Mera om affärerna runt Skärmarbrinksvägen

Hans-Göran minns:  Mjölkaffären i hörnet Skärmarbrinksvägen/Gravörgränd, med adress Skärmarbrinksvägen, låg en halv trappa ner i gavelhuset. Mjölken levererades till butiken i mjölkflaskor.

Mjölkmått
Mjölkmått, Mölndals Stadsmuseum (CC BY 4.0)

Varje kund hade med sig en egen mjölkkanna. Expediten hämtade upp mjölken med hjälp av ett halvliters mått och hällde över den till kundens kanna. Detsamma gällde förstås mjölkaffären i hörnet Skärmarbrinksvägen/Artistvägen, som också låg en halv trappa ner.

I mjölkaffären kunde man utöver mejeriprodukter köpa gaspoletter. (Kräver ett eget kapitel.)

I kött- och speceriaffären som låg i hörnet Artistvägen/Pastellvägen möttes man framförallt av doften nyrostat kaffe. Bakom kassaapparaten fanns två kaffehjul som snurrade gemytligt.

Speceri – och köttaffären, Konsumägda, kunde nås genom en dörr mellan butikerna.

I tobaksaffären vid Pastellvägen/Artistvägen handlade man diverse godis. Men speciellt minns jag tablettasken Alfa. I varje tablettask fanns det en ”Alfa-bild” på fotbollsspelare som man bytte sinsemellan med sina kompisar.

Wikipedia beskriver tabletterna som ”hårda, söta klumpar” – många köpte dem nog enbart för bildernas skull. Runt 1 700 bilder gavs ut under åren 1949-1961, ursprungligen i svartvitt och bara fotbollsspelare, från 1955 i färg, och efter 1956 även ishockeyspelare. I samband med olympiska sommarspelen 1952 i Helsingfors utkom en särskild ”OS-serie”, och i samband med VM i fotboll 1958 i Sverige utkom en serie kring den turneringen. Året efter utgavs 18 bilder med svenske boxaren Ingemar Johansson.

AlfabilderSvD94

SvD skriver 1994 om 50-talets ”Alfa-feber”: En samlare i Malung hade lyckats få ihop alla 1700 bilderna (plus två feltryck). Från oktober 94 fanns de att beskåda på Riksidrottsmuseet.

Sen blev det en utställning, både på Riksidrottsmuseet och ”Rekord-magasinet” vid Globen.


Länk till sidan med alla adresserna: Här bodde vi och handlade.

Nedan karta över våra hem (= hus i BLÅ cirkel) och områdets affärer (= kasse i SVART cirkel). Klicka kartans ”Visa större karta” [  ]  för att se kartan i eget fönster, med teckenförklaringar.

En reaktion på ”Mera om affärerna runt Skärmarbrinksvägen

  1. Gaspoletter, ja …
    Dessa har förmodligen ingen som är yngre än ca 60 år ens hört talas om.

    Jag har faktiskt några få kvar; de ligger i en plåtask tillsammans med en del gamla mynt som inte heller har någoot värde.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s