Minns ni ”Nalen-Stickan” Lundbeck och ”Percy Steele”? Exempelvis.

Bild ovan: Nalenkö 1964 av Jan Holmlund
(Public domain) via Wikimedia Commons

Olle har tidigare berättat om rock/popbandet Enskede-Telstars, bandet som bara spelade in en singel, men var populära i början av 60-talet – åtminstone tills de tvingades byta namn, eftersom ”Telstars” egentligen var upptaget. Olle hörde av sig igen för att tala om var han läst om bandet, nämligen i ”Stora Popboken, svensk Rock & Pop 1954-1969” av Hans Olofsson och med diskografi av Sture Hallberg, utgiven på Premium Förlag. Det är numera tillagt på sidan. Helt rätt att rätt ska vara rätt!

Och så fortsätter han: Det är lätt att ”snöa” in på sina gamla favoriter; rockband och alla häftiga låtar man lyssnade på. Och snöat in har man gjort:

”Rock-Boris” Lindqvist bodde 1970 på Pelargatan 19, 4tr, och ”Nalen-Stickan” Lundbeck (1931-1999) bodde vid sitt frånfälle på Paternostervägen 104. Han var en av de första ”rockkungarna” i Stockholm. ”Percy Steele”, Percy Jönsson/Lagoni (1941-2012), inte så känd men ändå i gamet, var folkbokförd i Enskede-Årsta vid sin död. Och ”Jean William” Kurenkoff bodde 1970 på Byälvsvägen 161. Honom berättade Jerry Williams gärna om; han efterträdde denne i ett band, och fick därför byta Jean mot Jerry!

Vad har jag då själv för koppling till Enskede? Jag bodde 1956-1973 i Juliaborg, nära Örby Slott, gick bl.a i Stureby Skola och hade idrottsdagar på Enskede IP. Brukade gå på bion som låg på Tussmötevägen, har glömt namnet tyvärr. Östberga hade ungdomsgård, men ibland besökte vi en dito vid Enskede Gård, där har jag också förlagt namnet. Tyckte då att det var stort och mäktigt.

Svedmyra T-banestation blev ofta slutstation för oss Örby Slottsgrabbar när vi varit inne i stan på lördagskvällarna. Därifrån tog vi benen till hjälp för vår nattliga promenad till Juliaborg.

Dick har ju tidigare berättat om barndomens matinéeer på biografen på Tussmötevägen och mindes att den hette Corso. Rock-Boris och Jean William kan man läsa mer om på sidan om Pelargatans kändisar.

I tidningsarkiven ser man att ”Sveriges Elvis Presley, Nalen-Stickan” Lundbeck uppträdde bland annat på Dalens (ungdoms)Gård i Enskede och Lorry, som väl annars mest var känt för att rikta sig mot frånskilda och mogen ungdom samt anordna ”gräsänkedans”.

I 1958 års jättelika Nalenannons med den typiska l-å-n-g-a texten med väldigt många punkter (och inte så få utropstecken!) presenteras Stickan som ett ”faktotum”, som bestyr både det ena och det andra. Samt sjunger själv. Och nu fått grammofonbolag Cupol att producera sej som ”Okrönt Rockar Kung! Stickan Lundbeck alltså. Faktiskt först på Nalen. Mä rockiga låtar. Vi presenterar: NALEN-ROCK!”

Bilden visar en del(!) av den långa annonsen, som på sedvanligt sätt avslutas med:

Nalen – där allting händer och mycket fötter.
Gata Regerings 74 va adressen!

Om Percy Steele kan man läsa i DN 1958, under rubriken ”Dämpad ”rock”-publik på Stadshusfest”: Ett par tusental ungdomar i övervägande snygga gångkläder hade på lördagskvällen sökt sig till Blå Hallen för att avnjuta tre lokala rock’nroll-förmågor med de självtagna artistnamnen Rocking Sam, Percy Steele och Rock-Ragge. Och de lyckades verkligen höja stämningen. Särskilt blonde Rock-Ragge, som ”av bifallstjuten att döma utövade den effektivaste ben- och höftgymnastiken.” Dessutom med ett ”något vildsint uttryck i ansiktet”.

Övriga programpunkter (dixielåtar, modern jazz och mannekänguppvisning) väckte blott ljum entusiasm och några unga män som tidigt hade svårt att hålla rak kurs under tegelvalven lyste ut i snön av stadshusvakterna. Två tvåmannapatruller utanför lokalen förblev under kvällen sysslolösa.

Ett år senare deltar Percy i en ”Livfull tävling i rock och dixie”.

DN skriver: Percy Steele har ljus kalufs och beflitar sig oavbrutet att se ut precis som Tommy (Steele). Little Elvis är en enorm diva i randig jacka, bredbent och svarthårig.

Avslutningsvis: ”För min enkla del tyckte jag nog att Finn – korsningen mellan Elvis o Tommy – sjöng allra trevligast.” Och juryn valde den rödklädde ”Burken” med dragspelet till rocksegrare (se bilden).

Slutligen en Kingsideannons i DN 1961. Observera att man kunde slippa köerna om man köpte biljett hos tidningarnas depeschkontor, NK eller PUB. Entrén kostade fem kronor inklusive garderob, och denna kväll fick alla besökare en Kingsidecheck värd åtta kronor.

Annonsen vars avslutande ”Mysigt * Mamsigt(?) * Massvis * Mersmak * Malmskillnadsg 58” syns i överkanten är från Sunside.

22 reaktioner på ”Minns ni ”Nalen-Stickan” Lundbeck och ”Percy Steele”? Exempelvis.

 1. Nalen – där allting händer och mycket fötter.
  Gata Regerings 74 va adressen!

  Jag minns faktiskt denna slogan, trots att jag föddes i November 1952. Jag besökte Nalen ett antal gånger som 14-åring under 1966 och 1967, innan den tyvärr stängdes den 23 April 1967.

  Minns även att allra sista kvällen fick besökare tillåtelse att ”rädda” all lös inredning, till och med de enorma kristallkronorna bars ut ur lokalen!

  Gilla

   1. Tea dances??? Good grief! That is something that was popular here in England with very middleclass people from Edwardian times up until the late 1960s. These usually took place in a ”Palm Court” at a large, rather swanky hotel.

    Gilla

     1. Aha! Jag varken sportade eller dansade . . .
      Jag föddes klumpig med dåligt balanssinne. Min far brukade kalla mig ”Klumpetossa”, på skämt (ej illa menat).

      Gillad av 1 person

 2. Som liten 58 va dom där gubbarna mjukostar å kassa ja hade upptäckt Jimmy Hendrix Stones å Beatles sedan följt blues grabbarna som ja lyssnar på 1 idag

  Gillad av 1 person

  1. Som nybliven 14-åring tyckte jag att det var spännande att göra ”grown-up things”, såsom att gå till Nalen och Sunside (Malmskillnadsgatan).

   ”Vid mitten av 1960-talet tog modsen över och gjorde Sunside till sitt ställe. Jazzen ersattes av musik med till exempel Small Faces och The Who. Filmvisningar av till exempel Dom kallar oss mods och diskussionsaftnar förde in politiken på Sunside. Alternativ jul började firas 1968, samma år som Canned Heat gjorde sin legendariska första spelning i Sverige, tillika enda någonsin på Sunside.”

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Sunside

   Gilla

   1. Lustigt med ålder – inser att det var mellan 14 och 17 som jag gick ut o dansade. O då ska man veta att jag såg ut som tolv när jag var fjorton… Hur sjutton kunde man bli insläppt?

    Gilla

    1. Jaa du. Som 14 och 1/2 år gammal blev jag serverad på ett antal olika pubar i Brighton, Sussex, England – UTAN frågor om ålder eller legitimation!

     Nalen var jag egentligen också för ung för . . . för att inte tala om vissa källarklubbar i Gamla Sta’n . . .

     Detta trots att av mitt ansikte att döma var jag uppenbarligen inte 18 år gammal.

     Min första ”riktiga” pojkvän var 24 år gammal och jag var 14 och 1/2 år gammal. Errr …
     (Detta var i Brighton.)

     Gilla

     1. Källarklubb i Gamla Stan var jag också på nån gång. Dom jag gick med var alla äldre, en av killarna 22(!), så det kanske var därför man slank in? I mogen ålder slank jag på samma sätt in på Spy Bar i kölvattnet på en ex-modell. Hade jag varit ensam hade jag aldrig kommit förbi dörrvakterna…

      Gillad av 1 person

 3. Jhonn Mayal å blues markers Peter Green Erik Clapton mm å dom håller 1 . Har Nalen nåra musikaftnar numer ( ha föme d 🙄)

  Gilla

  1. Yup. They do.

   ”Nystart som nöjeslokal
   I november 1998 öppnades Nalen igen som nöjeslokal. Den drivs numera av Sami – Svenska artisters och musikers intresseorganisation.

   Idag är Nalen ett hus med konserter, konferenser och en egen restaurang. En stor scen, Stora Salen, används för större konserter, middagar, dans och konferenser. Därtill en mindre lokal, ”Pelarsalen” (tidigare kallad Stacken), där Narva Boxningsklubb tidigare låg, samt en mindre scen kallad Nalen Klubb eller Alcazar. I byggnaden finns även en restaurang och fyra mindre mötesrum.”

   Gilla

   1. Har 1 polare som hade 1 band TC & the Defrosters som va 1ok cover band lira bla SRV låtar 👍 Just nu ere the WHO å wilko Johnson (Rip wilko) I högtalarna😀

    Gilla

    1. The Who? Gosh! Jag tyckte om dem när jag var åtskilligt yngre. Numera föredrar jag Enya, The Travelling Wilburys, äldre Bob Dylan, Roy Orbison m.m.

     Gilla

     1. Ah där seru allt é 1 smaksak själv lyssnar ja på allt å alla ( vissa bha 1gng) . Coolast gig såg ja i 1 rökig källarlokal i Paris Angelique Kidjo å sjöng på nå kollonispråk Fatta nada av text1 men hela hak1gunga

      Gilla

   1. Vet inte men ja har beställt 1 utifall ja skulle gå dit 🙄 Nhääråsåhärbha. Lite skumt bha att småtjejer släpps in på sånna hak å serveras dryckjom utan frågor. Dom hör väl hemma på ungdomsgården (kanske🤔)Å 2a sidan vare ju där mellisarna dök opp. Lyssna på Nationalteatern deras låtar é tidlösa ( Livet é 1 fest å ut i kylan ). Vet inte om d finns Ungdomsgårdar längre men den tiden va bekymmersfri, lite soppa t mopp1 å 1 6 pack mellisar å helgen va räddad

    Gilla

   2. Nää tvärstopp. Alla måste ha tandställning verkare som ( Trore é not politiskt 🤔) Så ja åker bha på hojträffar där man inte 1s behöver tänder. Alla é välkomna å festa

    Gilla

 4. Vore kul om någon kom ihåg något ”skiffle-band” från tiden, 1957-;
  det måste väl ha funnits i Enskede/Brännkyrka? Senare fanns DANSBAND,
  Gert Gellers med anknytning till Stureby/Örby/Enskede?
  En liten undran från Olle/Olov Kungberg.

  Gilla

 5. Minns och minns ska jag väl inte säga att jag gör eftersom jag är född 1983

  Men har dom flesta gamla svenska rocksinglarna och EP skivorna 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s