Staffan och hans syskon bodde på Blåsutvägen 33

Foto ovan: Anna-Lena Vinge

Staffan minns: På Blåsutvägen 30-32 fanns Jernbergs livsmedelsaffär och Borgs borstbinderi.

Bilderna visar hur Blåsutvägen 30-32 ser ut i september 2019: ovan nr 30, nedan nr 32.

Blåsutvägen-30-2019
Blåsutvägen 30
Blåsutvägen-32-2019
Blåsutvägen 32

Vi som bodde i husen runt om var syskontrion Krister, Staffan och Anna-Lena Borg i 33:an. I 31:an bodde bröderna Hans och Krister Åkeby. Högst upp i samma port fanns Bosse Svantesson och hans äldre syster Britta . I nr 30 bodde bl.a bröderna Björn och Arne Andersson. Jag minns också en flicka som hette Violet. I 32:an fanns Lars Svensson (sedermera Thorselius) och Allan Branni.

Kjelle Sigfridsson bodde i det närmaste barnrikehuset. Han var släkt med Sigfridsson i tobaksaffären på Blåsutvägen 13. Kjell blev tidigt intresserad av fotografi och hade ett eget litet mörkrum på Nytorps skola. Efter vad jag hört blev han sedermera fotograf på SVT.

Så här ser den f d tobaksaffären ut i september 2019: 

Blåsutvägen-13-15-fdTobaks-2019.jpg

Där fanns många barn i samma ålder födda runt 1945 – 48. Självklart hade vi eget fotbollslag som bl.a spelade mot grabbarna från Pelargatan . Spelplatsen var den imponerande inhägnade grusplanen i lekparken som jag tror att någon redan nämnt.

Blåsut-bollplan-2019
Bollplanen 2019

Där spelade vi också turneringar i ”rundpingis” – en bollsport som var nog så komplicerad när det blåste friskt… När tonåren kom blev lekparken ett tillhåll för lite mer avancerad brottslighet när vi köpte lösa Ritz och Bill och tjuvrykte som det hette. En och annan oskyldig kärleksaffär avhandlades nog också där.

Lena har kort på hur en inte särskilt gymnastikintresserad flicka ungefär samtidigt hängde på lekplatsen mittemot (med gungorna i bakgrunden).

Gungparken-stång-50-tal

Sextio år senare iakttar samma flicka något skeptiskt hur hennes f d gungpark numera tydligen är lekplats för vuxna. Fast det är ingen där…

Blåsut-fdLekplats-2019

Uppdatering: Hans-Göran bidrar med en bild av ungarna på gården mellan Skärmarbrinksvägen 21 och Blåsutvägen 30 ca 1952.

HG-grupp-Skärmarbrinksv21

13 reaktioner på ”Staffan och hans syskon bodde på Blåsutvägen 33

 1. Hej! Intressant! Själv är jag uppvuxen på Skärmarbrinksvägen 14 och känner väl till de platser som du nämner om. Kjell Sigfridsson gick i samma klass som mig. Skulle vara kul om det fanns något kort på er som barn. Själv lär det finnas ett antal bilder på mig på ”Enskedebilder”. Kanske går det att kommunicera via Messinger. Har bl.a en gårdsbild tagen i huset bakom er.
  Hälsningar
  H-G Persson

  Gilla

  1. Hej H-G!
   Jag har två gruppbilder från dig som jag inte hittat nån bra plats för hittills, en med tegelvägg i bakgrunden, en med putsad vägg. Kan det vara nån av dem? I så fall kan jag lägga in den här, de är ju jättefina. (Om det är dina nr: 135726 och 135822). Jag kan mejla dem om du undrar.

   Gilla

 2. Jo men gör det! Jag tänker i första hand på den gruppbild som är tagen i början på 50-talet på flertalet barn på Skärmarbrinksvägen i anslutning till Skärmarbrinksvägen 21. Denna bild är tagen på baksidan av 21: an vilket är baksidan mot Blåsutvägen 33.

  Gilla

 3. Oj va kul! Staffan är min ”lilla storebror” och Krister min ”stora storebror”, allt kategoriserat utifrån ålder. Krister är född -46 och Staffan -48, själv är jag något av ett sladdbarn, född -59. ”Pojkarna”, som Krister och Staffan kallades av våra föräldrar, flyttade ut i början av 70-talet, själv blev jag kvar på Blåsutvägen 33 i 30 år.

  Underbar sajt detta här!

  Gilla

  1. Jag är också 46a o vet att jag gick i samma klass som Krister några år, även om jag inte hade nån kontakt med killarna – den åldern… 😜
   Du är förstås jättevälkommen att kommentera o skicka in bilder och berättelser – du som bodde där så länge, jag bara de mina första tolv år. Ju fler som bidrar till sidan, desto bättre blir den.

   Gilla

 4. Hej.
  Mina föräldrar hade livsmedelsbutiken Blåsutvägen 32-34.
  Minns alla (nästan alla namn på kompisarna i och runt 3x-portarna.
  Min mor bodde i 32 från 1949 till 2016.
  Många minnen från Blåsut!
  Voilet hette Ljunggren, var man lite förälskad i!

  Gilla

  1. Stort tack för din kommentar och välkommen åter.
   Tänk att bo på samma ställe i 66 år! Igår var vi på (välbesökt!) lägenhetsvisning i min gamla port på Skärmarbrinksvägen (fast en annan lägenhet), en liten tvåa med utgångspris 2 195 000 kr…
   Jag la in er affär på kartan över var vi bodde och handlade, med (nutida) bild och länk till den här sidan.
   https://enskedebilder.com/2018/06/05/karta-har-bodde-vi-och-handlade/

   Gilla

   1. Jag bodde på Båsutvägen 30 och min pappa var portvakt där. I samma uppgång bodde min mormor och morfar, Anna och August Johansson samt även min moster Margith Johansson som fortfarande bor kvar i nr 30 …hon är 93 år. I 32 bodde min morbror Henry och moster Iris. Roger Jernberg och Allan Branni lekte jag med. Ca 1953 flyttade vi till Sockenvägen 484 då mina föräldrar köpte en BRF i HSB där för 600 kr, 2rok 47 kvm!

    Gilla

    1. Vilken härlig bild med ett ”familjehus”! 😉 Allan Branni gick i min klass ett tag. Hur stor var familjen som flyttade till tvåan? Vi blev ju småningom 5 i ettan på Skärmarbrinksvägen.

     Gilla

 5. lenaikista – fanns det ett nobelpris för nostalgiska välgärningar skulle du vara den självklara mottagare. Tack för denna fantastiska sajt!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s