Jerker visar bilder och berättar minnen av olika slag

Jerker har delat med sig av sina bilder – som han själv tagit med sin LÅDkamera!

Bilden ovan visar några killar på skridskobanorna man spolade på Nytorps gärde, mellan skolan och Björkhagen. Killen som är med på alla bilder tror jag bodde vid Blåsut. Själv bodde jag i Bagarmossen. Nästa bild är tagen med samma kamera och på samma gärde, fast en annan årstid:

JerkerVinna-gärdeslek

Vi lekte även på lilla skolgården vid vaktmästarbostaden. Bilden är från nån gång 1955-60.

JerkerVinna-hockeylek

Kommer någon mer ihåg när vi stickade typ grytlappar som skulle sys ihop till lapptäcken åt Rädda Barnen? Det var runt 1954-56 och åtminstone alla tjejer var med – och så jag! Jag fick sitta med lite äldre flickor ibland och sticka.

Och till jul fick vi stöpa ljus! Vår fröken hämtade en stor mjölkkanna som vi ställde på en elplatta. Sen värmde vi stearinet+vatten, och det blev jättebra! Tack ,Fröken – om du lever. Bodde ensam på Katarinavägen och bjöd hem hela klassen. Vi fick också sälja julkort efter skolan för någon organisation.

Om vi läspade fick vi gå till en talpedagog och sitta framför en spegel och träna på att hålla tungan bakom tänderna.

Jag minns också att tre flickor i vår skola var med i en TV-serie: ”Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin”! De var jättestora – gick i högstadiet! Jag gav en av dem en tablettask. Var du med i TV då var du riktigt poppis!

Här finns en version av tanterna, troligen från 1968:

Alla minnen är inte ljusa: En liten pojke från Fyrskeppsvägen gick hem på frukostrasten, klättrade på snövallen – och ramlade ner mellan fram- och bakhjulet på en lastbil. Hans huvud krossades.  Och det fick jag se som barn… Vaktmästaren var först på plats, sedan jag. Jag blev ombedd att köpa cigg i tobaksaffären, och när jag kom tillbaka var ambulansen där.

Men sådant glömmer man aldrig.

En reaktion på ”Jerker visar bilder och berättar minnen av olika slag

  1. Pojken som dog bodde i samma hus som jag.
    Fyrskeppsvägen 15-19. Jag bodde i 19. En hemsk händelse men såg den inte, jag genade alltid över Gärdet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s