Hans-Göran visar klasskort från Nytorp och Röda Skolan 1952-57

Hans-Göran har skickat in klasskort. (Klicka som vanligt för större bild.)

Den första bilden är från klass 1 i Röda skolan: Jag bodde på Skärmarbrinksvägen 14. Gick i Röda skolan klass 1-4 (1952-1955) och därefter i Nytorpsskolan (Yngve Lundell). Skulle vara kul att få kontakt med klasskamrater från låg- och mellanstadiet. Här ett klasskort från första klass med fröken Rhenström (nr 2 1:a raden är jag).

HG-klass1-Rödaskolan

Nästa klassfoto är taget på berget vid Röda skolan:
Där står klass 3, själv är jag trea från höger i bakre raden. Läraren heter Birgitta Gunter.

HG-klassfoto20180102_135822

I april 2020 gick några klasskompisar tillsammans igenom klasskortet från 56/57, klass 5b i Nytorp, och hjälptes åt att komma ihåg namnen. Så här blev resultatet.

HG-klass5b-Nytorp

Känner du igen dig själv eller någon annan? Kommentera gärna längst ner på sidan. Den som vill skicka in egna bilder kan också höra av sig via ”Kommentera”, så hör redaktören av sig. 

4 reaktioner på ”Hans-Göran visar klasskort från Nytorp och Röda Skolan 1952-57

 1. Ja jag känner igen mig! Hans – Göran och jag gick i samma klass i låg och mellanstadiet. Jag hette Lena Jonsson på den tiden och bodde på Pastellvägen 17. På klasskortet från det första läsåret syns jag som nummer fem i rad 1. På nästa kort från 3:e klass står jag längst fram till höger i uppvikta jeans och ljus blus. I klass 5 är vi alla identifierade.

  Jag har väldigt positiva minnen från de tre första skolåren i Enskede gamla skola. Jag minns hur jag längtade efter att få börja skolan och på sommaren innan gick jag omkring med en liten portfölj som jag fått i födelsedagspresent och fyllde den med böcker för att känna mig som en skolflicka. Och så kom den efterlängtade första skoldagen och mötet med vår blivande lärarinna fröken Rehnström , klädd i en röd klänning med vita prickar och vidd i 50-tals kjolen. Jag såg upp till henne från första stund.

  Den gammaldags röda skolbyggnaden i trä med sin omgivande skolgård låg som i en liten oas i den för övrigt moderna omgivningen med hus från 30- och 40-talen. Skolan hade två våningar med klassrum på båda och i en del av huset fanns även en bostad för skolvakmästaren. Vårt klassrum låg på bottenvåningen och där fanns även en gymnastiksal där vi hellst ville leka skeppsbrott. I gymnastiksalen hände det även att vi hade julspel då föräldraran fick komma och jag minns även att vi – troligen till en våravslutning – fick uppträda som blommor iförda klänningar av kräpp-papper – själv var jag en tussilago.

  På den övre våningen fanns också ett spännande rum –
  materialrummet .Här fanns det en massa planscher med djur och växter och det fanns till och med uppstoppade djur och ett riktigt skelett!
  Någon gång hände det att man kunde få följa med fröken och hämta ner något till klassrummet och det kändes alltid spännande och lite läskigt.

  På klasskortet från 1952 sitter vi alla och håller små kort i händerna. Var och en fick en egen liten ask av gul/beige papp med bokstäver på pappersark som vi skulle klippa ut och träna oss på att sätta ihop till ord som mor, ror, sol och far. Jag hade min bokstavsask kvar under många år och gav den sen till min dotterdotter då hon började skolan.

  På rasterna lekte vi på skolgården – hoppade rep , bollade eller ritade upp en hage med krita på en den del av skolgården som hade en bit asfalterad. Annars var det grus runt omkring och där fanns även ett berg som det var roligt att leka på – säkert bara en liten berknalle, men jag minns det som ganska stort. De första åren hade man inte någon elektrisk ringklocka som förkunnade att rasten var över – utan någon fick alltid det åtråvärda uppdraget att springa runt skolan ett varv och ringa i en mässingsklocka med träskaft.

  Toaletten låg i en separat byggnad men olika ingångar för flickorna och pojkarna. men den skiljande väggen mellan rummen gick inte ända upp i taket och jag minns att man alltid var lite rädd att någon av killarna skulle hänga över kanten och titta ner på oss – vet inte om det hände någon gång men det var så man trodde.

  Matbespisningen låg också i en separat byggnad och där fanns alltid någon mattant som skulle se till att vi inte lämnade något på tallriken Maten var inte så barnvänlig. Det kunde vara sill med grönaktig potatis och dito ägg eller lungmos och som värst stuvad vitkål. Då den rätten serverades blev jag alltid kvar tills ist och fick kämpa med att få ner tuggorna. Äter det aldrig sen dess. Men till Lucia minns jag att vi uppskattade måltiden. då brukade vi få chokladsoppa och en hård smörgås med prickig korv.

  I andra klass gifte sig vår avhållna fröken Rehnström och blev fröken Björkman. Troligen på grund av det fick vi en ny lärare i tredje klass – fröken Birgitta Gunther och följde även med vår klass då vi fortsatte till mellanstadiet i Nytorpsskolan.

  Gilla

 2. Stort tack för en härlig historia – vilket minne! Vi är många som minns den läbbiga skolmaten man tvingades äta upp (för mig var mannagrynsgröten värst! 😣 ) O skoltoaletterna, utan dörrar till båsen. Däremot kommer jag inte ihåg att det var öppet in till killarna också – inte konstigt jag hade mardrömmar i många år.

  Som du kanske sett har vi samlat minnen och fakta, även bilder från Gamla Röda skolan här:
  https://enskedebilder.com/category/roda-skolan/

  Och du är förstås jättevälkommen att skriva egna inlägg, med eller utan bilder. Om du vill kan jag kontakta dig direkt.
  Hälsningar från Lena (som är redaktör här – o hade fröken Lejon)

  Gilla

 3. Kul Lena med din berättelse. Det där med materialrumnet hade jag nästan glömt. Var en ymnest att få följa med fröken dit och och hämta ut kartor mm. Och att det fanns ett skelett där minns jag också.

  Gilla

 4. Enbart traditionella svenska namn såsom Rune, Torbjörn, Kjell, Leif och Kerstin, Ulla, Karin, Barbro.

  Ingen gosse heter Mohammed, Omar, Faisal eller Abdullah.
  Ingen flicka heter Aisha, Farah, Amira, eller Fatima.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s