Johanneshovs IP före Jumbotroner och storbildsanläggningar

Bilden ovan: Johanneshovs IP (vänster) och Johanneshovs isstadion (höger, som öppen bandyarena) cirka 1955, okänd fotograf, [Public domain], via Wikimedia Commons

Johanneshovs IP började byggas 1918 som ett nödhjälpsarbete och invigdes 1928. Anläggningen bestod av en gräsplan, två grusplaner och löparbanor för friidrott. ldrottsplanens norra sida byggdes på delar av befästningsmurar från Johanneshovs Skans, det ofullbordade befästningsverk vars bygge avbröts på 1860-talet.

År 1944 utökades anläggningen till en publikkapacitet på 12 000 åskådare. Här spelade Hammarby IF 69 allsvenska matcher åren 1954-65. Hammarbys högsta publiksiffra i en seriematch på Johanneshovs IP är 13 483 mot Västerås SK 26 augusti 1955. År 1967 ersattes anläggningen av Söderstadion.
(Rättat e ö med uppmärksam läsare. Se kommentarer nedan.) 

Per-Gunnar minns muren på norra sidan som vette mot Söder. Om man var ute i god tid fick man en sittplats på densamma. Nedanför muren var det enbart ståplatser.

Vid hemmamatcherna ekade hejaramsorna såsom ”Heja Hammarby friskt humör det är det som susen gör” eller ”Sassa, brazza mandelmassa” anförda av hejarklacksledaren ”Bagar” Henning och hans megafon.

Jumbotron-Hovet
Nutida Jumbotron på Hovet, av Egon Eagle [Public domain], via Wikimedia Commons
Man sålde även program till matchens signalsystem som det hette. Signalsystemet bestod av en bokstav för respektive match som spelades. Anläggningen fanns på östra kortsidan. Publikens uppmärksamhet riktades med stor nyfikenhet mot signalsystemet så snart mannen som manuellt hängde upp resultatsiffrorna rörde sig mot den telefon som meddelade förändringar i resultaten. Annat i dag med Jumbotroner och Storbildsanläggningar.

Numera plankar man in på tunnelbanan. På min tid plankade man in på fotbollsmatcher. Minns själv hur undertecknad och en kompis kröp under staketet och intog sittplatser på Södra sidan. Vi hann inte mer än sätta oss förrän en stadig näve tog tag i oss och såg till att vi hamnade utanför anläggningen.

Det var slutet på min brottsliga bana.

Förutom fotboll, bandy och isracing på Johanneshovs IP så arrangerades ett antal stora begivenheter i grannanläggningen Johanneshovs Isstadion. Bl.a försvarade Ingemar ”Ingo” Johansson sin titel där 1957 och Beatles uppträdde där år 1964.

JohanneshovIP-Ingo
”Ingo” försvarar sin EM-titel, av Lantz, Gunnar, Svenska Dagbladet, Ehnemark, Jan (CC-BY)

 

8 reaktioner på ”Johanneshovs IP före Jumbotroner och storbildsanläggningar

 1. På tal om muren runt denna idrottsplats minns jag ett kapitel i en bok av (eller med) den på 30-talet aktive sprintern Bertil von Wachenfeldt. Han berättar att man före loppen stod och rökte cigarr invid muren. När det så var dags, lade man den rykande cigarren på muren och ”sprang fort som f-n runt banan” för att hinna tillbaka innan cigarren slocknade… Det var tider, det!

  Gilla

 2. Jag är född 1954 och vad jag kom ihåg så var det två bassänger då innan (Isstadion byggdes in med tak) på sommaren som man badade i en för oss små och en djupare. På läktarna låg man och solade på sin handduk och käkade medhavd bullar. Hoppas någon kan bekräfta detta så det inte är något jag drömt om.

  Gilla

 3. Uppgiften om publikrekord mot Halmstad 1953 stämmer inte. Lagen spelade inte i samma serie då. Publiksiffran stämmer däremot med matchen mot HBK våren 1955, men den matchen gick på Råsunda. Hammarbys högsta publiksiffra i en seriematch på Johanneshovs IP är 13 483 mot Västerås SK 26.8.1955.

  Gilla

  1. Tack för inputten! Den (sport)okunniga red plockade uppgiften från Wikipedia, som ju bygger på att uppgifterna kontinuerligt rättas. Det gör jag gärna här också. 🙂 Är stycket OK så här?

   ”År 1944 utökades anläggningen till en publikkapacitet på 12 000 åskådare. Här spelade Hammarby IF 69 allsvenska matcher åren 1954-65. Hammarbys högsta publiksiffra i en seriematch på Johanneshovs IP är 13 483 mot Västerås SK 26 augusti 1955. År 1967 ersattes anläggningen av Söderstadion. ” /Lena

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s