Skolresa med förhinder? Men Nytorps lärare och elever gav inte upp!

Pia berättar: 1972 flyttade jag till Enskede och började andra klass i Nytorpsskolan. Jag och Mikael Pettersson var nya i klassen. Tror vi hade en äldre lärare som gick i pension. I fyran flyttade vi till en av paviljongerna, gröna eller gula – i alla fall den som låg närmast idrottssalarna. I femman och sexan var vi tillbaka i klassrum vid lågstadiet.

Jag har ett minne av att vi hade många vikarier på grund av att läraren var långtidssjukskriven. Många föräldramöten senare splittrades klassen och vi ”sattes” några stycken i varje sjua. Några gick med dem som kom från Björkhagen, några med dem från Gamla Enskede. Jag och Helena Ringström tillhörde dem som gick med elever från Björkhagen i 7B. Vi fick Bosse Beckman som klasslärare, i svenska och alla SO-ämnena. Väldigt skönt med en stabil lärare som ”var på plats”.

Här kan man läsa mer om Bosse Beckman. 

I nian gjorde vi en klassresa, som var nära att ställas in på grund av den pågående stora arbetskonflikten! Klassen hade jobbat hårt för att få ihop pengar, och den 6 maj skulle man åka med Englandsbåten. Men den stora konflikten stoppade båten.

Då skrev klassen till statsministern, som då hette Thorbjörn Fälldin. Mamma sparade brev och tidningsurklipp.

Nedan lärarnas brev till målsmännen, med budskapet: VI GER OSS INTE! (Klicka för större bild.) 

Skolresa-1980-målsmansbrev (2)

Plan B var alltså att dela buss med en annan klass till Helsingborg, sen ta dansk färja till Helsingör, tåg/buss över hela Danmark och till sist ordinarie båt till Harwich. En lång resa, så man förstår avslutningen: ”Matsäck i riklig mängd blir nödvändig för resan mellan Stockholm och Esbjerg!”

Återresan skulle ske på samma sätt, men Petter minns att den gick via Göteborg, för då hade strejken slutat.

Pia fortsätter: Vet inte om vårt brev hade någon verkan men kul att ha kvar det. Minns att det var Åsa Andersson som skrev brevet, för hon hade tydligast handstil.

Här är brevet från klassen till ”Herr statsminister!” om hotet mot den efterlängtade skolresan och slutklämmen: ”Vi hoppas på dig! Du kan hejda alla konflikter på den svenska arbetsmarknaden. Snälla, gör det!”

Skolresa-1980-brev (2)

Och här är tidningsartikeln om eleverna och deras brev (som faktiskt också undertecknades av lärare):

Skolresa-1980-artikel (2)

Eva kommer ihåg att det gungade duktigt på båten: Jag minns vissa delar lite mer och andra mindre, antar att det är lika för alla. När stackars Ronald klämde fingret på solstolen i Hyde Park kommer jag tydligt ihåg.

Helena har bilden nedan: Allas vår Bo Beckman under den mytomspunna klassresan till London. Matte och Niklas bockas av i anteckningsboken utanför hotellet.

Skolresa-1980-BoBeckman (2)

Pia slutade nian på Nytorpsskolan 1980 och gick sen vidare till Kärrtorps gymnasium.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s