick man slippa maten och ”tanterna” serverade samma slev till alla. Något så vämjeligt som denna soppa har gjort att jag än idag kan förnimma hur den smakade. Ännu har jag inte kunnat förmå mig att äta redd tomatsoppa.

Vilken tråkig uppfattning som rådde bland vuxna hur barn skulle behandlas och tvingas äta trots att fler än jag kräktes vid matbordet.

Flera har delat med sig sina traumatiska minnen från skolbespisningen, bland annat vägrar en del av oss fortfarande att äta lever eller gröt

Mårten fortsätter: Jag vill också minnas att rektor Signe kallades ”Lotta” Bengtsson. Tillsynsläraren, en lång och sträng herre hette Leonhards och gick ofta från skolan utefter Paternostervägen i riktning mot Björkhagen.

Till gymnastiken skulle man ha en träningsoverall som inköptes av Vaktis, färgen var först blå med ett vitt V på bröstet. Senare byttes modell till något liknande fast utan V och i grön färg. Nog minns jag vårens kulspel på skolgården, just när snön smält och asfalten sopats: Pojkarna spelade kula och tjejerna hoppade rep.

På bilden nedan (favorit i repris) verkar det vara någon form av lagsport på gång, eftersom en del har ”lekband” på sig. Här finns flera gissningar: ”Vad är det man gör?”

5a-Nytorps Folkskola, utegympa

Bo föddes 1951 och började i Nytorp -58, men hade gymnastik i Enskede Röda. Han berättar: I Nytorp gick jag tio år. Alla utom tre fick gå om andra klass. (Vi hade fröken Oest.)

Idrotten kom att betyda mycket under den här tiden. Vi hade en gymnastiklärare (Björnklint) som bidrog till att man började idrotta. Nytorps AIK firade stora triumfer i handboll: Under ett år vann bla tre årsgrupper sina serier. Tjejerna var likaså framgångsrika i handboll: Siv Melin och Agneta Pettersson var tongivande i laget.

Jag spelade även fotboll och ishockey i kvarterslaget Clifton. Nils Arne Brick var med och startade klubben som fick många att delta, i många lag och olika åldrar. Än idag träffas vi en gång om året och snackar minnen från en svunnen tid. I år är det 60-årsjubileum.

Det var flera som spelade handboll i Nytorps AIK, bland annat Per-Gunnar (född 46), som hittat ett lagfoto från ca 1960, där även Bo känner igen några – även om han alltså var yngre. Läs gärna mer om handbollslaget, ungdomsgården och kiosken

Nytorps-AIK2

En reaktion på ”Flera berättelser från gamla nytorpare

  1. Åhfaan Björnklint va gympa lärare när ja gick där åxå Kul kul. 1annan sån där gammal lärare som bergis vart m fr start va Gulli Bhune haföme hon skulle pansioneras. Kommer ihåg fr 6e klass där då skulle alla få åka på klassresa ( sa fröken) Utom Ampe å Pär vi skulle bevakas av magistern breve m jämna mellanrum Visst han dök ju opp å börja rita på tavlan Under tiden drog Pär å ja genom fönstret så när han vände sig om såg han bha ryggtavlorna på oss löpande öv skolgårn å där började vi vår resa till Gröna Lund bla. ( mycke bus å roligt)😆

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s