Barndomens butiker kring Sockenplan

Gunnar B från Sockenvägen 371 fortsätter att berätta: Hur såg det ut kring Sockenplan under 40-talet? Jag tänkte berätta bland annat om de affärer som fanns där.

Om jag börjar på den jämna sidan på Sockenvägen borta vid skolan så fanns där en mjölk- och brödbutik och en livsmedelsbutik, båda Konsumägda. Mittemot dessa två butiker fanns en tobaks- och tidningsbutik.

Går vi sedan till Sockenplan fanns i hörnet borta vid spårvagnen en Kronlaxenbutik, det var Konsums fiskbutiker som hette så. Man kan fortfarande se koppartråget där det ständigt rinnande vatten rann mellan de två fönsterglasen. Bredvid den fanns en färghandel och som jag kommer ihåg en radiobutik för att avsluta med Planens konditori som var öppet på söndagar.

Sockenplan 2022

Vid Enskedevägen fanns en tobaksbutik, en sybehörsbutik och en mjölk- och brödbutik. Denna huslänga avslutades av Enskede konditori med sin servering och uteservering. Enskede konditori drevs av bagerimästaren Eriksson som var ordförande för bageriorganisationen i Stockholm.

Vid spårvagnshållplatsen fanns en tidnings- och godiskiosk som senare blev en Pressbyråkiosk.

Uteservering 2022

I hörnet av Sockenvägen och Enskedevägen fanns två telefonkiosker där vi småkillar alltid hoppades att vi skulle hitta någon tioöring. Bredvid dessa telefonkiosker ställde Glacebolaget upp sin glasskiosk varje vår. Vi i vår familj fick aldrig glass förrän första maj, det skulle vara starten på sommaren.

Mittemot detta fanns en gungpark och sandlåda. Under valrörelsen brukade olika partier ställa upp sina valstugor runt planen. Om vi vandrar längre bort mot Handelsvägen fanns där en mjölk- och brödbutik och mittemot den i det första flerfamiljshuset fanns en frukt och godisaffär. I nästa hus fanns en cykelgubbe.

Men nu höll jag på att glömma två andra för oss småbarn intressanta grejer och det var i huset på Sockenvägen närmast Sockenplan. I källarplanet fanns en skrotnicke och vad hade inte han? I nästa hörn på 369 fanns en tapetserare, en sådan där gubbe med spik i munnen ungefär som en skomakare.

Källarbutik vid Sockenvägen 2022

I vårt hus fanns Röhmans plåtslageri men ditt kunde vi aldrig gå in för där fanns en del ”farliga” grejer. I allén vid Stockholmsvägen fanns en kiosk, men nu kommer jag för långt från Sockenplan och mitt Sockenvägen 371.

Det gick ingen nöd på oss ungar, för godis kunde vi köpa lite varstans och kanske främst söndagar då vi skulle gå på bio. För vid Enskedebio fanns vid spårvagnens (nr 8) hållplats en liten godiskiosk.

Jag återkommer med annat kring Sockenvägen
/Gunnar

Redaktören åkte på reportageresa till Sockenplan och tog bilderna ovan. Läste även på om Sockenplans historia:

Platsen fick sitt namn 1929. Här fanns hållplats Enskedefältet för spårvagnslinjen 19 som ersattes av tunnelbanestationen den 9 september 1951. Ett av de första hus som uppfördes vid Sockenplan var bostads- och affärshuset med adress Sockenvägen 368. Huset ritades 1931 av arkitekt Eskil Sundahl på KFAI och hade en Konsumbutik i bottenvåning.

Bilden är från 30talet.

Sockenplan 30-tal (Public domain) via Wikipedia

Avslutningsvis ett försök att ta kort på samma hus från ungefär samma ställe.

Sockenvägen 368 2022

Så här ser det ut ”runt hörnet” – flera affärer! Och något nyare hus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s