Lite om ungdomsgården, kiosken och handbollslaget Nytorps AIK

Ingmar W, som lekte på fyrtiotalets byggarbetsplatser fortsätter att berätta: Några år senare – kanske var vi i 14-15-årsåldern – öppnades en ungdomsgård i området. Den blev tyvärr inte till någon större glädje för oss som bodde en halvkilometer söderut. Avståndet var för långt. Vi kände ingen samhörighet med ungdomarna i Blåsut och dom inte med oss. Inte för att någon sade något elakt till oss, men vi hörde helt enkelt inte dit och besöken upphörde efter en tid.

Hans-Göran minns att han gick på fotokurser och träslöjd på Blåsutvägen 38, som verkar ha kallats både Johanneshovsgården och Blåsutgården. I tidningsarkiven kan man läsa om diverse aktiviteter genom åren. 1948 höll Högerns Ungdomsförbund julklappsvaka med dans i klubbrummet, och det anordnades både tyngdlyftning och boxning.

I mars 1961 skriver SvD: ”Stora ligabildningar sanerades genom klubblokaler i Söderort”. Problemet var att ungdomar samlades i stora gäng bl a i Gubbängsområdet, Årsta centrum och på Tallkrogens T-banestation. Fältassistenterna skaffade nu fram ungdomskaféer och andra klubblokaler åt raggarna, de med stort motorintresse skulle samlas i motorklubbar vid bl a Johanneshovsgården.

Barnavårdsnämndes ungdomsintendent ansåg även att ”raggarungdomens intresse för bilutflykter borde tillgodoses och att man speciellt sommartid borde ordna lämpliga utflyktsmål för raggarungdomen”, om möjligt försedda med bad, servering och anordningar för biltvätt, rundsmörjning och enklare service.

Bilder av svenska knuttar och raggare på 50- och 60-talet:

 

 

Johanneshovsgården-BennyAI april 61 konkurrerade fem olika ungdomsgårdar om den ”åtråvärda vandringspokalen i revytävlan”. 2a pris (teaterbiljetter) gick till Johanneshovsgårdens lag II och första pris till Centrumgården i Vällingby, där en av vinnarna hette Benny Andersson.

Se bilden från SvD: Kan det vara ABBAs Benny Andersson? Han har berättat om början av sin karriär:

”På lördagskvällarna var det dans på Vällingby ungdomsgård. Jag var nog inte mer än 13–14 år. Det stod ett piano i lilla salen och när det var paus där gick jag upp och satte mig och lirade lite boogie woogie för jag tyckte att det var kul.

Det var ju folk där som lyssnade och tyckte att det var jättetrevligt med någon från orten som satt och spelade. Och någon som frågade: Kan inte du vara med i vårt band, för vi behöver en pianist? Och sen var vi ute och spelade några kvällar på olika ställen, rock’n’roll.”

Bernt Liljegren, som senare spelade bl a i Maniacs, har berättat om sitt sextiotal bland annat att han tidigt repade med bandet Four Funny Fellows på Blåsutgården. Och 2015 var det nostalgi på M/S Birger Jarl:

 

Ingmar W minns vidare: I fortsättningen var den kiosk som hade etablerats i området det enda kvarvarande dragplåstret i Blåsut. När sedan T-banan till Hökarängen öppnades i början av 50-talet blev Blåsut rätt och slätt en hållplats som jag utnyttjade vid enstaka tillfällen.

Skarmarbrinksv-kiosken, 70709
Röda kiosken, Vykort via Enskede Hembygdsförening

Christina bodde mitt emot och har berättat mer om Röda kiosken vid Sofielundsplan .

Nytorpsskolan hade Ingmar inget förhållande till, men han förknippar namnet Nytorp med handboll: Jag minns att Nytorps juniorhandbollslag nämndes med respekt. Om det rörde sig om idrott inom skolornas ram eller om det var inom den allmänna idrottsverksamheten i Stockholm minns jag inte. Själv spelade jag handboll i Södra Latins skollag och vid sidan av skolan i IF Linneas juniorlag, men har inget minne av att vi kom att spela mot Nytorp någon gång. Jag tror att jag skulle ha kommit ihåg det.

Nytorparen Per-Gunnar minns mycket väl handbollslaget: Jag var själv med i Handbollslaget Nytorps AIK, och har ett lagfoto någonstans i gömmorna. Vi hade våra träningar i Södra Latins gymnastiksal. Vår tränare hette Tore. Om jag minns rätt så vann vi en Stockholmsfinal i Eriksdalshallen i vår årsklass.

Minns Lennart Carlsson och Leif Majby som stora resar och målgörare. Tror att de flesta av oss kom just från Nytorps skola. Laget etablerade sig sedan ( utan mig ) ganska högt upp i seriesystemet för att någon gång under 70-talet gå samman med handbollslaget Rutger.

Per-Gunnar hittade lagfotot (nedan, från ca 1960): Lennart Karlsson längst upp till vänster. Leif Majby längst upp till höger och lilla jag överst i mitten. Har växt till mig sedan dess! Han längst ner till vänster tror jag hette Lars Svensson och bodde på Blåsutvägen. Sen tror jag att det är Veijdeby bredvid mig.

Nytorps-AIK2

Någon mer som minns? Skriv till redaktören på: Vad minns du? 

En reaktion på ”Lite om ungdomsgården, kiosken och handbollslaget Nytorps AIK

 1. Hej
  Jag var också med och spelade några år i slutet av 50- talet. Det började med att vi spelade på skolgården där de hade målat upp en handbollsplan.
  Sedan fortsatte det en kväll i veckan i Södra latins gymnastiksal.
  Jag minns också att tränaren och lagledaren hette Tore, eventuellt Lennartsson. Tyvärr minns jag inte så många av kompisarna.
  Jag är inte med på bilden, men tack för den förresten
  Vejdeby kommer jag ihåg. Jag hade en klasskompis med mig som hette Kjell Nordberg. Sedan minns jag Göran Niklasson och eventuellt var Janne Brick med ett tag. Jag var för övrigt målvakt.
  Så småningom när vi började i seriesystemet så var det att pallra sig upp tidigt på helgmorgnarna för att ge sig iväg till Eriksdalshallen eller till KA 1 långt upp på Östermalm.
  Jag minns speciellt en kväll på väg hem från träningen då Folksamhuset, som höll på att byggas, brann rejält. Måste ha varit 1960 ungefär . Vi stod på Skanstullsbron och njöt av skådespelet. Det var de översta våningarna som stod i full låga.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s