Mera om affärerna runt Paternostervägen

I affären ovan köpte Lars-Göran från Lidköpingsvägen fralla och chokladboll när han inte gillade skolmaten.

Elisabeth minns samma affär: I början av Paternostervägen, nr 8-10, där det går in som en liten tarm mot skolan, låg en frukt- och godisaffär som delade ingång med tobaksaffären.

Efter tobaksaffären låg AL:s livs där mamma samlade kvitton och fick en liten återbäring på nyåret. Jag har för mig att kvittona sorterades i högar beroende på hur stor summa de var på. Ett jobb som jag och min syster fick hjälpa till med varje januari. I AL:s butik tror jag att det fanns ett ”charkuterifönster” – ni vet ett sånt med rinnande vatten för att hålla det svalt i butiken.

På andra sidan Paternostervägen i den riktigt långa längan nummer 15-17 låg en damfrisering. Där klipptes jag i örat av frisören och blodet rann ganska rejält…. Men jag som hade spikrakt hår fick också permanenta luggen där, såg nog inte riktigt klokt ut egentligen.

I långa längan efter panncentralen, där den stora gemensamma tvättstugan låg, där bodde jag allra först i nummer 43, innan vi flyttade tvärs över gatan till nr 70 när jag gick i åttan.

I den där långa längan fanns en liten butik på gatusidan ungefär vid port 49 där man sålde sybehör, men det fanns också litet smått som örhängen, clips.

På Paternostervägen 90, där det idag finns en förskola som heter Äppelgårdens förskola, låg på den tiden en Konsumbutik, fast där handlade inte min föräldrar av ren princip. Bakgrunden är förståelig. Då min farfar och farmor hade en liten mjölkaffär i Karlstad blev de nästan utkonkurrerade när Konsum öppnade en butik tvärs över gatan. Sånt sätter spår i familjen. Själv handlar jag numera mest på Coop, eftersom det är närmast dit.

DN-Tetrapak
DN-annons 1953 (små förpackningar)

På Paternostervägen 65 fanns en trappa som gick ner i källaren där det låg ett bageri/konditori.

Om man kilade snett upp genom skogen från Paternostervägen 43 kom vi upp på Lidköpingsvägen där det låg en liten mjölkaffär.

Där köpte vi mjölk i flaska,  med en tunn aluminiumförslutning över halsen. Det fanns ju speciella plastgrejer som vi använde för att få loss förslutningen: Man tryckte ner aluminumet så lossnade det och var lätt att ta bort.

Där inhandlade vi också de allra första enliters tetraförpackningarna med mjölk. Så väldigt opraktiska att hälla ur. Det gick ju an med de mindre tetrorna men enliters… hur tänkte de?

Hur som helst, en bra innovation!


Länk till sidan med alla adresserna: Här bodde vi och handlade.

Nedan karta över våra hem (= hus i BLÅ cirkel) och områdets affärer (= kasse i SVART cirkel). Klicka kartans ”Visa större karta” [  ]  för att se kartan i eget fönster, med teckenförklaringar.

3 reaktioner på ”Mera om affärerna runt Paternostervägen

  1. Jag minns ett litet café, eller möjligen bara ett bageri, på Paternostervägen alldeles intill skolan. Antagligen det som nämns ovan. Där kunde man köpa bullar, lite större än och formade som lussebullar fast bara av vanlig vetedeg men med en vaniljklick (mormors hosta) i snurran i stället för russin. Vi kallade dem för ”S-bullar”. Dit gick vi varje morgon ett tag och köpte nästan hela lagret. De var nybakade, fortfarande ljumma och fantastiskt goda.

    Gilla

  2. En bit från Paternostervägen ligger Finn Malmgrens plan. Vid den här tiden, i början på sextiotalet, låg det en radioaffär där som även sålde skivor. Finns den kvar? Jag och en kompis gick dit nästan varje frukostrast, åtminstone någon gång i veckan, för att lyssna på en speciell låt som vi gillade väldigt skarpt båda två. Just den här låten fanns på en EP. Till grammofonen hörde det två hörlurar som såg ut som halva telefonlurar. Tanken var väl att det skulle vara stereoljud men det var inte så vanligt med stereoskivor ännu, allra minst gällde det EP-skivor och singlar så det gick bra att ta varsin lur. Handlaren blev nog till slut ganska trött på oss som inte köpte något utan bara ville lyssna på samma låt om och om igen. Vilken låt det var? Jo, ”When My Blue Moon Turns To Gold Again” med Elvis Presley förstås.

    Gilla

  3. Minns frallorna man stoppa nått i å käka måste vart 69-70tal då. D va den butiken breve skolan. Fanns även tobaks i samma kåk som sålde lösa Prince (25öre st) åt oss lärlingar ( kan d stämma🙄)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s