Om affärsverksamheten i Gamla Enskede – då och senare


Uppdatering: Längst ner på sidan finns nu en karta över platserna vi besökte i maj 2018. De rödmarkeras i texten.


Lena har gått på stadsvandring med Enskede Hembygdsförening. På en och en halv timme tittade vi på ett nittiotal affärsverksamheter av mångahanda slag. Bland vandrarna fanns bland annat dottern till den gamle fiskhandlaren, samt flera andra med egna minnen från olika tidsepoker att komplettera med. Jag som bodde i ”nyare Enskede” från fyrtiotalet, och dessutom flyttade därifrån redan som tolvåring, mindes ändå att jag ibland vågat mig så långt hemifrån.

Ett starkt minne har jag från leksaksaffären som låg runt hörnet från Enskede Kvarn (och som då möjligen hette Löfgrens). Numera är det ett galleri.

Leksaksaffär-fd

I skyltfönstret till den leksaksaffären fanns en oförglömlig, liggande plyschtiger, som jag sparade till under MYCKET lång tid. Den kostade nämligen hela 45 kronor! Det måste ha varit en Steiff. Medan jag sparade gick jag ofta och hälsade på ”min” tiger där i skyltfönstret, ungefär där kvinnan på bilden står. Och jag fick valuta för pengarna: Troligen med lite bidrag från mamma köpte jag den slutligen och älskade den mycket – man kunde bära den så behändigt, runt midjan. Många år senare tog min dotter över. När bara svansen återstod(!) dansade hon en dans och sjöng vackra ord till dess ära: ”Lyyysande, doffftande svansen”.

Bion ”Enskede kvarn såg då ut som på bilden ovan från Wikimedia.
(”Enskede Kvarn biograf 1950” av Schantz, Bengt [Public domain]. ) 

EnskedeKvarn-SvD (2)Enskede-bioannonserBion öppnades 1926, vilket som synes noterades i SvD. Jag har läst att man vid invigningen den 20 november först visade en nyinspelad kortfilm om Enskede och därefter ”Balettgrevinnan”, ackompanjerad av en hel orkester. Det låter flott.

Sen tuffade verksamheten på, med småannonser i både DN och SvD, ända tills Enskede Kvarn föll offer för biografdöden och stängde den 23 september 1962.

Så här ser den ut idag.

Enskedekvarn-fd

Vid en senare Enskedevandring med fd klassisar från Nytorp blev vi insläppta av den vänlige butiksinnehavaren – som verkade van vid att det kom in människor och frågade efter den gamla bion. Bakom affären (som är värd ett eget besök, för den innehöll det mesta!) låg lagerlokalen och allra längst in resterna av scenen, som vi fick veta var svår att riva, eftersom det finns rum inunder.

På bilden av lagerlokalen syns trappan upp på den f d scenen – och ner under den. Väggmålningen med palmer kommer från en annan verksamhet som funnits här i tiden efter bion.

EnskedeKvarn-fd

Från sidan är den gamla bion sig lik (förutom skylten ovanför dörren. Till vänster skymtar den stora lummiga ”bakgården” till grannhuset.

EnskedeKvarn-2019-sidoingång

Som framgår av bioannonserna ovan fanns ytterligare en bio i Gamla Enskede: Med adress Stockholmsvägen 51 låg lilla Enskede Bio”, gemenligen kallad ”Muggen”, möjligen för att den inte hade någon toalett. Maskinisten hade egen ingång runt hörnet – på grund av platsbrist eller brandrisk?

Enskede-Bio-fd

Numera är maskinistingången borta och bion har blivit bostad, med högt i tak, egen ingång och trappa samt sluttande golv i stora rummet.

Kaza-invigning

Men allra bäst minns jag nog matinéerna på den tredje biografen i ”mitt” område, Kaza, som inte var med i dagens vandring, eftersom den låg uppe vid tunnelbanestationen Skärmarbrink (då Hammarbyhöjden).

SvD skrev 1939 om den nya stadsdelen och dess flotta bio: ”Hammarbyplatån eller Vita staden som den populärt kallas, växer fram med nästan amerikansk fart.” Och till hösten öppnas ”nya eleganta Kaza”. Bion skulle få 500 platser, och en ”alltigenom elegant förnämlig och även originell inredning, som kan motsvara biopublikens krav på en modern, trivsam biograf.”

Själv minns jag mest att de busiga visslade i biljetterna i väntan på att filmen skulle börja.

Kaza höll ut till 1965, innan man stängde för gott.

Fotoateljéer fanns det flera av i Gamla Enskede. En av dem var ”Ateljé Edward Sjöström” på Stockholmsvägen 21. En stadsvandrare minns skyltskåpet med foton som stod nere vid grinden som marknadsföring.

Jag har hittat flera flott signerade ateljéfoton av mig själv som barn. På ett av dem, troligen från samma ateljé, var jag sju år och en av medvandrarna tror att det var en ”grej” att man skulle ta fint kort av sjuåringarna. Det jag vet är att mamma hade dåligt samvete när hon såg det kortet, eftersom jag inte var så pigg när det togs, och det efteråt visade sig att jag hade feber. Fotografen hade fått retuschera dit lite färg på kinderna i efterhand…

Men på det här kortet var jag pigg och kavat:

Ateljefoto

Nu är ”ateljédelen” av huset tömt – för renovering? I högerdelen av huset finns Right Livelihood Award, som också kallas ”alternativa nobelpriset”.

Enskedefotograf-fd

Småbutiker finns det vart man ser och åtminstone en del är fortfarande affärer, fast ofta av annat slag. Då fanns väldigt många mat- och mjölkaffärer – inte så konstigt, med tanke på att det inte var självklart med kyl och frys. Men det fanns även mycket annat man behövde till vardags: sybehör, frisörer, caféer… En vandrare berättar om tapetaffären som låg i ett enda litet rum – och som en man tydligen livnärde sig på.

Så här ser Handelshuset ut idag: 

Handelshuset-GamlaEnskede

Där samlades många butiker. Det finns en bok om ”Handelshuset i Gamla Enskede under 100 år”, byggt 1907:

”Den nya moderna inflyttaren behövde nära till det som behövdes i vardagen. Därför byggde man in lokaler för affärer och annan verksamhet i bottenplanet. Så fick huset heta Handelshuset och gör så än idag.” 

1913 öppnades Konsum på Stora Gungans väg.

Konsum-2018
På väggen står fortfarande ”Konsumtionsföreningen”, och när affären stängde 1983 var den Stockholms förorters äldsta konsumaffär. Senare har Gamla Enskede Bageri funnits där, och sen januari 2018 finns Delselius bageri på plats. Fullt med folk trängdes i solen utanför.

1962 kom Mercur Snabbköp till det här huset i Enskede.

Mercur-Snabbköp-fd

Mercur-annonsDet moderna påfundet ”snabbköp” rönte visst motstånd från traditionella handlare, och det blev säkert inte bättre av att snabbköpshandlaren satte upp en enarmad bandit. En av vandrarna berättar om en faster som spelat bort 300 kronor (på den tiden!), en annan att handlaren gav pengar till dem som inte hade kvar till mat och mjölk när de spelat. (Han vågade kanske inte annat – spelandet torde varit ganska olagligt. )

Denna varma dag kunde vi sakna Enskede Friluftsbad som fanns här år 1911 – 28.

Enskede-Friluftsbad-fd

Enligt uppgift hade man skilda badtider för damer och herrar. Det kallades även ”Sumpen”. En gång i veckan byttes vattnet. Då var det rent – och kallt. Allteftersom veckan gick blev det allt varmare – och allt smutsigare…

Efter vandringen bjöd Hembygdsföreningen på kaffe bland syrénbuskarna i sekreterarens trädgård, i skuggan av ett enormt körsbärsträd.

Mycket bättre kan man inte ha det. 🌞


Karta över en del av affärsverksamheten i Gamla Enskede

Klicka kartans ”Visa större karta” [ ] för att se kartan i eget fönster. Då ser du även listan över markerade platser. Zooma in och ut med + och . Kartan fungerar även i mobilen.

Klicka på en markerad plats för att få mera information. Via Google Maps kan du då även få en vägbeskrivning till platsen. (Länk till mer info om våra kartor.)

4 reaktioner på ”Om affärsverksamheten i Gamla Enskede – då och senare

 1. Jag minns de där stora, vita rosetterna av brett nylonband – måste ha varit sidenband i min mammas barndom; jag har ett ateljéfoto taget 1917 där min mamma ca 2 och 1/2 år gammal sitter på en stol, uppklädd, med en MYCKET stor vit rosett mitt på huvudet och en vit spetskantad klänning med broderie anglaise, vita ribbstickade strumpor, och svarta lackskor med slef. Hennes 8-årige äldre syster har också en stor vit rosett på huvudet, vit klänning, vita strumpor och beige (?) skor.
  Deras bror, 6 år gammal, bär vit sjömanskostym, såsom brukligt var på den tiden, med svarta kängor. Antagligen hade deras mor sytt alla dessa finkläder.

  SÅ fin var inte jag som liten flicka, men en stor vit rosett på skulten hade även jag på vissa foton. Det hörde till att små flickor när de var finklädda skulle ha en vit rosett mitt uppe på huvudet.

  Gilla

  1. Fascinerande med dessa foton på finklädda barn. I höstas besökte vi Blockmakarens hus. Han hyrde ut sin fd bakstuga, byggd som en låda direkt på mark. Under oerhört primitiva förhållanden (utan vatten, med råttor) bodde där från 1917 en fattig änka med fem barn, som hon försörjde med tre olika jobb.
   Men på ett kort utanför huset är alla 6 uppklädda i vita kläder, de fem flickorna med rosett eller band i det långa håret. Hur klarade man det? https://lenaikistaminnen.wordpress.com/2019/09/04/pa-besok-i-en-av-de-idylliska-soderkakarna-pa-den-gamla-goda-tiden/

   Gilla

 2. Lena kista Där du köpte din tiger/ nalle. Så köpte ja som 12-23 åring min 1a luft/rekyl pistol Minns ja tjata på tanten i affären 1 vecka innan hon gav sig Så den butiken minns hja

  Gilla

  1. Jag sprang där också, men hängde nog bara vid skyltfönstret o kollade att inte ”min” tiger försvann innan jag hunnit spara färdigt. Undrar hur många ungar som svärmade där?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s