Anna undrar: Spelar barn kula numera? Det var annars ett säkert vårtecken förr i världen.

På http://www.kula.se kan man läsa ”om kulan och dess betydelse för oss människor” – kulstötning, kulram, kullager, julgranskulor… Och så spelkulor:
Att spela kula är något som barn ägnat sig åt sedan urminnes tider. I Sverige vet vi att barnen ofta själva rullade sina kulor av lera och lät dem soltorka. I Lund har man funnit kulor av bränd lera i kulturlager som daterats till 1100-talet. Här finns olika sorters spel.
Och alla minns väl dikten:
Vi spelade kula på torget en dag,
en liten folkskolegrabb och jag.
Jag hade väl femti, han hade fem.
Vi spelte. Och han förlorade dem.
Flickorna hoppade hopprep av färgad plast – kortare för en person, långrep för ”grupphoppning”. Bilden högst upp på sidan visar flickor som hoppar långrep i Humlegården 1948, av Yngve Karlsson, från Stockholmskällan(CC-BY)
Nedan är det en flicka med skolväska som hoppar rep på skolgården.

Hage hoppade vi också, åtminstone tjejerna.
Anna skickade en bild:
Irriterande nog hittade jag inte ett enda foto av den variant av hage jag var van vid som barn! Och tyvärr kan jag inte rita ”min” typ av hage.
Lena funderar: Det här är väl en sotarhage, fast jag minns den med 10 rutor och en cirkel i var ända? Varför hette den så? Och vad hette den mera fyrkantiga varianten jag har ett vagt minne av? Fanns det flera?
Och så lekte vi förstås snörlek (på engelska ”cat’s cradle”).
Lena minns direkt: vagga, tekopp, nyckelknippa – och hittar en sida med mera information, samt video på hur man gjorde när man i evighet(?) ”tog” från varann: Leken som underhållit hela generationer av barn.
Alla de här lekarna var (ur)gamla, men det kom nyare.
Anna minns när den allra senaste ”flugan” (gammalt uttryck!) var att hoppa twist. Lena (som är lite äldre) har bara dansat twist, inte hoppat det, men hittar några som (försöker) visa hur man ska göra:
Kommer ni ihåg rockringarna? Anna hade en chockrosa, Lena minns att det var knepigt när man hade vid kjol med många underkjolar: Åkte ringen ner från midjan tappade man kontrollen över den.
Rockringarna kallades ibland hulahoop-ringar, och i SvD från 1959 kan man vid bilden läsa:
”Hula Hoop heter den senaste modeflugan i Sverige och på Club 119 i Stockholm ämnar man anordna ett Hula Hoop-mästerskap, med final i Blå hallen.
Hula Hoop är en lek som går ut på att genom rörelser med kroppen kunna hålla en s.k. rockring svävande kring sig så länge som möjligt. Vid tävlingen på Club 119 har man tre moment: att svänga ringen kring halsen, kring midjan och slutligen knäna.
Än så länge dansar man Hula Hoop främst till sången med samma namn, som spelats in av både amerikanska och svenska artister. Georgia Gibbs (på bilden) har sjungit in den för Sonet och tillhör den skara som ivrigt hänger sig åt Hula Hoop:ande.”
Jag tänkte på det när jag var ute på spåret i veckan – att hoppa Twist för att ta sig över QA-stängslet kändes som det fast jag var 47 år stelare… Undrar om barn idag vet vad hoppa Twist är?
GillaGilla
Vi ska inte gå in på hur det gick när jag försökte hoppa hopprep på samma sätt som jag gjort som tolvåring. Jag var ”bara” lite över 40, men det slutade med läkarbesök…
GillaGilla
Arrrggghhh!!!
A slipped disc?
Ryggskott?
GillaGilla
Nä, det var knäet – o sen höften… 😦
GillaGilla
Ummm … VAD är ett QA-stängsel?
I England där jag bott hela mitt vuxna liv, praktiskt taget, betyder QA ”Questions and Answers”. Errr …
GillaGilla
Det ser ut som alpinnätsom sätts upp tex för att hängna in arbetsplatser. På den arbetsplats där jag var har man spänt upp ett rep i överkant av nätet för att stängslet inte ska bli slakt och det var då jag fick en twistkänsla. Däremot vet jag inte varför dom kallas för QA stängsel.
GillaGilla
På tal om kula så spelade min son (född 2002) kula på skolgården i lågstadiet
GillaGillad av 1 person
Håller med dig om att det ska vara cirklar i början och slutet av hagen och en ruta mellan 7/8 och cirkeln. Har för mig att det stod 10 i cirkeln på slutet. Det var ju där man vände innan man hoppade tillbaka för att plocka upp stenen.
Så fanns det ju en kvadrat med nio rutor också men den minns jag tyvärr inte så mycket mer av.
Hopprep hoppade vi väl på rasterna även sedan vi börjat på högstadiet? Har för mig att vi hoppade dubbelrep som vi sa om ”double dutch”.
Heja Lena för alla roliga minnen du lockar fram.
GillaGilla
Precis så minns jag också sotarhagen – och har vaga minnen av den andra.
Det är Anna som mejlar minnen på nätterna och väcker mina. Tackar vi för! 🙂
GillaGilla
De hagar jag såg uppritade som barn hade vare sig cirklar eller halvcirklar.
Först tre staplade rutor, sedan två rutor bredvid varandra, följda av en enda ruta.
Efter det kom det två bredvida varandra igen, och sedan ytterligare två bredvid varandra, således ett ”block” om fyra rutor i andra ändan. I det sista paret rutor gjorde man ett hopp, vände i luften s.a.s. och landade med näsan pekande mot början, och hoppade tillbaka lika som man hoppade på ”utresan”. Puh!
Hängde ni med här?
GillaGilla
Nä, det känner jag inte alls igen. 🤔
GillaGilla