Varifrån kom vi Enskedebor och vart tog vi vägen? Anna berättar om sin pappas bakgrund.

Anna från Burspråksvägen berättar: Bilden ovan är från 1892 och tagen på säteriet Elgmyra i Östergötland, där min farfar Harald föddes. Den visar hunden Dick, en Golden Labrador, samt syskonen Annie och lille Harald i kolt.

Ungefär 1895 flyttade familjen från Elgmyra till Stockholm och en stor våning vid Valhallavägen. Farfar var då omkring 6 år gammal. Farmor föddes och växte upp i Falun, Dalarna, där hennes far var grosshandlare.

Bilden nedan är från Valhallavägen ca 1905-08 och visar lägenheten där min farfar, hans äldre syster samt deras två föräldrar bodde i ett antal år.

Observera hunden i högra fåtöljen! Han heter Hej och var en Jack Russel terrier. Observera även stolarna med plyschklädda kanter – typiskt för det senare 1800-talet – samt den höga paneldivanen och den vackra veckade lampskärmen. Den gustavianska byrån i högerkanten står numera i mitt parhus i England.

Anna-Valhallavägen1907
Valhallavägen 1907

Pappa och hans äldre bror samt 3 yngre systrar föddes på Rindö i Sthlms skärgård, närmare bestämt Oskar Fredriksborg, vilket på den tiden var rena landet. Farfar var major vid Kustartilleriet, farmor var hemmafru hela livet, och familjen bodde i en stor officersvåning i en ”kasern” inom det militära området. Samtliga officersfamiljer hade en egen trädgård där de odlade grönsaker och bärbuskar. Dessa land fick barnen rensa och vattna!

År 1935 eller ’36 flyttade familjen in till stan. Farfar fick förflyttning till staberna, och familjen flyttade in i en mycket stor, fin hörnvåning om 157 kvm på Kungsholmen (hörnet av Fleminggatan och St Eriksgatan). Jag minns denna lägenhet då vi mycket ofta hälsade på där som barn, tillsammans med våra föräldrar. I salongen och i matsalen fanns det oerhört vackra kakelugnar i jugendstil.

Fastigheten byggdes 1906, och när mina farföräldrar bodde där var det naturligtvis en hyreslägenhet. Numera, sedan 1999, ägs huset av en ”äkta bostadsrättsförening” som har friköpt marken. Den lägenhet min far med familj bodde i anses nu vara värd 13,5 miljoner SEK!!

Apropå fastighetsaffärer ägde min farfarsfar några tomter på Lidingön, och på en av dessa byggde de en sommarvilla i typisk nationalromantisk stil med snidade drakhuvuden som stack ut. Villa Nissebo låg ungefär där AGA ligger. De hade alltid hundar och hästar – själv har jag haft katter sedan jag var 18 år gammal. Tyvärr sålde farfarsfar sina ägor på Lidingön innan de hade stigit i värde … Han hade inget affärssinne alls: köpte fel och sålde fel.

Pappa arbetade som forskningsingenjör på STFI, Svenska Träforskningsinstitutet, Drottning Kristinas Väg, vid Östra Stationen. Det var ganska lång resväg från Johanneshov; det blev betydligt närmare sedan vi flyttat till Gärdet. Några år senare började han ett bättre betalt, men mindre intressant, forskningsarbete på CBI, Cement & Betonginstitutet, även det vid Drottning Kristinas Väg.

Anna-CBI
CBI, Drottning Kristinas väg

Mamma arbetade hemifrån när vi var små, min bror och jag, med maskinskrivningsarbeten. Efter det att vi flyttat till Gärdet fick hon heltidsanställning på Hermods-NKI, Kungsholmen, och lite senare på Utbildningsdepartementet.

I porten intill vår på Burspråksvägen bodde min barndoms lekkamrat, som gick i samma klass som jag i Enskede Gamla, eller Röda, Skola. Hon var enda barnet och familjen bodde först i en enrummare med kök, badrum och hall, senare flyttade de till en större lägenhet om 2 rum, kök, badrum och hall i samma port. Där bodde de till 1963 eller ’64, då de flyttade till en betydligt större lägenhet i Årsta om 3 rum, kök med matplats, badrum, hall och balkong.

Medan de bodde på Burspråksvägen sov dottern i samma rum som föräldrarna. Först när de flyttade till Årsta fick hon eget rum. Hennes mamma kom från Hälsingland, nära gränsen till Dalarna, där det är mycket skog, och hennes pappa kom från Östergötland, nordvästra hörnet, med mycket skog och mestadels frikyrkliga människor.

Själv bor jag sedan många långa år i Sussex, England. Två gånger flyttade jag tillbaka till Sverige, men båda gångerna längtade jag tillbaka till England. Nu blir jag kvar här tills jag dör. Jag har inga anhöriga kvar i Sverige – båda föräldrarna samt min yngre bror är döda. Stockholm och hela Sverige har förändrats, samtidigt som jag blivit ganska angliserad efter att ha bott här i över 40 år av mitt vuxna liv.

Annashus-Nos 44 & 46 Broad Rd, Willingdon, E.Sx[4103]
Annas engelska parhus
Här har Anna berättat om sin mammas bakgrund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s