Stureby Vårdhem – en gång ”världens modernaste fattigvårdsanstalt”

Efter att ha berättat om hur det var att bo i en liten stuga anno 1970 gjorde jag ett nostalgiskt återbesök. Det hade byggts en del i omgivningarna sen jag bodde där, och stugan var borta. Men den låg alltså bakom det vita huset som såg i stort sett oförändrat ut.

Vägen till tunnelbanan såg i alla fall ut precis som då. (Se bild högst upp). Där gick jag varje dag och tittade på Stureby Vårdhems vackra gamla hus, utan att veta mera än att en del av dem som bodde där (smyg)köpte öl i vår Konsumaffär och att en gammal tant därifrån en dag satte sig i vår hyresvärds bil och ville ”åka hem”.

Vid infarten till ”min” gata finns nu en skylt om att här ligger Stureby sjukhemsområde med Finskt Äldrecentrum, Gamlebo och Tussmötegården – men inget av det verkar ligga i de gamla husen.

Jag blev nyfiken och ville veta mera. I SvD från den 13 december 1935 kan jag läsa om det då nya vårdhemmet: ”Fattigvården slopar åtta anstalter. Vårdtagarna i modern miljö vid Stureby.”

”Det nya vård- och försörjningshemmet vid Stureby, som säges bli världens modernaste fattigvårdsanstalt, öppnas på nyåret.” I samband med det tänkte man lägga ner inte mindre än sju gamla vårdhem samt ålderdomshemmet vid Årsta, ”som i sitt nuvarande skick är godkänt endast för tiden fram till Sturebyhemmets öppnande, och troligen kommer att byggas om till en filial till vårdhemmet Högalid”. De övriga vårdhem man planerade att stänga låg alla inne i stan: på Bondegatan 32, Tjärhovsgatan 28 och 11, Kungsholmsgatan 59, Lilla Gråbergsgatan 1, Lilla Nygatan 21 och Åsögatan 141.

Tillsammans hade de utdömda anstalterna (inkl Årsta) 669 platser, i Stureby skulle det bli 710, varav 374 för försörjningstagare och 336 för kroniskt sjuka. Därtill kom de 258 platserna för åldringar på Gammelbyns ålderdomshem, som ligger strax intill, stod klart 1930 och skulle nu stå under samma förvaltning som Sturebyhemmet. Även läkarvården skulle bli gemensam: två läkare, varav den ene ”får överläkares ställning och avlöning”, samt 146 ”övriga befattningshavare”. Man förstår att ålderdomshemmet och vårdhemmet var traktens största arbetsgivare.

Bland moderniteterna fanns avdelningar för bad, massage, ljusbehandling och ”möjligen även röntgenundersökning.”

Centralbyggnaden 1936, SvD

Först skulle de kroniskt sjuka flytta in i det nya hemmet, därefter ”försörjningstagarna”. ”Detta senare klientel skall här som på andra försörjningshem sysselsättas med arbete”. För kvinnorna fanns vävstolar och symaskiner, för männen snickeri-, måleri- och tapetserarverkstäder. Och så fanns det förstås arbete i parken och tvättinrättningen, som skulle användas även av Rosenlunds och ev Sabbatsbergs ålderdomshem.

Sturebyhemmet och Gammelbyn fick gemensam telefonväxel, gemensam predikant och gemensam organist. I samlingssalen för predikningar, föredrag och samkväm fanns även ”biografmaskineri”. Och så hade man egen radio för att kunna lyssna på predikningar, musik och anföranden i samlingssalen. ”Även vanliga rundradioprogram kan inkopplas.”

Den 5 april 1936 var det dags för invigning av vårdhemmet, som då varit i bruk sen årsskiftet. Sammanlagt 14 nya byggnader hade vuxit upp omedelbart intill Gammelbyns ålderdomshem och SvD skrev: ”Det gamla fattighuset är nu ett minne blott”.

Den storstilade invigningen ägde rum i den cirkelrunda samlingssalen (”Rotundan”) i närvaro av bland många andra kronprinsparet, vår nuvarande kungs föräldrar: kronprinsessan Sibylla och kronprinsen Gustaf Adolf, som aldrig blev kung eftersom han dog i en flygolycka 1947. Invigningstalen ”radierades dessutom i hemmets centralradio”, så att alla boende kunde lyssna på sina rum, i samlingssalar och i sängar.

Rotundan 2021 (i kvarteret ”De Gamlas Hem”)

Stadsfullmäktiges ordf Johan-Olov Johansson erinrade i sitt tal om ”huru i den gamla goda tiden, som inte alltid var så god, många människors ålderdom förbittrades av oron för att hamna på fattighuset. Det är nu ett minne blott. I de nya inrättningarna är målet bästa möjliga surrogat för hemmet.”

Liksom Gammelbyn var Stureby anordnat efter ”kolonisystemet”, dvs ett flertal friliggande byggnader med gemensamt kök och gemensamma matsalar. I en central mittbyggnad fanns avdelningarna för kroniskt sjuka med mottagningsrum för läkaren etc. Runt denna grupperades fem friliggande mindre byggnader för de ”friska och krya åldringarna”. Dessutom fanns en byggnad för expedition och syssloman, en för centralkök, en för verkstäder och tvätt, en för samlingssalen, en för värmelednings- och andra tekniska installationer samt den cirkelrunda byggnaden med samlingssal. Den salen hade även separatingång utifrån och kunde alltså hyras ut.

Stureby Ålderdomshem 1938, Gunnar Lundh, Nordiska museet (CC BY-NC-ND)

Hur gick det sen?
1966 läser jag om ”Stockholms åldringsvård i katastrofartad situation”: Tre av de fyra vårdpaviljonger som upprustats och moderniserats på Stureby vårdhem i Stockholm står stängda på grund av personalbrist.

När Stockholms läns landsting tog över 1971 ändrades namnet till Stureby sjukhem. Och 1990 byggdes ålderdomshemmet Gammelbyn om till bostadsrättslägenheter (Wikipedia).

/Lena

9 reaktioner på ”Stureby Vårdhem – en gång ”världens modernaste fattigvårdsanstalt”

 1. Mycket intressant att läsa, Lena.

  Sorgligen verkar nutida Sverige vara på väg tillbaka till ”fattig-Sverige”, efter vad jag läser på internet, då uppenbarligen många 100 000-tals (etniska) svenska pensionärer nu är så kallade ”fattig-pensionärer” medan 10 000-tals är hemlösa på grund av fattigdom.

  Perioden av rikedom och välfärd i Sverige varade tyvärr ej så länge; ca 30-35 år av välstånd efter WWII innan sprickorna i välfärden började uppstå.

  ”På sätt och vis kan man se akutboenden som vår tids fattighus, vi har inte kommit jättemycket längre, säger Marcus Knutagård.”
  (Marcus Knutagård, forskare på Socialhögskolan i Lund)

  ”Den ideella organisationen Vid din sida delar ut mat och kläder till fattigpensionärer i Stockholm.”

  Fakta svenska fattigpensionärer, 65 år och äldre, år 2016:
  Andel som levde under EU:s gräns för risk för fattigdom: 16,8%
  Antal som levde under EU:s gräns för risk för fattigdom: 328 000.
  I åldersgruppen 75 år och äldre levde 24,5 % under EU:s gräns för risk för fattigdom.

  Gillad av 1 person

  1. Intressant att läsa ! Jag vet att vi var rädda för de som bodde där då. De vankade omkring på området , det såg man när man skulle till tunnelbanan

   Gillad av 1 person

   1. Det var inte bara de gamla på Stureby som man var rädd för. Ävenb de gamla på Brevvägen var livsfarliga. Jag minns en gång när vi gick bakom husen som ligger närmast Stureby, då stack en gubbe ut huvudet genom fönstret och skrek att vi skulle försvinna, annars skulle han komma ut och ta hand om oss. När vi delade ut reklamblad för Nyströms frukt, Brevvägen 1, och man skulle lägga ner i brevlådorna gick man som på nålar och fruktade att någon farlig gamling skulle komma ut. Jag tror att man var rädd, mest för att jämnåriga talade om att gamlingarna var så farliga och det gick en massa rykten.

    Gilla

    1. Calle Adestam var fena på att tigga pengar och godis av gamlingarna på Brevvägen, särskilt då han klädde ut sig till påskkärring, men visst, fanns en gammal kärring på Brevvägen 1 som satt och lurade bakom sitt öppna fönster med ett handfat av plåt fyllt med vatten, hon missade dock såvitt jag minns.

     Men de flesta var kutryggiga och fattiga, vände på slantarna, tanterna luktade ofta kiss, gubbarna snus.. men fruktaffären kom först efter radioaffären, där vi kunde se de första streckgubbarna i provsändningar för tv i skyltfönstret 1954. Gun Nyström var för övrigt min mamma Ullas bästa kompis då de gick i plugget på Söder, måste ha varit i Maria. Har ett skolfoto med dem och hela klassen på.

     Gilla

 2. Den här artikeln väckte många minnen för mig.
  Min familj bodde i Gamla Enskede och på 50-talet arbetade min mamma nätterna på Stureby. Hon trivdes väldigt bra med arbetet. Jag och min lilla syster fick ibland följa med och gå på bio på Stureby i en stor byggnad. Dit tog jag också med mig min första kärlek (tidigt tonår) och där satt vi och höll i handen under föreställningen…
  Min mamma berättade om att en stor romsk ledare, hade avlidit och att hela Stureby blev invaderat av släktingar som alla skulle komma och ta farväl. Det blev en rejäl trängsel berättade mamma…
  Själv hade jag aldrig några som helst rädslor för de som bodde där. De var ofta väldigt snälla mot oss barn, både jag och min syster fick tex banan ibland av en äldre kvinna.

  Gilla

 3. Tack för kommentarerna, så att jag som flyttade dit som vuxen (strax över 20!) äntligen får veta hur många faror som egentligen lurade. Sånt vuxna aldrig vet nåt om – det vet ju alla! 😜

  Gilla

  1. Faror? Inte var det gamlingarna. Men s.k ”fula gubbar” i skogen, plus att väldigt många fick smisk hemma som straff, på bara rumpan, hot med mattpiska och svångrem, vaktis i skolan tog ner grabbar i pannrummet och nitade dom, fröknarna luggades, nyptes och drog i öronen, tuffa killar på gatorna intill höll koll på vilka som hörde dit, gällde att passa sig. Skolagan avskaffades sen på 50- talet, men min fröken Hedberg/Ljungdell beställde klasstryk, vilket största killen exekverade då de bildat ring. Just att bilda ring och hetsa på skolgården var poppis. Och vaktis Backman i Tallis nitade killarna i pannrummet.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s