Fyrtiotalisten från Hammarbyhöjden berättar minnen från det glada femtiotalet.

Bilden ovan: 79ans buss i Hammarbyhöjden 1955-60
(CC-BY), Sthlms stadsarkiv via Stockholmskällan.

Direkt från vår Anslagstavla: Fyrtiotalistens minnen från det glada femtiotalet. Korsningen Olaus Magnus- och Petrejusvägen var Universums medelpunkt: Korvmojen, Pressbyrå-tjorren, Ungdomsgården, Parkleken, Pannrummet , 79-ans busshållplats och alla butiker i samma blickfång. Allt i Barnrikehusens och Myrdaldskåkarnas paradis.

1950 – när V-Gurra gick ur tiden köpte jag, som sjuåring, ett vykort av kungen i Pressbyråkiosken. Jag var mäkta imponerad av den stiliga polisen med en massa julgranspynt runt halsen. Vykortet har jag fortfarande kvar.

Kan det vara denna bild från 1893, med Gustaf som kronprins? Som kronprins bar han alltså krona, men när han 1907 blev kung avstod han från kröning. Och det gjorde även hans efterträdare.
(Bild via Wikimedia Commons, Public domain).

På ungdomsgården spelade man amatörteater, övade skiffel-Riff och tittade på film. Maskinist Westman skötte projektorn och försökte hålla ordning på rackarungarna. Det var för de flesta i publiken mera intressant att utforska anatomi i mörkret än flimret på filmduken. Mycket fick man lära sig .

Det fanns talanger där bland Myrdalsungarna. Stickan Lundbäck var en hejare på att Bugga. Göran Liljegren var en Skifflare av rang. Musikaliskt Geni. Benke Lunberg var kroppsbyggare och säkert någon Mr Sweden i någon muskelknutte klass. Jojo, mycket hände i vår lilla värld.

Apropå ungdomsgård undrar Ampe: ”Ere någon som kommer ihåg Blåsut ungdomsgård å parkgänget på 70 talet? Å hojgänget som höll till i Blåsut T banestationen? Själv bromsa ja å kolla på deras råkalla knarrar på väg från Nytorpskolan. Gårn hängde ja på varje kväll sen upptäckten, tror ja va 12/13 år men åldersgränsen va 15. 1 dag noterades d att ja va för liten för å vistas där så föreståndarn gav m 1 gårdskort som räckte t kl 21 sen va ja bringad å gå hem. Hur som haver sluta ja som ledare där många år senare, d va då d va kärnkraft röstning minns ja.”

Här kan man läsa flera minnen från ungdomsgården: Vad hade de egentligen för sig på Johanneshovsgården? Bilden visar ”Nyårsfirande flickor på ungdomsgård 1957”. Observera hur de två vidaste kjolarna hålls ut av en ståltråd(?). Själv hade jag gitarrsträngar i underkjolsfållen./Red

Nyårsfirande flickor 1957 av Sten Karsbrink, (CC-BY) via Stockholmskällan.

Fyrtiotalisten fortsätter, under rubriken “Talanger från Myrdalskåkarna”: Två Personligheter sticker ut. T**Örjan och Hans Bornum var två genier som bar på kunskaper som vi M*-ungar fick stor glädje av. T**Örjan kunde imitera fågelläten. Han var en stor underhållare som bjöd på sin talang i klassrummen och i Folkskolans aula. På 79-ans buss visslade han som en bofink eller blåmes så att tårarna rann på hemmafruarna och andra kvinnliga passagerare. Det var en publik som T*Örjan var särskilt energisk och inlevelserik emot. Ampe såg honom på Skärmarbrinks station och kan intyga: ”Va ju alltid fågelkvitter i biljetthallen när han dök opp.”

Hans Bornum var dirigent och kompositör av klassisk musik. Han hade av någon anledning tagit på sig uppgiften att sprida kultur till snoriga barn i livstycke med strumpeband från barnrikehusen. Min far blev övertalad att skaffa en fiol till grabben som just lärt sig röka Boy och John Silver och gick på Kaza-matiné och krama flickor i mörkret. Morsan köpte årskort till Operan för att ytterligare spä på med kultur. Bornum gjorde vad han kunde. Tack Hans Bornum för den eventuella påverkan av energin och kulturarv det gav.

Hammarbybacken, för backhoppare, låg på södra sidan om Nackaslussen.
Någon gång varje år höll man internationella tävlingar i backen. Det var stor folkfest. Pelle Hennix som hade frisörsalong på Petrieusvägen var alltid närvarande och engagerad. Han som klippte oss småkottarna med ’kollofrilla’ före skolavslutning, och Elvisfrilla när man avslutat grundutbildningen i Folkis.

Här kan man läsa mer om Hammarbybacken och backhoppning på femtiotalet.


Vintertid åkte man grillor under Sicklabron. Bästa tänkbara is. Skyddad från snö låg isen spegelblank under bron. Det blev hockey där under brovalvet med toppluvor och vantar som målstolpar Brovalvet var som en inomhusarena. Visserligen lite dunkelt ljus men det bästa stället att vara på om man ville vara ifred.

Sickla industriområde var en attraktiv lekplats för oss kottar från Barnrikehusen. Siporex hade travar med byggelement eller ’byggklossar’ som vi urholkade och skapade fina ’kojor’ av.

Stenkrossen var också ett poppis ställe att vara på. En övergiven lastbil fanns på krossens område och i den kunde man krypa in och röka några Boj eller Bill.

En nyfiken gosse ville undersöka lastbilens inre väsen. Under ett brett säte fanns en plåtlåda med ett lock på. Gossen öppnade locket och tände en tändsticka för att förbättra sikten. Någon hundradels sekund senare befann vi oss utanför lastbilshytten. Något svedda men i gott skick.

Dela gärna med dig av dina minnen – på Anslagstavlan eller via formuläret! Och kommentera andras, förstås.

6 reaktioner på ”Fyrtiotalisten från Hammarbyhöjden berättar minnen från det glada femtiotalet.

 1. Diggar anslagstavlan el klotterplank el vare nu heter cool att sidan kom till. Snodde idén fr stayfriends 😔 Där kan man väl dela både tråkiga å lattjo minnen from allover å inte nödvändigtvis bha Enskede som ja bodde i 58-🧐85 kanske 🤔 Där alla va polare ända till någon bevisa motsatsen. Saknar Blåsut 1idag😔

  Gilla

 2. Biografen Kaza. Härlig gemensam symfoni då alla ungar rev en liten bit i biljetten och blåste. Kom inte filmen igång snabbt blev det konsert. Bus av 50-talssnitt.

  Gilla

 3. Tror inte ja va på matiné på Kaza 🙄Närmsta bio va nog i Kärrtorp.Jorå vissla i biljetterna gjordes d där åxå typ slutet på 60 talet.

  Gilla

 4. Å lilla korvkiosken som låg vid trappan ned mot Kaza med fotogenlampan som lös i fönstet gluggen man tjacka brö met halka i innan man gick på Kaza mattin’e

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s