Minnen från Café Mignon på Burspråksvägen 11, ett stenkast från Söderstadion

Per-Gunnar kommer ihåg fiket på Burspråksvägen 11 – Café Mignon: Här styrde konditor Olle från Tyresö. Av hans kroppshydda att döma var den uppbyggd på allt för stort kaloriintag av konditorivärldens frestelser. Fiket blev våran ungdomsgård. Här kunde man i smyg dricka färdigblandat innan man lade upp planerna för lördagskvällens bravader. Mången stryktipsrad plitades ner och kanske någon fick utdelning med lite extrapengar i plånboken.

Några andra flipperspelare 1967

Flipperspel och en enarmad bandit, väl gömd innanför en dörr, tillhörde också avdelning ”gambling”. En darttavla fanns det också.

Hade man tur fick man leverera lådor med wienerbröd till Isstadion/Johanneshovs IP och på så sätt få gratis inträde.

Sedan vår tid har ett antal olika ägare huserat i lokalen men det senaste jag hört är att den åter ska få kaféstatus. Hoppas det stämmer, för vi som bodde i trakterna betraktar den som en kulturbyggnad!

Trots en brokig blandning av människor fanns här en gemenskap och trivsel att alltid minnas. Bråk och andra dispyter fanns inte på kartan. Vi var många i gänget: Conny, Ankan, Hasse, Perman, Engen, Ola, Willy, Stickan, Pimmen, Berte, Vågen, Johan, Lagge, Poppe mfl. Och alla var vi Nytorpare.

Kuriosa är att tecknaren Börje Dorch avbildade några av Hammarbys gamla favoriter på innerväggarna.

Det finns flera som minns det gamla fiket.

När Roffe sålt julgranar gick han dit och tog en bira, träffade Boman och en del andra clifton-polare.

Barbro bodde i 12:an: Jag minns bara tårtorna vi hämtade på födelsedagarna och den vänliga gamla kvinnan som arbetade i konditoriet. Hon sydde nallebjörnar på beställning. Allt eftersom åren gick blev hennes fingrar krokigare och nallarna mer och mer personliga. Tänk så olika minnen från en och samma plats! Min pappa Georg ”Kinna” Kraemer spelade i Hammarby och tränade laget ett år då Ronnie Hellström var målvakt.

Ilona bodde också på Burspråksvägen: Kände igen caféet nu när jag såg bilden. Min pappa var stor Hammarbyentusiast så länge han levde. Från balkongen kunde vi se Söderstadion.

Väggmålning av Börje Dorch

Om väggmålningen berättar Börje Dorchs son Peter på borjedorch.se:

På en vägg på ”innestället ”Mignon” på Burspråksvägen 11, bara ett stenkast från Söderstadion” har Börje målat populära fotbolls- och hockeyspelare som har figurerat i Hammarbys färger. Väggmålningen gjordes 1972 inför Hammarbys 75-årsjubileum.

Idag finns det ett litet fik i lokalen och den unika målningen finns fortfarande kvar och är dessutom i ett mycket gott skick.

Och kanske, kanske blir det kafé igen här…

5 reaktioner på ”Minnen från Café Mignon på Burspråksvägen 11, ett stenkast från Söderstadion

 1. Hängde mycke där på 70 talet. Ägarn då hette snik Lasse å hade 1 Volvo skåplastbil som han sålde Åbro lätt å mellanöl, ägg, potatis, mazariner å saft från. Vi smågrabbar åkte i skåp1 å sprang å knacka dörr å sålde. Vi kom på att vi fick bonus för saft å mazariner ( 25 öre. Så frågan t kunden va Ska d va nåra mazariner el saft idag ( lättare å bära +bonus 😊) Hela förtjänsten gick åt på fiket när vi kom hem (flipper å varma mackor )

  Gilla

 2. Barbro, du skriver ”Min pappa Georg ”Kinna” Kraemer” – hade du möjligen en syster (en lilla-syster, kanske, född ca 1953?) som hette Gerd Kraemer, och bodde ni i en lägenhet högst upp i porten Burspråksvägen No 12, med fönster åt gatan?

  Jag, Anna-Kajsa Victorin, bodde med mina föräldrar och min lillebror Johan (född i December 1954) i en lägenhet i porten intill, No 14.

  Vi bodde där från början av Mars eller April 1954 till början av April 1962, i 8 år således. Jag föddes i November 1952 och gick i Enskede Gamla (Röda) Skola i knappt 3 år – sedan flyttade vi till en lägenhet på Gärdet. Min lärarinna hetter Brita Fitinghoff-Johansson.

  Gilla

 3. På ”min tid” fanns det ett Bageri & Kondis i den lokalen. Där satt (kvarters) poliserna (med och utan schäferhundar) när de hade rast. Lunchrast, kanske?

  Bagaren minns jag vagt. Vi köpte kanelbullar – kanelsnurror eller ”snurrebullar”- där och även mandelkubbar. Om vi köpte tårta där minns jag tyvärr inte. Jag tror att min mamma bakade alla familjens tårtor själv.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s