Maskerad i hattateljén – och olycksfall i Röda skolan

Birgitta tittar på kort från 1952 och berättar om dem: Jag gick i Nytorpsskolan, Elsa Norinders klass. En av klasskompisarna hette Monika Björk och hade en mamma som jobbade med hattar på Kungsgatan. En gång bjöd hon klassens tjejer och några andra kompisar på maskerad i hattateljén några trappor upp, vi fick åka hiss dit upp.

På bilden ser man i bakgrunden skogen av höga hatthållare. Jag kommer ihåg många av namnen på dem som var med.

I den övre raden står från vänster (1) Anne Marie H, (2) Birgitta Olsson, (3) Monica Dillner och (4) Monika Björk, som hade maskisen. Sen kommer några jag är osäker på: (5) Gerd?, (6) ?, (7) Anita?, (8) Gun?. Med handen på hennes axel står (9) Agneta Granath, som var en nära kompis till mig. Om man tittar noga på bilden ser man att ett finger är bandagerat. (Se liten bild.) Vad det berodde på återkommer jag till.

Bredvid henne på bilden står (10) jag, som då hette Birgitta Persson, sen kommer (11) Monica Svensson, (12) Gun Marie Hessleryd, (13) Gudrun Andersson, (14) Monica Bjur, som håller i en av hattställningarna, (15) Britt Marie Ekström och (16) Sonja Ekberg, som hade en bror i vår klass, Åke.

På nästa bild ser man en glad maskeradgäst i hela sin prakt.

Så här gick det till när Agnetas finger skadades: Hon bodde på gaveln i Röda skolan, där hennes familj var vaktmästare.

Bilden nedan är hämtad från Stockholms stadsmuseum (BY-NC-SA) och till vänster ser man ingången till vaktmästarens bostad.

En kväll/eftermiddag gick vi hem till Agneta. Först skulle vi se om hennes syrra satt i skolsalen och pluggade, så vi gick till baksidan av skolan. Agneta klättrar upp på en liten stålkant under fönstret, tappar fotfästet och ramlar ner. Hon skriker högt, håller för sin hand och rusar in, med mig efter.

Det blöder mycket, och det visar sig att fingertoppen är avsliten. Hennes pappa går och hämtar vanten som sitter kvar på fönsterblecket, tar med den in och skakar ur den på köksbordet. Fingertoppen trillar ut.

Fingret gick inte att rädda. Det är därför Agneta har bandage på bilden. Jag minns det som om det vore igår.

I albumet finns också en bild av julspelen i Nytorps aula (även kallad ljushall), som många har oförglömliga minnen från. Till dem plockades elever från olika klasser ihop, killen med lyktan på denna bild gick i min klass och hette Sune Eriksson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s