Några av hembygdens färgstarka personer som vi minns dem

Ovan: Kvarnen, ”Hammarbyfansens andra arena”,
av Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

En fyrtiotalist berättar om några av de spännande karaktärer som bebott och strövat omkring i våra gamla hemtrakter: Det fanns ju idoler för idrottsintresserade småttingar som ställde undan cykeln i skogsbrynet vid Ödledammarna och gick upp till grusplanen för att titta på grabbarna i IFK Hammarbyhöjden, Björkhagens IK, Kärrtorps IF, Södermalms fotbollsbegåvningar. Killar som Sune Lundberg, Tage Björk, Leffe Åh, Räkan, Tokas från Björkhagen och ett stort antal andra talanger.

Bilden nedan ur ”Hammarby IF – en klubbhistoria” visar Rolf Rydvall, Rune Larsson, Folke ”Hinken” Holmberg, Rune ”Gösen” Björklund och Berndt Westerlund efter ett träningspass 1954. Observera Ödledammarna i bakgrunden – ibland krävdes simkunnighet hos bollräddaren…

Bonzo Jonsson är ett annat namn. Han var ingen fotbollslirare men en fantastisk ordvrängare. Mycket av det så kallade ”södertugget” processades i och omkring Bonzo. Hasse Norén, som bodde mitt i backen på Nathorstvägen, var Bonzos ”kusse”.

Ibland samordnade vi äventyr när vi pumpade våra cyklar hos Lessnert. Vi samlade ihop några kompisar i grönområdet mellan Elefanthusen och i slutändan av Nathorstvägen. Där planerades äppelknyckning i koloniområdet mellan Hammarbyhöjden och Nytorp, eller det som låg där Dalens Sjukhus nu ligger. Sen kunde man njuta frukterna i grässlänten vid slutet av Fyrskeppsvägen.

Det här är femtiotal, och Leffe Lindblom har just börjat bekanta sig med ägarinnan av Hammarby Radio. Det skulle bli början på ett livslångt kall för Leffe som senare startade Årsta Radio.

Och som med mycket annat så är den radioaffären nu ett minne blott. Tiden går.

Mer om Leffe Lindblom kan man läsa i Mitti, september 2012, då han beslutat sig för att bli pensionär, efter att ha sålt och renoverat radio- och tv-apparater i över 50 år: ”Äntligen kan jag lägga mer tid på mitt stora fritidsintresse – att renovera radioapparater.”

Leif Lindblom växte upp i Hammarbyhöjden, precis intill ”Hammarby radio” och sprang som liten omkring i affären, fascinerad av de tekniska musiknymodigheterna. Redan innan han hunnit bli myndig anställdes han av kvinnan som ägde affären. ”Kom det in en trasig Grundig bordsradio från 1957, som stått still i 28 bast, fick jag liv i den nästan jämt.”

När radiobutiken på Gullmarsvägen, ”Alf Johanssons radio”, skulle stänga fick Leif erbjudande om att ta över. ”Den förra ägaren visste att jag brann lite extra för veteranservice. Och eftersom jag aldrig visar tummen ner åt ”hopplösa” reparationer blev det jag som tog över”, säger Leif.

I oktober 1984 monterades skylten ”Leif Lindblom Radio” upp ovanför entrén. Och i takt med att vinyl återigen blev hippt och trendigt blev kunderna allt fler: ”Det är allt ifrån vattenkammade kisar som kommit upp sig i smöret och rullar in med en BMW, till vanliga knegare som du och jag. Jag har nästan mer kunder än vad jag klarar av.”

Men nu blir den pensionärsliv. Fast Leif tänker alltså köra vidare med veteranservice av radio och tv på Hjälmarsvägen: ”Det blir förhoppningsvis lite lugnare, men jag tycker fortfarande det är riktigt kul att få liv i gamla apparater.”

Om Bonzo Jonsson kan man läsa i Svensk filmdatabas: Svensk skådespelare (filmroller 1970-1983) och teletekniker. Beskrivs som den genuine Söderkisen och amatörskådespelaren, lärde sig skådespelaryrket av Jan Halldoff, som hittat honom på Kvarnen. Smeknamnet Bonzo hängde med sedan pojkåren, när han i sin skärmmössa med samma namn gick på matinéer och såg flera föreställningar samma dag.

Bonzo var med i ”Rötmånad”, ”Polare”, Firmafesten”, Lasse Hallströms TV-film ”Ska vi gå hem till dej eller mej eller var och en till sitt?” och långfilmen ”En kille och en tjej”. Men han blev aldrig skådespelare på allvar. Han tyckte jobbet verkade för osäkert och valde att jobba kvar på Televerket.

DN skriver i september 1970 om Hammarbys problem inför matchen mot Djurgården: ”Vi måste få över SÅNGEN till stelbenta Råsunda. Hur fasen det nu ska gå till. Vi på Söder gillar ju inte passkontrollen vid Slussen” säger Janne Halldoff, kändis och filmregissör.

Han sitter på Kvarnen, även kallad ”Pub Hammarby”, vid samma bord som ”Ärtan” och ”Bonzo” – bland de mest bitna man kan träffa bland Söderkisar och Hammarbyvänner. Om Bonzo, i familjekretsar känd som Krister Klas Yngve Jonsson, säger Halldoff: ”Fråga vem som helst bland äkta söderkisar och nog vet dom vem Bonzo är. Killen är så äkta söder att man känner lukten lång väg!”

Sen vill Halldoff ha med sig Ärtan, Bonzo och exboxaren Lennart Risberg hem. Det gäller en pjäs. (Var det månne början till skådespelarkarriären?)

En reaktion på ”Några av hembygdens färgstarka personer som vi minns dem

  1. Hej! Har härliga minnen från tiden som 5-6åring då mamma tog med mig till ”Hammarby Radio&TV”….. där det fanns en disk med sittplatser för provlyssning av EP-skivor/singlar med 1 lyssningslur för VARDERA handen (ungefär som en telefonlur) Och på detta sätt stiftade jag bekantskap med Paul Ankas ”Diana” samt Elvis’ ”King Creole”…. VILKA TIDER!!!!

    Minns att mamma kallade ägarinnan för FRU LIND samt påtalade att hennes hjälpreda hette LEIF…… Vill minnas att han hade en sorts ”raggarlugg” (brylcreme?) samt att han var blond….!?

    Kul att höra om nån annan diggare har minnen därav.

    Rogert Persson

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s