Mera om Kaza gamla kvartersbio: Mellan bio och musikstudio var här rullskridskor och bingo!

Vi är många som minns vår gamla kvartersbio Kaza. The Kaza story handlade mest om musikstudion, men där nämndes även att det lär ha funnits rullskridskodisco en tid – eller?

Stefan är en av dem som kommer ihåg det: Här var jag ofta på bio, men jag har också åkt rullskridskor därinne. Och träffat Bengt Palmers och Björn Skifs där under EMI-eran.

Anders visste mera: Jag bodde på Palandergatan 17 från det jag föddes 1959 tills vi flyttade 1971. Minns Kaza samt EMI med Robban Broberg, Gunnar Wiklund, Olle Åkerfeldt, Sven-Bertil Taube m.m. Fick autografer av bl.a. dessa.

Perioden mellan Kaza-biografen och EMI-studion var det en rullskridskohall en kortare tid. Jag var ju i 11-12 årsåldern när vi 1970/71 flyttade till Tallkrogen. Men jag tror inte det var speciellt lång tid det var en stor rullskridskobana inne i salongen där man tidigare satt och tittade på filmer.

Där kunde man hyra rullskridskor och sedan åkte man runt-runt till musik. Det stod ”enarmade banditer” utefter väggarna inne i lokalen som man spelade på. Har ett minne att jag vann en liten hög med poletter (som man sedan fick växla in). Tänk att det var OK för barn att spela på dessa!

Men det kan alltså inte ha varat mer än nåt år, för jag har ju minnen av EMI-studion och Robban Broberg mfl innan vi flyttade 70/71. Minns även att det fanns en damfrisering till höger om Studion, dit min mamma m.fl. gick. Även jag blev klippt där.

Här finns bildbevis:


Faktakoll: Den 19 mars 1967 rapporterar DN om invigningen av RAINBOW Arena:

Full rulle på gamla Kaza.
Bilden visar svenska mästarinnan i konståkning på riktiga skridskor, Britt Elfving, som var på Kaza och försökte sig på rullar.

Häromdagen var det premiäråkning på det nya golvet, av förhoppningsfulla unga damer i tyllkjolar. Klubben ”Rullarna” har funnits i tio år, har 40-tal medlemmar och har nu fått en speciell rullskridskolokal.

RAINBOW heter den forna bion och där finns även bordtennisbord och möjlighet till badmintonspel. Eller också kan man nöjas sig med att äta varm korv, dricka läsk och lyssna till juke-boxen. På förmiddagarna ska barn lära sig åka rullskridsko, på eftermiddagarna när skolan är slut blir det fritt fram för skolungdomen.

Några enarmade banditer omnämns som synes inte…

Hur gick det sen? Någon enstaka annons dyker upp med inbjudan till rullskridskor på RAINBOW ARENA:


… men annars verkar det vara BINGO som gällde!

I början av oktober 1967 finns en sista(?) annons där

även Rainbows medlemmar är välkomna att spela Bingo i Spårvägens lunchrum vid Blåsut T.

Det var nog slutet på Rainbow Arena.

Men minnena lever kvar från Kazas olika epoker (mest som bio). På Facebook kan man hitta många flera. Några exempel:

Nils var där med sina kompisar så gott som varje söndag på matiné. Fick en krona av morsan, biljetten kostade 75 öre och en tablettask 25 öre.

Lilvor och hennes kompis Maria var där och åkte rullskridskor. De hjälpte även till med småsysslor när det var bingo, och fick en slant för det. En gång rullade de ända ner till Ålle vid Skanstullsbron och in på Ålle: Men där blev vi stoppade av tanterna som jobbade där för där ska man GÅ o inte fara fram som tokar!

Barbro minns både Enskede Kvarn och Kaza: Det var här man såg sina första filmer t ex matinéer som ”Zorros märke” med Errol Flynn på Kaza och ”Rock around the clock” med Bill Haley och ”Ung man med gitarr” på Enskede Kvarn.

Efter Rock around the clock blev det dans (bugg) på den stora parkeringen vid slutet av Fyrskeppsvägen, vid koloniområdet. Efter den kvällen var det rock som gällde!

Rock around the clock met Bill Haley, City Theater, Klein Gartmanplantsoen, Amsterdam, 1 september 1956. Foto Ben van Meerendonk, collectie IISG, Amsterdam. Via Wikimedia.

MERA LÄSNING:
Flera Kaza-minnen finns i kommentarerna till inlägget Vad hände egentligen med våran gamla kvartersbio?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s