Backhoppning på femtiotalet

Ungarna övade inte backhoppning bara med hembyggda gupp på “Ängen” mellan Skärmarbrinksvägen och Pastellvägen.  

Backhoppning Pastellvägen

Det fanns riktiga backar också:

I Enskedebacken gick det undan. Den låg i ett skogsparti bakom Sockenplan och finns inte längre.

Enskedebacken

Hammarbybacken finns fortfarande, men är inte densamma som förr. Redan på 50-talet användes hoppbacken för nationella tävlingar, även om man till skidspelen 1955 måste frakta snö med tåg från Östersund och Dalarna. Snön sägs ha burits upp i korgar av lediga brandmän för 10 kronor om dan. Läs mer om Hammarbybackens brokiga historia. 

Hammarbybacken

 

HG-HammarbybackenIMG_0015

Hoppade du också i de här backarna? Eller minns du något HELT annat? Skriv en kommentar nertill eller mejla oss på ”Vad minns du?”

6 reaktioner på ”Backhoppning på femtiotalet

 1. Till Hammarbybacken var jag en gång för att titta på tävlingar i mitten av femtio-talet..
  Vi gick den plogade gång/cykelvägen genom skogen och blev stoppade av nån slags kontrollant som sa det kostade inträde. Ridå. Men nån i sällskapet måste ha haft pengar så vi kom förbi.
  Hade vi vetat detta kunde man väl ha plankat genom skogen, tro?
  Av tävlingarna minns jag inte mer än att det såg spännande ut när hopparna seglade fram i luften.
  Andra tillfällen var vi vid hoppbacken och prövade åka skidor i underbacken; men den var så brant så ingen vågade/klarade åka hela backen utan vi fick nöja oss med att knata upp en bit nerifrån och åka ner den säkerligen blygsamma delen.
  Men klättrade upp i tornet för överbacken gjorde vi.
  Väldigt pirrigt men vilken utsikt!

  Gillad av 2 personer

  1. Jag bode på Per Lindeströms Väg 82 och minns hur jag & polarna klättrade upp i backen…. Och BARA I TRÄ…!! Hissnande vy fick vi…😵 Det fanns också den ”Lilla Hoppbacken”….man passerade den på skidor strax innan man kom fram till den Stora…. Minns du? Var väl bara en 7/8 år då jag skidade med mamma & pappa till området….. Älskade att åka UTFÖR i Lilla Hammarbybacken (ner mot Sickla / Atlas Copco nedanför)..… DEN låg i slutet av en äng alldeles nedanför Mariestadsvägen….. Minns du? Tackar för återuppväckta minnen från barndomen🙏

   Gillad av 1 person

 2. Bodde på pastellfärgen fr 58-89 å jobbade på sickla Billackering. Hoppbacken minns jag men åkte aldrig skidor men kälke i parken hemma å grannens föräldrar va portisar så vi släpa ut en slang å spola backen ända t artistvägen vi va många ungar som åkte där. Ere någon som minns hojgänget i blåsut t bandstation🤔där passerade ja varge da t/från skolan

  Gillad av 1 person

  1. Hej! Kul att du läste inlägget… Nej, ngt Blåsutgäng på hoj minns jag ej, men så var inte heller Pastellvägen nåt vi var vid särskilt ofta…. DÄREMOT minns jag DAMMARNA – på andra sidan Nynäsvägen- ,där vi killar tog våra trampcyklar och hojjade i de där naturbanor av hårdpackad slät lera som fanns där innan de försvann i rivningarna för Slakthusområdet/Hovet etc….. Du borde väl minnas dem som bodde såå nära väl? Jag har fyllt 68 bast nu…. är du jämgammal eller så? Minnet lever än…..

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s