Anna berättar om sina gamla hemtrakter: skolan, lekplatserna – och så alla affärer

Ovan: Enskede Gamla Röda, Stockholms digitala stadsmuseum (BY-NC-SA)

Anna bodde på Burspråksvägen och har skickat in sina minnen därifrån: 

Jag gick i Enskede Gamla Skola, som vi kallade denna rödmålade skola med vita detaljer, från sent i augusti 1959 till början av april 1962 då min familj flyttade till en mycket större lägenhet på Gärdet, Sthlm NO.

Rödaskolan-materialrum
Bild från Stockholms digitala stadsmuseum (BY-NC-SA)

Vi bodde på Burspråksvägen 14 (från mars eller april 1954 till april 1962). Vår fröken hette Brita Fitinghoff-Johansson, och hon var halvt same. Vi hade vårt klassrum 1 trappa upp i långa delen av skolhuset, och Fröken Andersson hade det andra klassrummet på samma våning. Det fanns även en Fröken Lejon på min tid! Jag tror att det totalt fanns sju eller kanske åtta klassrum. Där fanns även en gymnastiksal.

Bilderna är från Stockholms digitala stadsmuseum, nedan visas övre korridoren. Där låg mitt klassrum, det bakre rummet från fotografen sett. Den där korta ”halvtrappan” minns jag mycket väl. Korridoren i bottenvåningen hade en likadan sådan. Om man gick upp för den trappan i korridoren på BV kom man till dörren till gymnastiksalen som låg till höger. (Observera fröken(?) som nära tvättstället verkar plåstra om flickans knä.)

Gamla Enskede, sid. 028 , Gråark
Bild från Stockholms digitala stadsmuseum (BY-NC-SA)

Skolbespisningen låg i källaren av Baptistkyrkan, tvärs över idrottsplanen, på Skolvägen – jag tror att den kyrkan nu är riven och en annan byggnad står på den tomten.

Enskede-Baptistkyrkan-skolmat (2)

Det lilla huset med toaletterna, på berget på skolgården, minns jag ytterst väl – tyvärr! Jag fasade för att behöva använda toaletten då det inte fanns några dörrar till båsen med WC-stolarna.

Skoltoalett
Bild från Stockholms digitala stadsmuseum (BY-NC-SA)

Jag minns Meeths på Sofielundsvägen mycket väl och även Malms Konditori tvärs över gatan.

Ödledammen, Gropen, och de stora höga tallarna som växte i Slakthusskogen minns jag också mycket väl. I den skogen, fast längre söderut, längs Nynäsvägen, brukade de vi kallade zigenare slå läger på 1950-talet, minns jag.

Mycket synd att Globen byggdes! Jag hade helst sett att skogen fått stå kvar orörd. Vi behöver avsevärt mycket mer orörd, obebyggd mark.

Den lilla parken mellan de två huslängorna på den udda sidan av gatan är också förstörd, med en bred asfalterad gångväg tvärs över. Det låg ett konditori och bageri i källarvåningen på gaveln av Burspråksvägen 11, vilket vette mot denna lilla park.

I nästa huslänga, neråt gatan (nr 1-9) fanns det en pälsaffär (!) samt ett Tobix (vi kallade den så) samt möjligen ytterligare en liten affär. På södra gaveln låg en Konsumbutik.

I huslängan tvärs över gatan (nr 2-8) låg en mindre ICA-affär, en hårfrisör och en sybehörsaffär. På norra gaveln låg det ett skomakeri en trappa ner, och på baksidan en fiskaffär, om jag minns rätt.

Det fanns en bensinstation (ESSO eller GULF?) längre neråt Burspråksvägen, söderut, mitt emot Konsum på ”gaveln”. Tvärs över gatan låg en betydligt större park: Stora Gungparken (dvs, stor med mina barnaögon sedd). Uppåt Pelargatan låg Lilla Gungparken.

Fler affärer:
Uppåt Pelargatan, vänster sida från Burspråksvägen sett, låg det en pappershandel (sålde även böcker?) där jag köpte bokmärken samt mitt första bokmärkesalbum – ett billigt, enkelt sådant med kartongpärmar. Lite längre bort på samma sida fanns det en lokal på bottenvåningen där jag gick i Söndagsskolan i ett år eller så.

Fortfarande på samma sida låg det en butik som sålde kött och charkuterier. Den hade ständigt rinnande vatten å insidan av den stora fönsterrutan. På 1950-talet (även ’60-talet) var det vanligt att butiker som sålde kött & chark eller fisk hade detta arrangemang då detta hjälpte till att hålla varorna i fönstret färska.

Jag har för mig att det även låg en ”bosättningsaffär” som sålde glas & porslin, lite längre bort i kröken, där Pelargatan svängde runt mot söder och blev Arkadvägen.

Nere på Palandergatan 33-35 på gränsen mellan Johanneshov och Hammarbyhöjden (T-banestation Skärmarbrink) låg biografen Kaza, dit vi gick på Lördagsmatinéer och såg filmer som ”Zorro” (den minns jag bäst, av någon anledning).

I början av Blåsutvägen, i norra änden (nr 8?), låg det en lite större affär som sålde lampor av alla de slag (tak-, bords-, vägg-, och läslampor).

I ”parken” mellan Blåsutvägen, Skärmarbrinksvägen och Pastellvägen låg det ett gammalt kvarblivet torp med timmerväggar målade med Falu rödfärg. Dit hörde en fin uppvuxen, inhängnad, egen trädgård.

Numera bor jag i England, i ett parhus byggt 1934, i ett villaområde i East Sussex, ca 8 km norr om Eastbourne. I England har jag f.ö. bott i närmare 40 år; större delen av mitt vuxna liv.

3 reaktioner på ”Anna berättar om sina gamla hemtrakter: skolan, lekplatserna – och så alla affärer

 1. När jag tänker efter måste det nog ha varit en ESSO bensinstation mitt emot Konsum i huslängan på södra gaveln av Burspråksvägen 1 – 9 då jag minns att vi barn gick dit och tiggde ”nålar” med en ESSO-tiger på. Reklamen löd: ”In med en tiger i tanken!” (En något klumpig översättning av originalets ”Put a tiger in your tank!”)
  Längre tillbaka i tiden fick min lillebror fick en liten ESSO-flicka av gummi; hon hade gult ansikte och hår med en stor rosett om hårtofsen högst upp på huvudet och bar en overall med ESSO-logon på.

  Är det någon som minns on denna bensinstation var en ESSO, en GULF, en BP eller en NYNÄS??? Jag undrar om jag möjligen har blandat ihop det hela … Ibland sviker minnet …

  Gilla

 2. På Skärmarbrinksvägen eller Pastellvägen (osäker om vilken av dem nu), uppåt norra ändan, låg det en lite större affär som sålde leksaker och en del annat samt bland annat pappersrullar av glättat, styvt papper med olika färgglada mönster som mamma köpte av flera anledningar: dels att lägga i botten av byrålådor och klä om hyllorna i alla köksskåp samt skafferiet med, dels att klä om skolböckerna med. Det var noga med att vi var rädda om skolböckerna på den tiden!
  Kan det möjligen vara Thors leksaker och bohag, Skärmarbrinksv 1, som jag minns?

  Så många kemtvättinrättningar och andra tvättinrättningar det fanns på den tiden! Folk som bodde i små lägenheter hade naturligtvis inte egen tvättmaskin. Dock fanns det en stor tvättstuga i källaren av varje huslänga med lägenheter.

  Det fanns även gott om kiosker som sålde godis, choklad, tidningar, cigaretter, frukt, glass och lite annat småplock. Numera har väl Pressbyrån tagit över varenda kiosk, förmodar jag, men när jag var barn drevs många av dessa kiosker av fristående privatpersoner.

  Det fanns till exempel en kiosk i hörnet av Arkadvägen och norra ändan av Pastellvägen, på den sidan om gatan där ”Stora Gungparken” låg.

  Dessutom var det mycket gott om Tobaksaffärer som även sålde godis av alla de slag samt glass – åtminstone om somrarna.

  Jag minns i synnerhet tablettaskarna som var billiga nog för att små barn med en liten ”veckopeng” skulle ha råd att köpa dem: Viol, Salta Katten, Salmiak, Salt i Sol, Kalle Anka, Emser, Tutti Frutti, ZigZag, PimPim och många andra. Vuxna köpte Thulo (den lille halsläkaren) och Läkerol samt Tenor, Domino och Figaro .

  Gilla

  1. Det låter som Thors (som ju låg så nära mitt föräldrahem att det som skulle ha varit vårt sovrum istället hörde till affären, så att vi bodde i en etta). Därifrån minns jag särskilt filmisarna – och så en väldigt stilig(?) prydnadsfågel, som jag en gång köpte till mamma.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s