Vi gick i Röda skolan

Ovan: klassfoto utanför skolan med vår fröken Lejon.

Lena minns: Småskolan gick jag i gamla Röda Skolan i Enskede, som byggdes redan 1903 och egentligen skulle ha rivits långt innan jag började i första klass anno 1953. Det var en stor träkåk i (minst) två våningar, rödmålad med vita knutar och fönsterkarmar, och lite tinnar och torn, som jag minns det. (Har tyvärr inte hittat någon bild, varken i album eller på nätet.) På rasten gick vi flickor i armkrok med fröken för att få äran att “ringa in” med en gammal ringklocka. Och vi flickor lekte ibland affär och drack kaffe i koppar gjorda av lönnblad, vars flikar vi fäst ihop med bladstjälkarna.

Mörkare associationer kunde man få av det pyttelilla “skyddsrummet” – en betongkula med sittbänkar och rostig järndörr som låg nere vid grinden. (Var det verkligen ett skyddsrum? Hur skulle det i så fall användas?) Jag har fått en bild på ett liknande klot och fått bekräftat att det faktiskt VAR skyddsrum, från första världskriget – eller möjligen andra?

Skyddsrumsklot på Herrgårdsvägen

Dörren hängde genomrostad och vidöppen, inuti fanns träbänkar längs den runda väggen. Fast jag har för mig att det fanns fönsteröppningar också, kan det verkligen vara sant? Och vi hade bara ett enda klot, undrar vilka som skulle ha fått plats där – lärarna?

Särskilt starkt minne har jag tyvärr av toaletterna. De låg i ett separat grått (betong?)hus med två ytterdörrar: en till pojk- och en till flickavdelningen. Alltid kallt och illaluktande, med vitt “slakthus”kakel, betonggolv, och en kallvattenkran ovanför avloppsbrunnen i ena hörnet. (Jag minns inga handfat?) Samt en rad toalettbås, samtliga utan dörr. Varför?

Det var visserligen värst för killarna, för deras bås vette mot dörren, med goda tillfällen till retsamheter. Men fast man inte såg in i tjejernas bås direkt från dörren har jag haft mardrömmar ända sen dess om att – som då – behöva gå på toa i all offentlighet. Nu slår det mig att det även kan ha gett upphov till min motvilliga mage. I lågstadiet fungerade den tydligen som en klocka, för jag har ett starkt minne av hur pinsamt det var när någon kom in och irriterat fräste: “Och nu sitter hon där IGEN!” Så regelbunden mage fick jag aldrig mera, kan jag säga…

Nu läser jag i “Brännkyrka 1913-2013” (sid 181):

Redan innan Gamla Enskede började byggas fanns en skola i området, Röda Skolan, vilken låg i närheten av gården Stora Gungan. Den blev snabbt för liten, varför man beslöt sig för att bygga en ny stor skola, Enskedeskolan, vilken stod klar samma år som kyrkan, 1915. Röda Skolan revs 1977.

Och på facebook hittar jag en som gick där till 1967, då skolan stängdes. Byggnaden användes sen av konstnärer i ytterligare tio år, tills den slutligen revs, alltså ungefär trettio år försenat. Men jag minns den som trivsam, förutom TOALETTERNA!

Här kan man läsa mer om gamla röda skolan och så här såg den ut anno 1908:

Röda_skolan_Enskede_1908

Röda skolan 1908 (Public domain) via Wikimedia

21 reaktioner på ”Vi gick i Röda skolan

 1. Jag mins den den röda skolan. Gick där 1963 till 66-67. Rektor var Gustav Bodenstam. Skolfröken var Lilli Andersson. En sur käring argsint ragata . Skollunchen åt vi på församlingshemmet . Vi fick stå i rader och visa händerna. Jag bodde på Handelsvägen 22. Men nu bor jag 4 mil från Gävle. Mvh Jan Johansson

  Gilla

  1. Tack för att du delar med dig! Det var väl 67 det slutade vara skola? Jag gick hem och åt i början, men sen minns jag att jag tvingades äta gröt i något jag uppfattade som en ”källar”lokal. Måste ha varit församlingshemmet.

   Återkom gärna, om du har bilder kan du få e-mailadress att skicka dem till. 🙂

   Gilla

   1. Ja vist var det en källar lokal en trappa ner. Som barn lekte vi i Margaretaparken eller sandraset. Vad bode du? Jag mins att det låg ett röd villa i parken som bran 1964-65.Ja det var roliga tider med lek o bus. OBS TJEJERNA VAR EN VÄRRE PÅ ATT HITTA PÅ BUS. Mvh Jan Johansson.

    Gilla

    1. Jag bodde på Skärmarbrinksvägen 1, gick småskolan i Röda skolan (som jag gärna skulle vilja ha en bra bild på), sen i Nytorp. Klassisar därifrån bidrar också till den här sidan. Här bodde vi och handlade:
     https://enskedebilder.com/2018/06/05/karta-har-bodde-vi-och-handlade/

     1958, när jag var tolv, flyttade vi till en större lägenhet i Farsta. Från en etta till en trea, för vi hade hunnit bli fem pers. (Åtm före tolv år tror jag inte att jag var så busig. 😉 Men för all del, jag kan ha fel.)
     Ödledammarna verkar ALLA minnas, tom jag!

     Gilla

 2. Finns det några klasskamrater kvar i livet. Och var bor alla ?. Jag mins, skolan med glädje vi var inte många busfrön. Men vi hade kull en då.Det vore kull att ses i gen efter all år. Mvh Jan Johansson

  Gilla

 3. Jag gick i Enskede Gamla Skola, som vi kallade denna rödmålade skola med vita detaljer, från sent i Augusti 1959 till början av April 1962 då min familj flyttade till en mycket större lägenhet på Gärdet, Sthlm NO. Vi bodde på Burspråksvägen 14 (från Mars eller April 1954 till April 1962). Vår fröken hette Brita Fitinghoff-Johansson, och hon var halvt same. Vi hade vårt klassrum 1 trappa upp i långa delen av skolhuset, och Fröken Andersson hade det andra klassrummet på samma våning. Det fanns även en Fröken Lejon på min tid! Jag tror att det totalt fanns sju eller kanske åtta klassrum. Där fanns även en gymnastiksal.

  Skolbespisningen låg i källaren av Baptistkyrkan, tvärs över idrottsplanen, på Skolvägen – jag tror att den kyrkan nu är riven och en annan byggnad nu står på den tomten.
  https://www.tradera.com/item/270119/352595167/enskede-skolvagen-baptistkyrkan-#view-item-main

  Det lilla huset med toaletterna, på berget på skolgården, minns jag ytterst väl – tyvärr!
  Jag fasade för att behöva använda toaletten då det inte fanns några dörrar till båsen med WC-stolarna.

  Jag minns Meeths på Sofielundsvägen mycket väl och även Malms Konditori tvärs över gatan.

  Ödledammen, Gropen, och de stora höga tallarna som växte i Slakthusskogen minns jag också mycket väl. I den skogen, fast längre söderut, längs Nynäsvägen, brukade zigenare slå läger på 1950-talet, minns jag.

  Mycket synd att Globen byggdes! Jag hade helst sett att skogen fått stå kvar orörd. Vi behöver avsevärt mycket mer orörd, obebyggd mark.

  Den lilla parken mellan de två huslängorna på den udda sidan av gatan är också förstörd, med en bred asfalterad gångväg tvärs över. Det låg ett konditori och bageri i källarvåningen på gaveln av Burspråksvägen No 11, viket vette mot denna lilla park.

  I nästa huslänga, neråt gatan, Nos 1-9, fanns det en Pälsaffär (!) samt ett Tobix (vi kallade den så) samt möjligen ytterligare en liten affär. På södra gaveln låg en Konsumbutik.

  I huslängan tvärs över gatan (Nos 2-8) låg en mindre ICA-affär, en hårfrisör och en sybehörsaffär.
  På norra gaveln låg det ett skomakeri, en trappa ner, och runt baksidan en fiskaffär, om jag minns rätt.

  Det fanns en bensinstation (ESSO eller GULF?) längre neråt Burspråksvägen, söderut, mitt emot Konsum på ”gaveln”. Tvärs över gatan låg en betydligt större park: Stora Gungparken (dvs, stor med mina barnaögon sedd). Uppåt Pelargatan låg Lilla Gungparken.

  Numera bor jag i England, i ett parhus byggt 1934, i ett villaområde i East Sussex, ca 8 km norr om Eastbourne. I England har jag f.ö. bott i närmare 40 år; större delen av mitt vuxna liv.

  Gilla

  1. Hej Anna ! Jag mins den gamla skolan med glädje . Vår fröken Lilly Andersson. Hon var le & argsint. Men hon var ej gift. 1 klass gick jag nb .2-4 eller 5 . 1tr upp.Ja wc mins jag med fasa . Jag bodde på Handelsvägen 22. mitt mot Margaretaparken. Nu mer bor jag i Tierp nord uppland 4 mil från Gävle. Mvh Jan Johansson. SWE. Mobil 070/ 7544393.

   Gilla

   1. Hej Jan!
    Jag älskade Enskede Gamla/Röda Skola. Den hade en gammaldags, trivsam, vänlig atmosfär och byggnaden var unik. Den var också lagom stor.
    När vi flyttade till Gärdet blev jag tyvärr tvungen att gå i Gärdesskolan vilken är en mycket stor tegelbyggnad, uppförd 1944-45 med plats för ca 1300 elever och med en personal om 150 personer. Det blir ingen trivsel i en sådan mastodontbyggnad med så hemskt många skolbarn och lärare . . .

    Gilla

 4. Hej.
  Jag gick i Enskede Röda 1947-48 och hade Alma Andersson som lärarinna. Jag minns att det fanns en hög granhäck på två sidor som var så tät att man kunde springa uppe på den. Efter tvåan fick vi flytta ner till Enskede Vita. själv bodde jag på Skärmarbrinksvägen 27. Mina bästa kompisar var Berra Vistam och Sune Gyllheden. Berra och jag hade senast kontakt 2014 här i Gävle där jag bor sedan 1970.
  Har naturligtvis många minnen från Ödledammarna som nämns på annan plats.

  Gilla

  1. Hej o tack! Jag gick ju också i Röda skolan och har försökt hitta mer info om den. När Anna berättade
   https://enskedebilder.com/2019/08/22/anna-minns-mera-om-skolsalarna-och-vaktmastaren-kaftis-och-annu-fler-affarer/
   hittade jag bilder på nätet. Flera finns, och nu har jag av en gammal klassis fått en ritning från 1920, så jag tänkte göra ett inlägg med bilder från ritning till rivning.
   Välkommen att läsa, kommentera och bidra till bloggen! Jag vill inte skriva ut emejladressen här, men du kan skriva direkt till mig via formuläret, så kan vi mejla, ex vis om du har roliga bilder. För de roligaste tycker jag är våra privata amatörbilder, helst från vardan!
   Hälsningar Lena.

   PS: Gunnar Vistam har vi skrivit om här – släkt till Berra?
   https://enskedebilder.com/2018/11/20/i-enhetsskoleexperimentet-fick-alla-tillfalle-att-vara-kreativa/

   Gilla

 5. Min farmor Jenny är den långa flickan som står långt ut till höger på bilden. Hon var 13 år när bilden togs och bodde då med sin familj i en liten lägenhet på Skärmarbrinks gård. Ett stort foto på hennes klass hänger i en korridor på entréplanet på Dalens sjukhus, också taget 1908. Några år senare flyttade familjen till torpet Glädjen som låg ungefär där den stora eken står på Dalens allé. En av hennes bästa vänner hette Signe och hon arbetade som piga på Nytorpet (där Nytorpsbadet ligger idag)

  Gilla

  1. Stort tack för den lilla biten nutidshistoria, som knyter ihop gamla tiders Nytorp och Skärmarbrink med nya. (Själv bodde jag ju på Skärmarbrinksvägen 🙂 )

   Jag la in en bättre bild och passade på att länka till den ytterligare information om den gamla skolan som tillkommit sen den här sidan skrevs.

   Gilla

 6. Hej!
  Vi bodde på Burspråksvägen 4 till 1952 då vi flyttade till Riksby och året efter till Vällingby. Min pappa var fastighetsskötare. Det fanns flera butiker på gatan bl a Konsum, tobaksaffär (godis), mjölkaffär (i kruka) och fiskaffär.
  I Röda Skolan hade jag Alma Andersson som lärare. Det fanns en gymnastiksal där vi ibland kunde ha lekar. Skollunchen bestod av ostsmörgås och mjölk. Skolvägen var ganska lång men vi gjorde sällskap hem.
  Dammarna kommer jag väl ihåg. En segelbåt kunde få en liten tur där.
  Över grusplanen ovanför dammarna gick jag med min mamma till Slakthuset för inköp.
  Invid grusplanen vid Nynäsvägen fanns ett vitt hus i en trädgård.

  Det var roligt att se fotografiet av Röda Skolan. Jag har letat efter det tidigare. Kanske borde det vara mer lättåtkomligt ifrån Stadsmuseet.

  Gilla

  1. Hej Lars – Åke. Tack för dit svar . Ja det är möjligt att stadsmuseet har bilder på skolan. Ja det var en Härlig tid när man tänker till baka . Jag har inte träfat någon klasskompis sen des efter som vi bor som spridaskurar . Mvh Janne

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s