”Lägenheten var mörk, barndomen minns jag som väldigt ljus.”

Lars-Göran minns: 1954 till 1972 bodde jag på Lidköpingsvägen 34, i lägenheten längst ner till vänster på bilden nedan. Vi bodde i en väldigt trång, mörk och kall lägenhet men jag minns barndomen som väldigt ljus.

Bilarna på gatan tillhörde Mats Olsson som bodde högst upp. Och det satt en V 8:a i Valianten…

LG-Lidköpingsvägen34
Eget foto från 1973

Lidköpingsvägen ligger strax ovanför Nytorpsskolan (nu Hammarbyskolan) där jag gick 1961-70. Vi hade bland andra Margit Alm och makarna Lundell som lärare. Björnklint var gympalärare, en stolle som slängde nyckelknippan på elever han ogillade.

I min klass gjorde vi inga skolresor till Bremen. I den mån vi gjorde utflykter gick de till Hellasgården och tävlingar i orientering, vilket jag avskydde. Lärde mig aldrig karta och kompass, och sprang hopplöst vilse.

Handlade gjorde vi i en Beabutik som låg på Boråsvägen.

BEA-butiken i Hammarbyhöjden var Bror Anderssons första (1943) och en av de första privata butikerna med självbetjäning. Samme Andersson startade 1960 världens största automatanläggningen vid Götgatan: 30 meter lång med 1 515 fack, varav 492 kylfack med bl a mjölk, kotletter och biffar. En heltidsanställd skötte påfyllning och bortplockning, en annan växlade pengar åt kunderna. Som mest fanns det 15 BEA-butiker, idag är det bara stormarknaden i Svedmyra som har kvar namnet Bea och den gamla loggan. 

Vid Tidaholmsplan, på vägen från Nytorpskolan till Hammarbyhöjdens T-bana, låg Lunkans kiosk. Annelie har skickat in bilden och minns även ”farbror Bengt” som stod med sitt grönsaksstånd vid samma område där farmor och farfar hade kiosken.

Fantomen_1-1950
Första numret av Fantomen i Sverige, av George Camitz, 1/1950, (CC BY-SA 3.0)

I den kiosken köpte Lars-Göran serietidningar och godis: De serietidningar jag köpte var Tomahawk, Stålpojken, Seriemagasinet, Fantomen, krigstidningar i två olika serier vars namn jag glömt. Jag har faktiskt kvar de flesta i ett par flyttkartonger, men de är rejält lästa.

Jag har investerat många veckopengar i Lunkans kiosk, som hade ett brett urval av godis såsom Riff, Bugg, Bubbelgum, tefat, glass mm.

Bilden är från 1950 och visar det första svenska numret av Fantomen.

(Många minns barndomens godis, lakritstuggummit Riff har till och med en egen Facebookgrupp: ”RIFF – Kom tillbaka!” ) 

HAMMARBYHÖJDEN Tidaholmsvägen
Tidaholmsvägen 27 (Vykort från Höghus förlag)

Fritiden tillbringade vi för det mesta i skogen som ligger nedanför huset. Ofta lekte vi krig: Ett stenparti blev en stridsvagn och en gammal julgran fick duga som kanonrör. TV hade vi ingen. Ibland tror jag det var enklare när vi var små men kanske jag missminner mig?

Här är en bild på kompisgänget utanför 34:an. Jag står längst till höger och året kan väl ha varit 1960.

LG-Kompisar

Idag bor jag i norra Värmland. Vi är ca 250 bofasta och kan se varg och björn in på knuten.

Sånt hände aldrig i Hammarbyhöjden.

4 reaktioner på ””Lägenheten var mörk, barndomen minns jag som väldigt ljus.”

 1. Vilken trevlig berättelse Lars-Göran! Mats Olsson som du nämner är min kusin och jag var ju tvungen att ringa till honom och berätta. Han minns dig som sin bäste vän.
  Jag och mina föräldrar (våra mammor var systrar) var ofta hos Mats och hälsade på.
  Våra föräldrar är idag döda men Mats och jag har en mycket god kontakt.
  När vi träffas nästa gång ska vi prata kring din berättelse.
  Själv är jag född och uppvuxen i Stureby.
  Hälsningar
  Annelie Fridell

  Gilla

  1. Tack för en trevlig kommentar, säger redaktören. 🙂
   Du vet väl att både du själv o din kusin är välkomna att delta i minnessamlingen, med bilder, korta minnen, längre berättelser – eller tips. Här samlar vi minnen från ”allt som nånsin räknats som Enskede” (enligt hembygdsföreningens jubileumsskrift), dvs bl a Stureby. Se karta på kontaktsidan:
   https://enskedebilder.com/2019/04/28/vi-samlar-minnen-ju-fler-som-bidrar-desto-battre-blir-det-forstas/
   Ni kanske kommer på nåt kul när vi träffas? Skriv in det på kontaktsidan, så kommer det till mig.
   Hälsningar Lena (red)

   Gilla

 2. Hej!
  Rolig och trevlig läsning!
  Jag kan komplettera med ett uppslag på Paternostervägen 72/76.
  Min ett år äldre kompis Thomas Larsson (numera Brodin) och jag drog en koppakabel från taket på 76.an ner till Thomas källarförråd och via luften till 72.an och nertill mitt sovrum i 72:an. I ändarna kopplade vi in varsin telefonmikrofon (Dialog..?) och anslöt kopparn till radiatorer på båda ställena. Snacka om billig och hållbar snabbtelefon!!! Kvalitet på ljudet saknades…. i viss mån.
  Vad som hände med anläggningen minns jag inte – ska fråga Thomas (vi håller kontakt och träffas än idag, snacka om hållbart!).
  Hälsningar, Bernt

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s