Vi bodde – om än trångt

Lena minns: I den här ettan bodde vi  tills vi blivit fem personer. Mina föräldrar sov i bäddsoffan på bilden, jag och min bror i kökssoffan, och lillasyster i babykorg. När vi hade övernattande gäster fick alla barn ligga på golvet under matbordet.

För i den andra delen av rummet fanns ett matsalsbord med tillhörande stolar  och ett stort linneskåp, allt i mörkflammig björk(?). I den lilla bokhyllan stod bland annat Kunskapens bok, åtminstone de första av böckerna. Min mamma (och småningom jag) älskade att läsa, men böcker var dyrt, så vi cyklade till biblioteket istället.

På soffbordet skymtar en stor, askkopp i precis samma färg som marsipanen på en princesstårta. På kanten sitter en naken kvinna (eller sjöjungfru, för hon påminde om ”Den lille havfrue” i Köpenhamn) i något blankt svart eller mörkbrunt material.

Mina kompisar bodde i en tvåa, men vi barn fick bara vara i köket. Systrarna sov i en liten alkov innanför köket och jag trodde att de vuxna låg i ett sovrum bortanför vardags/finrummet, men så långt kom jag ju aldrig. Långt senare såg jag en planlösning i samma hus, och insåg att det finrum vi barn inte fick vara i var nog även föräldrarnas ”sovrum” – alltså bäddsoffa även där.

Om telefonen ringde i vardagsrummet fick min kompis svara, men inte gå på det fina parkettgolvet, utan skutta mellan mattorna.

Hos oss lekte vi överallt – dvs i rum och kök. Vår etta låg på nedre botten: Vardagsrum till vänster och kök till höger. Plattan vi klev på för att klättra ut och in genom köksfönstret finns fortfarande kvar.

Enskede-fönster-IMG_7199

Hur bodde ni? Du kanske har bilder hemifrån? Eller så minns du något HELT annat. Skriv en kommentar nedan eller mejla oss på ”Vad minns du?

 

2 reaktioner på ”Vi bodde – om än trångt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s