Christer berättar om klass 9g3 anno 1960/61

Christer har skickat in ett klasskort och berättar: I nionde klass (9g3) fick vi ytterligare en ny klassföreståndare, Margareta Thörnqvist.

Hon kom in som en ny fräsch fläkt, ung, snygg (påminde till utseendet om Audrey Hepburn) med svinrygg och allt. Skrev alltid med svart tuschpenna vilket var högsta mode vid den här tiden. Som jag minns det hade vi henne i svenska och tyska. De flesta av oss grabbar blev nog lite småförälskad i henne.

Här är hela bilden:

Christer-klass9g3

Hösten 1960 skulle vi skriva en uppsats om hur vi tillbringat sommarlovet. Själv hade jag varit i England på språkresa i c:a 6 veckor så det var ämnet för min del. Jag satt och funderade länge men beslöt sedan av någon anledning att skriva på talspråk och slang!

Jag tror inte det gick hem särskilt väl. Betyget på uppsatsen blev B?. Men den blev i alla fall uppläst inför hela klassen, vilket ingen annans uppsats blev.

Fröken Margareta blev i alla fall väldigt uppskattad av alla i klassen, även av mig, trots B? på min uppsats. Vi uppvaktade henne och hennes man på Luciadagens morgon med kaffe, lussebullar och pepparkakor. Det uppskattade de väldigt mycket – även om det var väl tidigt på morgonen.

Det var för övrigt första gången jag var med om en sådan grej. Det hände senare fler gånger i gymnasiet, men det är en annan historia.

Lasse Cederberg var en av de nya elever vi fick i nian. Jag minns inte varför han kom till just vår klass men han var i alla fall duktig på idrott. Han hoppade både högt och långt och sprang dessutom fort. Någon gång under våren, tror jag, skulle vi ha klass/skolmästerskap i friidrott.

Vår klass var normalt inte bättre eller sämre än någon annan men Lasse ställde upp i alla grenar, och vann alla. Detta betydde att Lasse, tillsammans med oss andra grabbar, vann detta mästerskap för klass 9g3.

 

8 reaktioner på ”Christer berättar om klass 9g3 anno 1960/61

 1. Vilket sammanträffande! Jag är med på bilden, gick i den klassen. Fick återse mig själv efter femtionio år. Känns kluvet.
  Tack för bilden!
  Vänligen:
  Anders

  Gilla

  1. Just det, du är med där. Vi följdes sedan åt till Nacka läroverk där vi tog studenten 1965. Det var några till från Nytorp som gick där ett tag men jag tror de hoppade av efter något år eller så.

   Gilla

 2. Du är även med på bilden från studiebesöket på Bromma flygplats. Du kanske till och med var med på rundflygningen över Stockholm som vi gjorde senare?

  Gilla

 3. Tack Christer för denna påminnelse!
  Ja – tiden går.
  Efter skoltiden har jag träffat och umgåtts en del med Lars-Erik, Erik och Anders.
  Jag spelade fotboll i den eminenta klubben
  IF Clifton med bl.a. Björn och Jan-Christer.

  Gilla

  1. Hej, vad kul att få lite respons. Javisst tiden går. Ju mer man läser här desto fler minnen dyker upp. Jag har hört namnet IF Clifton men vet inte mycket mer om laget. Man tappar också kontakten med gamla kompisar när man flyttar vilket jag gjort några gånger efter nian. Tyvärr har jag också noterat att några av oss är borta.

   Gilla

  2. Beträffande IF Clifton så träffas många som spelat i klubben en lördag varje höst på Malmgrenska Krogen på Finn Malmgrens plan. Det har pågått i många år men är inställt i år.
   /Lasse

   Gilla

   1. Jaha, jag förstår. Det är kul att upprätthålla kontakter på ett sådant sätt men sedan händer det saker som gör att det inte går. Jag minns att du kom till vår klass i nian tillsammans med Erik Moebius och några till. Jag har skrivit flera inlägg här, bl a är du nämnd på något ställe (se ovan). Jag skriver ”vår klass” eftersom flera av oss hängde ihop sedan tidigare klasser.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s