Tommy undrar: Känner någon igen sig på mitt klassfoto?

Tommy har skickat in ett klassfoto och skriver: Jag kommer inte ihåg om det här är från klass 1, 2 eller 3. I vart fall lågstadiet med lärarinnan Frida Nilsson, en underbar skolfröken på alla vis. Kanske ändå klass 3, då Frida bara är huvudet längre än grabbarna?

Eller teckningarna i bakgrunden – så var det säkert i varje klass att vad eleverna målat/ritat sattes upp – är så pass barnsliga så det är sju-åringars verk och inte nio-åringars?

Tyvärr minns jag inte namnet på de flesta av flickorna; varför är det så?; pojkarna var inte så mycket med dem på rasterna etc så namnen fastnade inte?, grabbarna var man ju med ständigt så namnen är inetsade.

Det här minns jag: (skriver inte ut efternamnen, men väl gata om jag minns). Röda frågetecken för dem vars namn jag inte minns.

Bakre raden från vänster
Per (har nog ett dubbelnamn, Per-Olof?, Pastellvägen 9), (?), Björn (Fyrskeppsvägen), (?), Hans (Ystadsvägen?), Sören (Fyrskeppsvägen), Ulf (Arkadvägen), Leif (Pastellvägen 15), (?), (?), Christer (Blåsutvägen)

Mellersta raden från vänster:
(?), (?), Lillemor (?, Skärmarbrinksvägen), (?), (?), (?), Vanja (Fyrskeppsvägen), (?)

Främre raden från vänster:
Ronny
(Skärmarbrinksvägen), Lennart (Pastellvägen), jag själv (enda nyckelbarnet!), (?), (?), Lasse (Pastellvägen), Bosse (villaområdet öster om Fyrskeppsvägen).

Vore ju fantastiskt om någon känner igen sig och skriver en rad, även vad de ännu så länge namnlösa barnen heter och vilken klass vi gick i!


I Wikipedia ser man att Nytorp är en del av skolhistorien i Söderort! 

Nytorp-wiki (2)
Nytorp, av Ankara [CC BY-SA 3.0]
Skolans huvudbyggnad är uppförd i rött tegel och består av flera flyglar kring en asfalterad skolgård som öppnar sig mot söder. En portik leder in till skolgården. Den inventering av skolan som Stockholms stadsmuseum lyfter fram byggnadens kvalitéer i detaljer, så som fönstersättning, portik, massiva pardörrar, inslag av mönstermurning och arbetade skorstenar.

Stockholms stadsmuseum har gett skolan grön klassificering vilket innebär att den anses vara särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Nytorpsskolan anses ha både ett kulturhistoriskt, arkitekturhistoriskt och samhällshistoriskt värde. Hela anläggningen anses vara ett exempel på en välgestaltad och tidstypisk arkitektur som i huvudsak är välbevarad och som haft en viktig roll i stadsdelens sociala uppbyggnad.

Här på Enskedebilder finns många personliga minnen om hur det var att gå i försöksskola/enhetsskola. Några av oss har t o m berättat för Enskede Hembygdsförening! Läs mer här om experimentskolan Nytorp..

 

 

En reaktion på ”Tommy undrar: Känner någon igen sig på mitt klassfoto?

  1. Gick själv i Nytorp fotot visar rökrutan å dörrn t tandläkarn som va 1vidrig kärring minns ja 🤮 Då hade skoltandis bet per hål hörde ja mkt senare då all amalgam avlägsnades å byttes mot d fantastiska materialet plast som visa sig hade kort datum. Ah tillbaka t ruta 1 igen🤥😩

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s