Karl Gerhard bodde inte i Enskede, men hans ateljé ligger på Burspråksvägen

På spaning efter vilka butiker som nu ligger där Anna minns barndomens Konsum, Tobix (och en pälsaffär!) såg vi skylten ”Karl Gerhards ateljé” och tittade nyfiket in. I fönstret hängde en fantastisk 20-talsklänning och i dörröppningen satt en hund och tittade nyfiket på oss. Den vänliga damen bakom disken hette Inger Löwe och berättade gärna mer om Karl Gerhards ateljé, där hon jobbat i nästan 50 år. Ingemar Lindmark tog bilderna.

KGerhards-skylt-2019Ateljén startades 1945 av Mille Schmidt och Gustav Roger, som var med både bakom och på scenen i revyerna som Karl Gerhard spelade på Folkan och Vasateatern. Den låg då på Nybergsgatan på Östermalm och tillverkade revy- och teaterkläder åt den legendariska revyartisten, skådespelaren och teaterdirektören.

Den som inte minns Karl Gerhard (som egentligen hette Karl Emil Georg Johnson och levde 1891-1964) kanske ändå känner igen hans mest kända alster: ”Den ökända hästen från Troja”.

Texten är starkt kritisk mot Nazityskland och Sveriges eftergiftspolitik mot nazisterna, och framfördes i revyn Gullregn som hade premiär på Folkan den 31 juli 1940. Då var både Danmark och Norge ockuperade av Tyskland, som såg ut att vinna kriget. Sveriges läge var känsligt, så det var kanske inte så konstigt att både UD och statsminister Hansson förgäves försökte övertala Karl Gerhard att stryka numret. Till slut förbjöds sången med hänvisning till en paragraf ur byggnadsstadgan för rikets städer av år 1866 (egentligen avsedd att beivra oordning vid offentliga sammankomster i möteslokaler).

Därefter sjöngs den inte mer, åtminstone inte i Stockholm. Det sägs att den trojanska hästen visades på Folkans scen, försedd med munkorg, medan Karl Gerhard istället för att sjunga texten läste upp förbudet. Men det kan vara en skröna, för det nämns inte i Gerhards egen bok ”I skuggan av en stövel”. Det finns även olika uppgifter om när han kallade svenska polisen för ”Hästapo” – i ett telefonsamtal eller från scen?

KGerhards-diplomDen nuvarande innehavaren Inger Löwe kommer från Borås, där hon utbildade sig till skräddare på textilinstitutet. Därefter gick hon på tillskärarakademi i Stockholm. och nu tar hon själv tar hand om unga skräddarelever, som får lära sig även sånt som i regel inte lärs ut i skolorna, exempelvis att sy korsetter och 1700-talsklänningar.

1970 fick hon anställning som skräddare i ateljén, som då låg på Östermalm, och när Karl Gerhards son Per var på väg att sälja i samband med att han slutade arbeta på Vasateatern och flyttade till Frankrike, tog hon över rörelsen, som senare flyttade till Enskede.

ateljéns hemsida finns massor med bilder för inspiration, och man hyr inte bara ut historiska kostymer, utan syr även upp ”det mesta” på beställning, samt lagar och ändrar.

– Jag syr allting själv, säger Inger, och bara en av varje. Så du behöver aldrig oroa dig att gå på fest i samma klänning som en annan gäst.

Genom åren har hon fått många udda uppdrag, det märkligaste var nog när hon sydde snickarbyxor till en elefant, som skulle användas i reklam för ett byggföretag. Mått skulle tas och byxorna skulle provas: ”Jag fick möblera om hemma för att få plats med mönstret.”

Butiken är proppfull med kläder och vi bad Inger att välja ut en mans- och en kvinnodräkt. Det är dem hon visar på bilderna. (I bakgrunden syns skrädderiet.)

KGerhard-manskostym

Inger visade också upp gamla papper: Hon har kvar de allra första pärmarna med följesedlar och kvitton sedan starten 1945, och använder själv exakt samma A5-papper. Den gamla inventarieboken, där Karl Gerhard själv antecknade vad som fanns och inte längre fanns i ateljén, finns också kvar.

Många klänningar är tvådelade, för att lättare anpassas till olika personer.

KGerhard-kvinnokostym
På nätet hittade jag en kunds berättelse om när hon blev bjuden på en fest med 1700-talstema och ville ha ”riktiga” kläder för att förvandlas till Marie-Antoinette (och hennes Axel von Fersen, för i ateljén finns även herrkläder):

Att hitta fina och välsydda kostymer var vid en första anblick svårt. De plastimiterade varianterna att beställa hem från nätet kändes inget vidare. Efter en stunds googlande hittade jag Karl Gerhards ateljé. En ateljé som grundades redan år 1945 av de två männen bakom revyerna som Karl Gerhard spelade på Folkan och Vasateatern.

Ingers största intresse är att sy och hyra ut historiska kläder. Hon är med och arrangerar flertalet maskeradbaler på olika slott och herresäten i Sverige och Europa.

Vi testade en rad olika kostymer innan vi hittade de perfekta. Inger sydde sedan till dem för att passa oss ännu bättre och några dagar senare kunde vi hämta kläderna. Det blev succé. Efter en hel kväll och natt i sann 1700-talsanda lämnade vi tillbaka kläderna. I priset ingick kemtvätt.

Kläderna med tillbehör hyrs ut i 4 dagar. På hemsidan anges midjevidden för klänningar med midja, medan empire- och tjugotalsklänningarna mäts i vanliga klädstorlekar.

Kanske kunde vara nåt till nyårsafton? 🤔

4 reaktioner på ”Karl Gerhard bodde inte i Enskede, men hans ateljé ligger på Burspråksvägen

  1. Granngrabben mittöver Pastellvägen, Lasse Lindbom.
   Robban Broberg, om jag inte tar fel, kring Blåsut.
   Ulf Elfving vid gungparken.

   Gilla

   1. Spännande, nu ser jag området jag jobbar i med nya ögon 😊
    Jag älskar alla dom här historierna om ”förr” trots att jag är från Haparanda

    Gilla

 1. Hade polare på Burspråksvägen å minns tobix å Ica Ah å snikLasses fik som va välbesökt. Börje Dorsch hade Bajen figurer på väggarna där. Jääla goda varma mackor serverades åxå

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s