Mera om affärerna runt Skärmarbrinksvägen

Hans-Göran minns:  Mjölkaffären i hörnet Skärmarbrinksvägen/Gravörgränd, med adress Skärmarbrinksvägen, låg en halv trappa ner i gavelhuset. Mjölken levererades till butiken i mjölkflaskor.

Varje kund hade med sig en egen mjölkkanna. Expediten hämtade upp mjölken med hjälp av ett halvliters mått och hällde över den till kundens kanna. Detsamma gällde förstås mjölkaffären i hörnet Skärmarbrinksvägen/Artistvägen, som också låg en halv trappa ner.

Bilden visar en kvinna på Mjölkcentralen som mäter upp mjölk i en mjölkkanna med ett så kallat långskaft. 1940-1949 Okänd fotograf (CC-BY), Stockholms stadsmuseum via Stockholmskällan. 

I mjölkaffären kunde man utöver mejeriprodukter köpa gaspoletter. (Kräver ett eget kapitel.)

I kött- och speceriaffären som låg i hörnet Artistvägen/Pastellvägen möttes man framförallt av doften nyrostat kaffe. Bakom kassaapparaten fanns två kaffehjul som snurrade gemytligt.

Speceri – och köttaffären, Konsumägda, kunde nås genom en dörr mellan butikerna.

I tobaksaffären vid Pastellvägen/Artistvägen handlade man diverse godis. Men speciellt minns jag tablettasken Alfa. I varje tablettask fanns det en ”Alfa-bild” på fotbollsspelare som man bytte sinsemellan med sina kompisar.

Wikipedia beskriver tabletterna som ”hårda, söta klumpar” – många köpte dem nog enbart för bildernas skull. Runt 1 700 bilder gavs ut under åren 1949-1961, ursprungligen i svartvitt och bara fotbollsspelare, från 1955 i färg, och efter 1956 även ishockeyspelare. I samband med olympiska sommarspelen 1952 i Helsingfors utkom en särskild ”OS-serie”, och i samband med VM i fotboll 1958 i Sverige utkom en serie kring den turneringen. Året efter utgavs 18 bilder med svenske boxaren Ingemar Johansson.

AlfabilderSvD94

SvD skriver 1994 om 50-talets ”Alfa-feber”: En samlare i Malung hade lyckats få ihop alla 1700 bilderna (plus två feltryck). Från oktober 94 fanns de att beskåda på Riksidrottsmuseet.

Sen blev det en utställning, både på Riksidrottsmuseet och ”Rekord-magasinet” vid Globen.


Länk till sidan med alla adresserna: Här bodde vi och handlade.

Nedan karta över våra hem (= hus i BLÅ cirkel) och områdets affärer (= kasse i SVART cirkel). Klicka kartans ”Visa större karta” [  ]  för att se kartan i eget fönster, med teckenförklaringar.

En reaktion på ”Mera om affärerna runt Skärmarbrinksvägen

  1. Gaspoletter, ja …
    Dessa har förmodligen ingen som är yngre än ca 60 år ens hört talas om.

    Jag har faktiskt några få kvar; de ligger i en plåtask tillsammans med en del gamla mynt som inte heller har någoot värde.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s