Flera minnen av olika lärare: Margit Nygård och Asta Håkansson

MargitNygård (2)
Margit Nygård (med pennstreck)

I klass 4c hette fröken Margit Nygård. Kent minns henne som en underbar lärare: Jag var betuttad i henne. Hon är den enda läraren jag kan sätta ansikte på.

På skolkortet ovan sitter Kent tvåa från vänster bakre raden. Också tvåa från vänster fast i andra raden framifrån sitter Lena, i hellugg och flätor.

Lena kommer ihåg hur SNYGG vi tyckte att fröken Nygård var! Och jag gillade henne. På den tiden hade alla klassrum orgel (för morgonpsalmen), och på den spelade fröken Nygård ibland psalmer även på rasterna. En gång hörde jag en ironisk kommentar om det – och blev mycket uppbragd å hennes vägnar: det var ju MIN fröken! Som jag minns det kom hon ifrån Leksand, gifte sig senare med en man som hette Carlson och flyttade tillbaks till Dalarna.

Nu vill jag veta mera och läser i tidningsarkiven att Margit Nygård efter studentexamen i Uppsala 1953 gick ”tvååriga studentlinjen vid folkskoleseminariet för kvinnliga elever i Stockholm”, förlovade sig 1955 med Tomas Carlson och tog sin folkskollärarexamen i juni 1956.

1956-57 var hon alltså klassföreståndare i vår klass 4. I juni 1957 var det bröllop i Leksands kyrka mellan odont.kand. Tomas Carlson och folkskollärarinnan Margit Nygård, med både kyrkomarskalkar och brudnäbb. Leksands spelmanslag spelade Leksandsvisa och som utgångsmarsch Leksands brudmarsch.

57-58 fortsatte hon att vara vår klassföreståndare, fast nu i klass 5, och på betyget ser jag att hon hette Carlson. I juli 58 – alltså inte långt efter skolavslutningen – kom det första av tre barn, och 1964 flyttade familjen till Bollnäs, där maken hade egen tandläkarpraktik.

Antagligen slutade hon att arbeta när hon fick barn, som de flesta kvinnor gjorde på den tiden. Ändå minns vi henne så tydligt. Vi måste ha varit den enda klass hon hade, åtminstone som klassföreståndare. Kanske var det därför hon skrev brev till oss var och en för att veta hur vi hade det. Jag tror att vi brevväxlade ett tag, jag gillade ju att skriva.

Nygård var ett betydligt finare namn än Carlson tyckte jag, men nu ser jag att det behövde hon inte heta särskilt länge: Redan i födelseannonsen för första barnet i juli hade de bytte namn till Tonneman. (Fast på mitt betyg från månaden innan står det alltså Carlson.)

Lars-Åke gick de första tre åren för Asta Håkansson, och minns bland annat att hon var en stor älskare av esperanto: Vi elever skrev berättelser som hon översatte till esperanto och skickade till en skola i Japan. Vi fick liknande i retur.

Nytorp-tryckpress
Bild på tryckpressen från ”Skolbarn” från 1985

I boken ”Skolbarn” står om hennes verksamhet:

”Nytorp ger ut världstidning”, skrev Aftontidningen i november 1952. Vår tidning gjordes av barn i en klass i Nytorpsskolan, översattes till esperanto och byttes med skolbarn i Frankrike, Australien, Nederländerna och Uruguay. Den svenska upplagan spreds bland kamrater och lärare.

Barnen skrev och berättade om skolan och sina upplevelser och tidningen illustrerades med potatis- och linoleumtryck i två färger. Initiativet till tidningen kom från lärarinnan Asta Håkansson, som själv hade bekostat tryckpressen.

Kan det vara samma Asta Håkansson, som det gjordes ett TV-program om 1980, då hon var 78 år? Där nämns inte Nytorp, men tiden stämmer, liksom beskrivningen i en artikel i med rubriken ”I Astas klasser gavs aldrig läxor”): (Ur DNs arkiv)

I en B-skola på landet på trettiotalet började hon tillämpa den franska Freinet-pedagogiken, innan hon ens hört talas om den, eftersom hon hade upptäckt att barnen måste få utvecklas i egen takt. Hon lärde sig esperanto per korrespondens, skaffade ett handtryckeri och lät barnen göra riktiga tidningar som de utväxlade med barn i andra länder – via esperantoöversättningar.

”Barn lär sig mycket mer när de har någon att berätta för,” säger Asta. ”De blir nyfikna och ivriga, de satt och småhoppade, minns jag.” Och betygssättning tyckte Asta inte att man skulle utsätta barn för.

4 reaktioner på ”Flera minnen av olika lärare: Margit Nygård och Asta Håkansson

 1. Jag kommer inte riktigt ihåg vilken klass jag gick i, 5b eller 6b, men detta år hade vi i alla fall en vikarie i gymnastik. Jag kommer inte heller ihåg om de nya gymnastiksalarna fanns. Däremot fanns barackerna mitt emot huvudbyggnaden. Den här killen (namnet har jag tyvärr glömt) var typ en ”hårding”, snaggad, solbränd och såg ut som en muskelbyggare ungefär. Han hade dessutom bott i USA en tid med allt vad det innebar av träning, attityd osv. Jag var absolut ingen höjdare på varken gymnastik eller idrott i allmänhet. Efter varje lektion, oavsett vad vi hade gjort, skulle den avslutas med en löpning på 600 m motsvarande tre varv runt dessa baracker. Detta var en pärs, en ren plåga, eftersom jag fick håll redan efter första varvet och det hände varje gång. Blyg och osäker som man var vågade man inte heller säga ifrån. Jag kunde redan då konstatera att någon långdistanslöpare skulle jag aldrig bli. Däremot visade det sig att jag nog var mer en sprinterlöpare, mer explosiv än uthållig, eftersom vi i andra sammanhang senare ”bara” sprang 60 m och jag sprang ganska fort. Det fanns en uppmätt sträcka på 60 m längs skolgården. Magister Björnklint stod vid målstrecket och tog tid. Han blev för övrigt vår ordinarie gympalärare i senare klasser och han var mycket populär.

  Christer Magnusson
  Blåsutvägen 35

  Gilla

 2. Jag började på Enskedefältets skola 1 okt 1948 i ettan. Vi hade Asta Håkansson. Det sena datumet berodde på att vårat hyreskontrakt på Postiljonsvägen började då. Asta kom från Småland hon var en känd pedagog. Första dagen i skolan fick vi alla en linjal , sen låg vi på golvet och mätte en massa roliga saker. I två läsår hade jag Asta. Inflyttningen till Enskede var väldigt stor så 3:a och 4:an gick jag i Katarina södra fick åka buss. I åk 5 blev det Stureby fast familjen bodde hela tiden på Postiljonsvägen.I åk 6 var jag tillbaka i Enskedefältet. Det finns litteratur om Asta och hennes lärargärning. I åk 2 så fick jag vistelse i Småland på sommaren tack vare Asta.

  Gilla

 3. Jag tror absolut att Asta Håkansson ”bara” är en lärarperson. Hon lär ha flyttat runt på skolorna. En mycket speciell lärare. Tänk att hon fick hela klassen första dagen på höstterminen att ligga på golvet och mäta allt med den nyss utdelade linjalen. Vi fick också ett papper att skriva på. Tänk som vi kröp omkring. Alla ungar var tysta och koncentrerade på uppgifterna vi skulle utföra.
  Som jag nämnde tidigare så fick jag placering hos en vän till Asta efter tvåan. Jag förstod senare som vuxen att Asta och min mamma hade kontakt och Asta ville hjälpa oss efter att mamma blev svårt sjuk.

  Gilla

 4. Jag fick en bok med posten för många år sedan som hette Asta Håkansson en fantastisk människa. Många klasskort o en berättelse om henne. Jag träffade henne i Ystad stax innan hin gick bort. Det var verkligen en fantastisk kvinna. Vi hade inte setts sen jag var barn, ändå mindes hon mig, min bror o mina föräldrar. Hon sa då, Lena vissa barn glömmer man aldrig.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s