Vårt viktiga val inför högstadiet

Elisabeth minns: När vi gick i sjätte klass 1959 var det dags att välja inriktning till högstadiet. Vi gick ju i en försöksverksamhet, enhetsskolan, som så småningom skulle bli grundskolan, lagom tills vi gick ur årskurs 9.

Parallellt med enhetsskolan fanns den åttaåriga folkskolan som alla ”måste” gå om de inte gick över till realskolan för att så småningom eventuellt gå vidare till gymnasiet. Enhetsskolan skulle ersätta både folkskola och realskola och vara en möjlighet för alla att kunna läsa vidare.

Högstadium-val

Det fanns helt säkert de som inte ansåg att vi enhetsskoleelever skulle kunna vara lika duktiga som de som gick i realskolan. Det avspeglar sig till en del i den text du kan läsa på bilden om alternativkurser. De flesta förväntades välja alternativkurs 1 (dvs den lätta kursen) – det står så i texten…(”torde vara lämplig för flertalet elever”)! Bara de som förväntades läsa vidare borde alltså välja alternativkurs 2.

Alternativkurser

Så står det att man kunde välja om senare. Ja förvisso, men då handlade det nog mest om att välja till den lättare kursen. Jag har inget minne av detta val alls, mina föräldrar tog det för självklart att jag skulle välja alternativkurs 2.

Det som förvånar mig som arbetat i skolans värld är att fysik var ett ämne där valmöjligheten fanns. Den valmöjligheten togs ju bort senare då alternativkurser enbart kom till i engelska och matematik.

Sen var det ju förstås de andra stora valen. Alla minns nog möjligheten att välja tyska eller inte? Valde man tyska hade ju alla timmars valmöjlighet försvunnit. Inget fritt valt arbete fanns det möjlighet till där inte. Heller ingen möjlighet att välja slöjdart. Vi flickor fick vackert hålla till godo med textilslöjd eller om det möjligen hette syslöjd på den tiden, till min fasa.

Jag får återkomma i ett annat inlägg om det som skedde när vi kom vidare till gymnasiet.

Komplettera gärna mina tankar eller skriv ett eget inlägg!

Lena minns inte heller valet, bara att det var ganska enkelt, eftersom jag tyckte det var jättekul med språk. Valde man så mycket språk som möjligt slapp man dessutom göra flera val. Praktiska ämnen var i allmänhet inte min grej, fast jag gillade att sticka (men inte att sy!). Och så har jag ett (vagt) minne av att jag hade ”svårare” matte och var lite (förvånat!) mallig över det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s