Bajen i stora världen

Bild ovan: Hammarby IFs tifo 2016 av Svante Berggren
[CC BY-SA 4.0], från Wikimedia Commons

Rolf berättar: Eftersom min mamma hade tagit Realen på riktigt trodde hon inte på den nya enhetsskolan. Alltså såg hon till att jag, en Nytorpare, hamnade i den s k inbyggda Realskolan i Hammarbyskolan fr o m klass 7. Om undervisningen var annorlunda vet jag inte.

Som jag berättat tidigare var den största skillnaden för mig att cykel-kollen var mindre hård i Hammarby: Man behövde inte bo minst 1 km från skolan och det var inte så noga med parkeringen – många slängde cykeln i en plantering. Men det blev kanske folk av en del av oss ändå.

Hur det nu än må vara med den saken, hamnade jag så småningom på UD och flyttade ännu längre sträckor i världen. Den riktigt stora skillnaden vid min flytt från ambassaden i Peking till ambassaden i Hanoi var att min nye chef, ambassadör Mats Åberg – också född 44, talade samma dialekt som jag själv och dessutom var inbiten Hammarbyare. Mats hade vuxit upp i lägenheten ovanpå Kronlaxen vid Finn Malmgrens plan och gått i den där skolan, ni vet, där en del slängde cyklar i planteringen.

FinnMalmgrens-plan
Finn Malmgrens plan (CC Public domain) Arkitektur- och designcentrum

Tack vare vår gemensamma bakgrund kunde vi bekvämt växla mellan vårt eget språk och det som talades på UD. När vi en gång satte tänderna i något riktigt läbbigt på en lokal restaurang kunde således ambassadör Åberg – givetvis utom arbetstid – formulera en recension som: ”Du, det här smakar brottarbrallor!”.

På arbetstid sysslade vi bl a med att stärka de svensk-vietnamesiska förbindelserna, bygga pappersbruk o a, men när det pysslet kunde läggas åt sidan vid arbetsdagens slut, ägnade vi oss åt viktiga frågor i hemlandet, som t ex hur levnadsvillkoren för Hammarby IF kunde förbättras. En idé som Mats kläckte en dag var skapandet av Hammarbys Internationella Stödfond.

Mats intressanta idé var att en liten skara eldsjälar skulle satsa ett mycket rimligt belopp i en pott, som skulle förvaltas professionellt. När den med tiden vuxit till ett betydande belopp, kunde HIF använda pengarna t ex i samband med ett spelarförvärv. Jättebra! tyckte både jag och bajaren Niels Sundvik, Sveriges honorärkonsul i Ho Chi Minh City (f d Saigon).

En gång när vi alla tre råkade befinna oss i Stockholm, trollade Mats fram ytterligare en bajare ur rockärmen, Europeiska Ferieskolans grundare Bertil Hult, som genast var med på noterna. Det konstituerande mötet med The Four Founding Fathers of Hammarbys Internationella Stödfond hölls således i EF:s lokaler vid Globen.

Kanske sitter det en sån där plakett på fasaden numera?

Men tro nu inte att vi därefter bara satt med armarna i kors! När vi var tillbaka i Hanoi och en dag nåddes av nyheten att HIF kommit upp i allsvenskan var det något av ett mentalt jordskalv för oss. Jag minns nu inte exakt hur vi fick till det där borta i värmen, men något om jordbävning stod det i alla fall i det lyckönskningstelex som avsändes från ambassaden i Hanoi, via radio till UD och vidare per tråd till HIF där vid Blecktornet. I utarbetandet av denna angelägna depesch deltog även SIDA:s Hanoi-man, som tillhörde HIF:s cykelsektion.

Ett antal månader senare ringde receptionisten upp till ambassadören och meddelade att det stod en svettig backpacker där i kortbrallor och T-shirt. Han krävde att absolut få tala med ambassadören. Nej, ”det räcker inte med någon annan”. Jag inkallades som vittne och var alltså med när kuriren, som liftat ända från Söders höjder till Hanoi, vecklade ut en skrynklig Hammarbytröja ur ryggsäcken med högsta ledningens tack för ambassadens telexhälsning.

Bajen ser till de sina.
(Gammalt djungelordspråk)

4 reaktioner på ”Bajen i stora världen

 1. Hej Rolf
  Intressant läsning om Hammarby. Jag leter efter personer som vet något om Willy Brandt i Hammarbyhöjden? Se http://redviking.se/wp3/?page_id=2566 . Han bodde med gamla och nya hustrun på Finn Malmgrens väg 42 snett mittemot Kronlaxen (blomsteraffären) på Finn Malmgrens plats 12.
  I det sammanhanget är jag på hugget beträffande turerna kring UD och Carl Gustaf Svingel respektive kaptenen Bertil Johansson i polskt fängelse http://redviking.se/wp3/?page_id=4199 .
  Med varm hälsning Ingemar Lindmark

  Gilla

 2. Ett PS till Rolf
  Spelade Willy Brandt fotboll i Bajen? Enligt DN deltog Willy Brandt i Hammarbys ungdomslag i en match mot AIK 1944. Vilken Brandt? Blivande kanslern var då 31 år. Noterar att Willy Brandt ett tag 1940 bodde på Thunbergsgatan. / Ingemar L

  Gilla

  1. Hej Ingemar, jag känner faktiskt inte till något om Willy Brandts ev. karriär inom HIF, sorry. Däremot tror jag att han bodde på Finn Malmgrens väg 23. Om du tittar på den adressen på Google Maps, Street View, kan du se att det sitter in plakett på väggen till höger om porten. Där tror jag det står om Willy Brandt. /Rolf S

   Gilla

 3. Ett förtydligande: de två avslutande raderna i min epistel om Bajen i stora världen är inte HIF-ledningens hälsning. Raderna är min egen tolkning av det just inträffade, d v s sens moralen, om man så vill! /Rolf S

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s