Många minns med glädje sin gamle lärare Bo Beckman

Maivor skickade bilden från skolavslutningen med 9g2 år 1967 med sin gamle lärare Bo Beckman – och många minnen väcktes.

BoBeckman-examen (2)

Åke gick i Nytorp från fyran till åttan efter att ha gått de tre första åren i Enskede Röda, och han minns med speciell glädje Bosse Beckman: En toppenmaje!!! Han fixade så att jag fick möjlighet att flytta till Enskede Läroverk och där gå i den nybildade 9T linjen. Teknik blev senare min bana i livet. Tack Bosse!

Och Eva kommer ihåg: Han hade alltid sådan tro på att jag skulle bli något bra, träffade honom flera gånger då jag gick i gymnasiet i Skanstull och senare som postkassör på Ringvägen. Har tänkt ofta på honom under åren.

Ylva minns sin första lektion med Bosse B: Han ställde sig vid katedern och bara tittade på oss oregerliga sjundeklassare – lång, iförd sin manchesterkostym och med skägg och dalafrisyr. Han sa inte ett ord. Efter 3 minuter satt vi som ljus i bänkarna.

Peter minns också ”Kungen bland lärarna”, som undervisade i SO och var en fantastisk berättare. Han var även inblandad i ett musikprojekt, där några av klassens killar jobbade med Beach Boys’ ”Good vibrations”.

Minns ni den? Här är originalet:

Eva tittar på bilden och kommer ihåg en jättebra lärare – och dessutom den förste ”manlige feministen” jag träffat på. Han sa bl a att kvinnor inte har någon särskild disk-gen….

Och i tidningsarkivet finns mycket riktigt DN-artiklar från 1965, där ”adjunkt Bo Beckman i Nytorp förmedlade tänkvärda ord till målsmännen om könsroller i skola och samhälle: Teoretiskt vänder sig både hem, skola och arbetsliv mot könsdiskriminering, men praktiken ser annorlunda ut. Redan i småbarnsålderns pekböcker leker flickor med (Barbie)dockor, pojkar med bilar. Flickor i grundskolan väljer vårdyrken som praktiskt tillval, pojkar elektriker.

”Men det tycks gå att förändra om man är envis. Så sluta, föräldrar, med att säga ”han som är pojke skall väl…” och ”hon som är flicka skall väl…” var slutklämmen i anförandet.” 

Under rubriken: ”Pryo-elever väljer könsrollsbundna yrken” berättade Bo Beckman om ett experiment: I klassens tidning lät han pojkarna sköta modesidan och flickorna sportsidan. Det möttes av förakt från eleverna och protester från föräldrarna, och det tog flera månader innan den första herrmodebilden kom, medan de kvinnliga sportjournalisterna refererade uteslutande manlig sport.

”Rollerna fanns alltså kvar även om pojkar och flickor bytte plats, konstaterade Bo Beckman – bättre då att låta dem samarbeta i olika uppgifter än att helt vända upp och ned på tillvaron…”

Micke gick i Nypan mellan 65-74: På bilden e brorsan och jag och bästa lärarn någonsin, Bosse Beckman. Tror bilden e från 74

BoBeckman-o-bröder (2)

Pia minns särskilt klassresan till London med Bosse Beckman: Nu när jag själv är lärare imponeras jag av att två lärare vågade åka med ett gäng 16-åringar till en storstad. Hade aldrig gjort det själv!! Minns ni middagen med njure? Värsta jag någonsin ätit!!

Helena minns inte njurmiddagen, men: Jesus Christ Superstar och Rocky Horror Show kommer jag aldrig att glömma. Vilket äventyr!

En del av eleverna har träffat sin gamle lärare senare i livet, bland annat Peter, när han återkom till Nytorp som lärare, och Elisabeth, som samarbetade med honom i sin bostadsrättsförening: ”Fortfarande en trevlig prick med många strängar på sin lyra. Bland annat en hejare på snapsvisor. Bosse träffade sin fru Ulla på Nytorp, där han gjorde sin första tjänst som färdig lärare.”

Bosse själv rättar (se kommentar):  Jag träffade min Ulla först på skoldans 1953 och sen återupptogs kontakten på Skansens dansbana sommaren 1956!

Och så här såg skolradioprogrammet ut den 17 februari 1964: Bland de medverkande: Ulla och Bo Beckman.

BoB-skolradion (2)

I Familjespegeln i P1 1963 berättade Lennart ”Sportis” Hyland, Nils ”Fågelskådare” Linnman och Herbert ”Tuffing” Söderström om hur de språkligt umgås med sina barn. Fil mag Bo Beckman gav synpunkter på hur föräldrarnas sätt att tala påverkar barnen under den tid de har möjlighet att vidga sitt ordförråd: Hr B konstaterar att torftigheten i språket allt mer griper omkring sig i vårt land. 

1964 satt fil mag BB med i en utredning av hur Operan skulle kunna vidga sina kontakter med ungdomar.

Och i DN 1972 finns en artikel med rubriken ”Brukar ni nypa en bulle?” Där intervjuas adjunkt Bo Beckman som expert på Stockholmsslang, som enligt hans mening ingalunda är död, utan frodas friskt i gängen vid ungdomsgårdar och T-banestationer. ”Och här på Nytorpsskolan går det an att använda slang.”

Claes gick i Nytorp från 64 till 73, och på bilden nedan känner han igen sina klasskamrater Leif Nord, Marie Henriksson, Roy Sjögren och Lena Molin.

BoBeckman-slang (2)

 

6 reaktioner på ”Många minns med glädje sin gamle lärare Bo Beckman

  1. Tack för alla vänliga kommentarer och kul bilder ! En liten rättelse – jag träffade min Ulla först på skoldans 1953 och sen återupptogs kontakten på Skansens dansbana sommaren 1956 ! hälsar Bosse

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s