Den mångsidiga Enskedebanan  

Enskedebanan var i trafik från 1909 och fram till 1950, då tunnelbanan kom1950 filmade Bengt Schantz spårvägs- och busstrafik i Enskede. Klippet nedan visar linje 8 på väg mot Skarpnäck (Spårvägsmuseet):

Den 1 januari 1909 förlängdes spårvägens Skanstullslinje från Södra Bantorget till Slussen och den 1 april vidare till Kyrkogårdsvägen i Enskede. Till att börja med måste man byta vagn vid Skanstull, men snart gick vagnarna direkt från Slussen till Enskede. 1917 förlängdes linjen från Kyrkogårdsvägen till De gamlas väg och 1926 slutligen ända till Skarpnäck.

1911 gick tågen var 12:e minut på vardagarna och var 6:e minut på söndagarna. Under högtrafik var turerna oftast tätare och vid begravningar på Skogskyrkogården gick även särskilda begravningståg. De första tio åren kostade en resa 10 öre, om man åkte med ett s k arbetartåg bara 5 öre. När man ville sälja koloniträdgårdar ända ute i Enskede lockade man stadsborna med att de kunde ta sig dit med de billiga arbetartågen.

Arbetartågen gick tidiga mornar och eftermiddagar, anpassat till de stora arbetsplatsernas tider. Men de var framförallt avsedda för att skona övriga passagerare från arbetarnas lukt. Det fanns nämligen ingen möjlighet för dem att tvätta sig och byta kläder efter jobbet. 1912 skrev kolarbetare i Stockholms hamnar till stadsfullmäktige att de ville ha tvättmöjlighet, eftersom de nu tvangs  ”utstå olidligheten av att känna sig genera andra personer” i fullsatta spårvagnar.

De stackars spårvagnspassagerarna tvingades också stå ut med stanken från tusentals grisar i Blåsuts svingård, som anlagts 1910 i anslutning till Stockholms stads nya slakthus.

Spårvagnarna fraktade även gods, under de första åren mest byggnadsmaterial till de nya förorterna, därefter paket i täckta godsvagnar. Dessutom fraktade man i särskilda kreatursvagnar djur från kajen vid Söder Mälarstrand till Slakthuset. De flesta spårvagnar var även försedda med brevlådor.

Redan 1909 uppfördes i Enskede en enkel vagnhall med fasader av korrugerad plåt. Den ersattes 1915 av en större vagnhall, ”Enskedehallen”, vid Sockenvägen 512-516, som även användes av Örbybanan och några andra linjer. Hallen revs 1980. Efter Södertunnelns invigning 1933 gick sträckan Skanstull-Slussen under jord.

Trafiken upphörde när tunnelbanan invigdes 1 oktober 1950, utom sträckan Dalarövägen – Skarpnäck som ersattes med buss 18A.

Karta med hållplatser från och med Hammarby

Klicka på kartans ”Visa större karta” [ ] för att se kartan i eget fönster. Zooma in och ut med ➕ och ➖ . För att få mera information: klicka på en markerad plats. Via Google Maps kan du då även få en vägbeskrivning till platsen. Mer om våra kartor. 

Några hållplatsbilder , delvis av okända fotografer (från Stockholmskällan):

Hpl-Slakthuset
Slakthuset 1948 av Schantz, Bengt (CC-BY-NC) via Stockholmskällan
Hpl-Enskedevägen
Enskedevägen 1931 (CC-BY-NC) via Stockholmskällan
Hpl-Dalarövägen
Dalarövägen 1931 (Public domain) via Wikimedia Commons

Hpl-Tyresövägen
Tyresövägen 1931  Fotograf okänd (Public domain) via Wikimedia Commons
Det finns flera som intresserar sig för Enskedebanan. Någon har till och med byggt en egen:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s