Varifrån kom vi Enskedebor? Annas morfar var stins (med mera) i Småland.

Anna från Burspråksvägen kommer ihåg mycket om både sina föräldrar och deras föräldrar.  Morfar och mormor hade båda sina rötter i Ryssby, Rockneby utanför Kalmar i Småland, där de bägge föddes och växte upp och gick i samma byskola. De föddes samma år, 1884, endast 2 månader isär, och de kände varandra i nästan hela sina liv.

Mamma föddes i Stensjöns stationshus. På bilden ovan ser man lite av mormors tvätt som hänger på tork i stinsens trädgård bakom stationshuset. (Samtliga dessa stationshus, med undantag av Trekanten, är numera sedan många år tillbaka sommarstugor.)

Morfar var stins på totalt 6 olika stationer under sitt yrkesliv, mormor var hemmafru i hela sitt liv som gift, och familjen bodde i en lägenhet ovanpå väntsalen, expeditionen etc., vilka låg på bottenvåningen. Det var mycket lantligt där de bodde (utom allra sista stationen, Trekanten 16 km utanför Kalmar, men då var min mor och hennes två syskon vuxna) så mamma växte upp på småländska landsbygden.

Mamma gick först i en byskola och senare på läroverket i Nässjö. Morfar var mycket sträng och oerhört noga med läxor och skolutbildning då han såg detta som vägen till ett bättre liv. Alla tre syskonen tog realexamen, och pojken tog även studenten.

Stinsen hade vid varje station en privat trädgård. Där odlades grönsaker, bär och frukt, och där hängde även ”fru stinsen” sin tvätt. Mormor hade höns, så de hade färska ägg, och allt som oftast nackade mormor en höna och ugnsstekte den. Till julmiddag åt de hare (snyft!) men de köpte även en halv gris av en bonde, och mjölk, grädde etc köpte de också av en av bönderna.

Anna-Björköby-stationshus

Förutom stins var morfar även postmästare samt telegrafmästare på sina lantliga stationer. På den tiden bars ej posten ut på landet utan folk fick gå, rida, cykla eller ta häst och vagn ner till stationen för att hämta sin post respektive skicka försändelser. Om man förstorar fotona av Stensjöns och Björköby station ser man en postskylt samt en postlåda på utsidan av huset. Familjen flyttade från Stensjön till Björköby station någon gång ca 1932. Det var dock bara nästa station på linjen, om jag minns rätt. Planer på att bygga ut Björköby till en stor centralort fanns, och det var därför som stationshuset byggdes så stort; detta blev dock aldrig av.

Mamma flyttade till Sthlm som ogift kvinna på ca 30 år. Hon arbetade på kontoret på Svenska Fläktfabriken i Jönköping och flyttade till deras Stockholmskontor. Hon delade då en större lägenhet i Vasastan med fyra andra ”flickor” från Småland som också arbetade på kontor. Lite senare arbetade mamma på ett advokatkontor, och hon bodde då i en ynkligt liten 1-rumslägenhet med kokskåp & toalett på Jakob Westinsgatan, hörnet av Norr Mälarstrand på Kungsholmen, som den äldste advokaten skaffade henne genom kontakter.

Anna-Johan, 1sta nallen-1956[4086]Där bodde hon när hon träffade mannen som blev min far, och där bodde de sedan som gifta i 3 år och 3 månader. Under den tiden föddes jag, och då blev det verkligen trångt!

Sedan flyttade min familj till Johanneshov, Burspråksvägen 14, knappt 9 månader innan min bror föddes. Bilden visar lillebror med första nallen.

Detta var en lägenhet om 2 rum, kök, badrum och hall, på 36 kvm, så den var ju avsevärt större. Dock, med moderna mått mätt är det endast en ”ungkarlslägenhet”, passande för 1 vuxen (eller möjligen 2 vuxna) utan barn. Precis som Unge har skrivit har lägenheterna ”krympt” fast det är hela tiden samma lägenheter.

Att det blev just Johanneshov, gränsen till Enskede, berodde på att de med snart 2 barn var i desperat behov av en större lägenhet, och de blev erbjudna denna. Här har jag berättat om mina gamla hemtrakter.

I början av april 1962 flyttade vi sedan till en mycket större lägenhet på bortre Gärdet, om 3 rum och kök, badrum och hall samt balkong. Min mor dog i den lägenheten i oktober 1999, men min far bodde kvar till Maj 2002, så mina föräldrar hyrde denna lägenhet i lite över 40 år!

Här har Anna berättat om sin pappas bakgrund. 

En reaktion på ”Varifrån kom vi Enskedebor? Annas morfar var stins (med mera) i Småland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s