Nytorps skolgård – men vad är det man gör? Du kanske själv är med?

Från Enskede-Årsta Hembygdsförening har vi fått vykortet ovan från Nytorps skolgård, fylld av lekande och gympande barn. Det är skrivet och poststämplat 1955, och bör alltså vara taget mellan 1951 (när skolan byggdes) och 1955.

Men vi vet inte exakt när bilden togs och inte heller riktigt vad man gör. Nedan finns ”närbilder” på barnen, från vänster till höger. (Klicka två gånger för riktigt stor bild.) 

Du kanske är med? Eller har en teori om vad man egentligen gör? 

Nytorps Folkskola, JOHANNESHOV, Pressbyrån 713600, 1200 dpi[2634]-1

Nytorps Folkskola, JOHANNESHOV, Pressbyrån 713600, 1200 dpi[2634]-2

Nytorps Folkskola, JOHANNESHOV, Pressbyrån 713600, 1200 dpi[2634]-3

Hittills finns följande diskussion kring vad man gör på bilden – och lite höjdhoppningsminnen.

Benny säger: Jag tror mig veta vad som pågår på bilden. Så där kunde det se ut när någon klass i gymnastiken tvingades tävla i den internationella storsporten slungboll! De som inte kastade fick stå på sidan i ett led ned mot höjdhoppsgropen och spela intresserade åskådare!

Evy svarar: Det är möjligt du har rätt. Jag tycker dock att det är för många och i olika åldrar som står i ”kön”. Vissa har även ”lekband” på som man hade i lekar o spel. (Inga västar på den tiden.) Ser oxå dåtidens koner två st små vita saker som vi kallade ”mjölkflaskor” (varför kan man undra). Dessa verkar markera någon sorts plan, kanske pågår eller ska börja någon sorts spel ev. brännboll

Visst kastades det slungboll men, men…. tveksam till det. Höjdhoppsgropen minns jag tydligt, ibland hann man inte hoppa klart på lektionen utan fortsatte på rasten, då fick man ”publik” som hejade på!!

Benny: Nej, det är bara en vild gissning från min sida. Däremot vet jag med säkerhet att det har kastats slungboll med utkast förlagt till utanför Karius och Baktus borrverkstad. Och om jag ändå skulle ha rätt så är ”mjölkflaskornas” funktion att visa var tidigare nedslag varit. Men jag vet inte om jag ens själv tror på det här.

Höjdhoppsgropen är den magiska plats där jag en gång flög över 1,15 m i en något flaxig saxstil. Ett personligt rekord som står sig än idag..!

Lena var osportig: Höjdhoppsgropen har jag inga minnen av – däremot att den fruktade tandläkarmottagningen låg till höger (och möjligen någon slöjdsal i  närheten?).

Välkommen med egna kommentarer! Här är hela bilden igen, i lägre upplösning. (Klicka för större bild.) 

363Nytorp1000, 713600

2 reaktioner på ”Nytorps skolgård – men vad är det man gör? Du kanske själv är med?

 1. Tomas har känt igen sig:
  Jag finns med på bilden precis i mitten bredvid en betydligt kortare person som troligtvis är Lars Richt som gick i samma klass. Jag tror det är förberedelse till någon form av lagsport då hälften av personerna är försedda med ett band. Jag minns att man introducerade föregångaren till basket med korgar som ställdes ut på skolgården, s.k korgboll.

  Gilla

 2. Kan det vara brännboll man ska spela?
  Vi hade brännboll med utslag utanför tandläkarmottagningen.
  Sedan hade vi kast med liten boll (! som det kallades) från ingången vid portalen förbi käftis och höjdhoppsgropen.
  60 m sprangs med start utanför matsalarna och fram till höjdhoppet.
  I högstadiet löpte man 200 m, den banan gick runt de två baracker som kom att uppföras i direkt anslutning till skolgården, lärosalarna i huvudbyggnaderna räckte inte till.
  Slöjdsalarna låg i anslutning till aulan, träslöjden på högra sidan av scenen bredvid sköterskemottagningen och metallslöjden mittemot på vänster sida.
  På den sidan fanns rummen för rektor Signe Bengtsson och tillsynslärare Gösta Leonards samt vaktmästeriet.
  Mittemot scenen och under avsatsen som löpte runt aulan, dvs under biblioteket, fanns ett utrymme/rum som kom att användas som omklädningsrum vid gymnastiken (innan gymnastiksalarna uppfördes i en egen byggnad.)
  Ovanför scenen på första avsatsen var lärarrummet.
  På avsatserna högre upp fanns skolkök och som jag vill minnas sal för musiklektionerna i de högre klasserna.
  I lågstadiet hade vi en orgel i klassrummet som nyttjades flitigt; som jag kommer ihåg inledde min klass varje skoldag med att sjunga en psalm; I öster stiger solen upp var populär.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s