Evy hade en kändis i klassen – som hon ”gifte” sig med i trean!

Evy har skickat in klassfoton från klass 1 och 3 och berättar lite kuriosa: Vi hade Sveriges första ”barnidol” i vår klass – Eskil Dalenius, den första ”Rasmus” i filmversionerna! Eskil bodde på Paternostervägen, men flyttade efter lågstadiet.

Bilden ovan är från klass 1. Eskil ”Rasmus” sitter i mitten i nedersta raden, själv står jag som nr 2 till vänster om ”fröken” Elsa Fellbo (tror jag hon hette).

Det var inget konstigt med att ha ”Rasmus” i klassen, mer än att han fick lov att vara inne på rasterna eftersom han väckte uppståndelse – främst bland äldre elever. Vi fattade inte så mycket, för oss var han helt enkelt Eskil!!

Här är Eskil i ”Luffaren o Rasmus” (1955): 

Eskil och jag lekte rätt mycket på den tiden hemma hos varandra, bl.a. badade vi (med badkläder på) i badkaret och dök efter grejer vi lagt på ”botten” med cyklop! Snälla mammor hade vi, det var rena sjöslaget vill jag minnas!

I klass 3 hade vi Barbro Ax som klassföreståndare, en drömlärare, tror det var därför jag valde det yrket – om än i idrott. Eskil står snett nedanför läraren, jag sitter som en skräddare snett till vänster nedanför. (Klicka för större bild.)

EvyNordstrom-klass3
Klass 3

I åk 3 spelades det teater i ”ljusgården”, aulan i Nytorpsskolan: ”Rövarna i Kamomilla stad”. Jag hade rollen som ”Tant Sofia”! En gång efter det, hemma hos mig, ”gifte” Eskil och jag oss i en garderob. Som bevis skrev vi våra autografer på en lapp och hade en gammal ring! Av någon anledning har jag lappen och ringen kvar i en ask i min skrivbordslåda, den här följt mig genom livet, och har aldrig kunnat kasta asken! 😛🤣
På bilden syns vårt ”vigselbevis”. Eskil var något mer van autografskrivare, kan man se!

EvyNordstrom-Rasmus-ring

För den som inte minns Rasmus: I en intervju inför 70-årsdagen berättar Eskil Dalenius att han fick rollen som Rasmus för att han råkade vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Astrid Lindgren hade skrivit radioserien ”Kalle Blomkvist och Rasmus” och sökte en liten pojke mellan fem och sex år som kunde läsa.

”Astrids väninna Elsa Olenius jobbade som bibliotekarie på Medborgarhuset. Hon fick syn på mig där jag satt och läste, liten och späd, och tog med mig till Astrid. Det var så det började.”

”Rasmus” blev enormt populär, och många minns fortfarande hans: ”Fy bubblan, då tycker jag du är dum”. På fem år blev det tre filmer och tre radioserier med Rasmus, samt ”Lillebror och Karlsson på taket”, där Eskil spelade Lillebror. Men det verkar ha varit lite jobbigt ibland att vara kändis, så han valde att utbilda sig till läkare och blev via sitt teknikintresse småningom narkosläkare.

En reaktion på ”Evy hade en kändis i klassen – som hon ”gifte” sig med i trean!

  1. Hej! Roligt att läsa om dina minnen från klassen som även jag gick i. Hette Leif Karlsson på den tiden och står som 5:te grabb efter Eskil i övre raden på skolkortet. Kommer ihåg att Eskil fick spexa och hålla ”rolig timme” för klassen. Vi träffades även efter skolan och jag var med när han spelade in en scen av Luffaren och Rasmus i Trosa. Kommer inte ihåg så många namn på klasskamraterna men känner väl igen alla på skolkortet, vilket jag också sparat genom åren. En av grabbarna var mycket djurintresserad ( Ulf kanske) och när vi var på klassutflykt till Hammarbystugan skulle han till varje pris fånga en huggorm vilket vi också lyckades med trots att vi var ganska skraja.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s