Christer berättar om när hela klassen fick ÅKA FLYGPLAN!

Christer har tidigare berättat om hur det var i Röda skolan, där han gick i klass 1-3. Han fortsätter: I tredje klass fick vi en ny lärare, eftersom fröken Elsa-Stina blev barnledig. Det var Birgitta Gunther och hon följde med oss till och med femte klass, och dök sedan upp igen hos oss i sjunde eller möjligen åttonde klass.

Någon gång i 7:e eller 8:e klass fick vi förmånen att göra ett studiebesök på Bromma flygplats. Jag minns inte hur det gick till eller vem som kom på idén, men det slutade med att vi blev lovade en rundflygning över Stockholm senare. Flygturen tror jag tog c:a 20 minuter, men detta var stort för oss. Att ha chartersemester hade inte börjat på allvar ännu i slutet på 50-talet, så att flyga var inte så vanligt.

Jag minns inte om någon backade ur, inte ville, vågade eller inte fick för sina föräldrar. Jag minns inte heller om det kostade oss något eller om skolan bjöd på det. Antagligen fick vi betala en slant själva för rundturen.

Här är hela klassen (Klicka för större bild).

Christer-flygplan (2)

Som framgår av fotot poserar vi framför en DC-3:a medan själva rundflygningen ägde rum i en CV-440 Metropolitan, Linjeflygs vanligaste flygplanstyp vid den här tiden.

Hur som helst, kul var det i alla fall. På fotot sitter jag längst ner till höger under Rigmor Lönn och fröken Birgitta. Femma från höger står Ulla Bengtsson Hedman.

En av oss grabbar, Micke Pålsson, som sitter tvåa från vänster, var väldigt flygintresserad redan då. Efter vad jag senare hört slutade han så småningom som flygkapten i USA.


Bilden högst upp på sidan visar Linjeflyg Convair 440-75 Metropolitan vid Bromma flygplats 1965, av Lars Söderström (CC BY-SA)

Tips: På Västerås Flygmuseum kan man ”flyga” planet i en simulator, med en instruktör som styrman. Ingen tidigare flygerfarenhet behövs. (Just nu gäller vissa corona-restriktioner).

3 reaktioner på ”Christer berättar om när hela klassen fick ÅKA FLYGPLAN!

 1. Jag minns också att vi gjorde ett besök på Bromma, också med tillhörande flygtur, jag vet inte vilket år det var men jag är ganska säker på att vi flög i en DC 3. Det jag däremot minns väldigt väl är att det var oerhört spännande ända tills jag blev illamående. Andra halvan av resan satt jag med kväljningar och med en spypåse i handen. Det var en befrielse att få kliva av planet och försöka stå stadigt med fötterna igen.
  Det var första gången jag var inne i ett flygplan och som sagt, det var väldigt spännande att se Stockholm ovanifrån.

  Gilla

  1. Hur vanligt var det här egentligen? Jag minns inte att jag nånsin hört talas om det – och började just fundera på att bli avundsjuk i efterskott. Men sen såg jag att du mådde illa, din stackare. 😉

   Gilla

 2. När jag tänker efter (tar lång tid numera) måste det ha varit i sjunde klass som Birgitta Gunther kom tillbaka till oss. Vi hade fått en ny klassföreståndare, en kvinna som kom från Skåne. Hon var gravid redan då och blev mammaledig senare under läsåret, så det var anledningen till att fröken Birgitta kallades in igen.
  En annan lärare som också var ny för oss i sjunde klass var matteläraren, en ung kvinna som jag tyvärr också glömt namnet på. Hon var väldigt energisk och blev utsatt för en del upptåg. På den tiden torkade man rent den svarta tavlan (som egentligen var mörkgrön) med en fuktig svamp. En gång hade en av killarna i klassen tagit svampen, dränkt den i vatten och lagt tillbaka den i rännan under tavlan. Det syntes inte direkt på svampen men när fröken sedan tog i den blev halva hon genomblöt och en massa vatten hamnade på golvet. En viss munterhet uppstod förstås i klassen men såvitt jag minns klargjordes det aldrig riktigt vem den skyldige var.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s