Lars berättar om sina år i Röda skolan i början av 50-talet

Bilden ovan visar Röda Skolan strax före rivningen 1977.

Lars skriver: Roligt att det finns de som är intresserade av att spara på minnen. Jag har vid något tillfälle promenerat kring Blåsutvägen och platsen där den röda skolan låg och funderat på om det fortfarande finns de som minns hur det var att vara elev där. Här är några av mina minnen. 

På skolkortet är jag utklippt av någon anledning. Min kompis Ulf är tredje uppifrån i vänstra raden.

"Röda skolan" i Enskede 1951-1952.

Det var 1951 jag började i klass 1 i ”Röda skolan”. Jag bodde på Blåsutvägen 19 och senare i nr 21. Skolan minns jag som en stor byggnad. Rödmålad med stora fönster och flera ingångar. En välvuxen granhäck ramade in skolgården. Skolan och skolgården låg lite högre upp än omgivningen och var grusad utom där det var bergigt. En betongkula fanns men minns inte var den stod. Toaletterna fanns åt det hållet där kyrkobyggnaden stod. Där i den kyrkan gick jag i söndagsskolan.

Min bästa kompis då bodde granne med mig och hette Ulf Elving (precis som programledaren i radion). Vi gick tillsammans uppifrån Blåsutvägen ner mot Sockenvägen, korsade den och in bakom några hyreshus. Där skymtade man skolan bakom granhäcken. Vår lärare, fröken som man sa, hade ett ”von” namn. Kan det varit von Sydow eller något liknande. Hon var snäll och jag trivdes bra i de två år jag gick där.

Jag minns att vi i klassen gick över till Nytorpskolan ibland men minns inte varför. Kanske låg matsalen där eller om vi hade någon lektion där. Jag minns också att vi besökte tandläkaren i vita skolan och grundade vår tandläkarskräck.

Bilden från ”Parkleken” i nuvarande Blåsutparken tror jag är tagen år 48-51. Jag sittande i vit mössa (som jag kallade kissmössan. Kiss som katt). Bakom mig i svart mössa min bästa kompis Ulf. Han lillebror Lars sitter bredvid mig.

Lars-BlåsutParklek48

Bad bussarna till Flatenbadet gick väl under sommarloven antar jag. Har för mig att de gick ifrån Sockenplan. Framme vid Flaten fick vi en mugg mjölk och en bulle. Muggen var vit och av plast. De vuxna som var med bussarna satte sig på bergen och njöt av sol och sällskap. Ingen tillstymmelse till badvakt vilket resulterade i att jag aldrig lärt mig att simma. Större och starkare skolkamrater tryckte ner oss yngre under vattenytan för att ha något att sysselsätta sig med.

Efter det törs jag inte bada om någon är i närheten.

Flaten-bullkö_1944b
Bull- och mjölkkö 1944, Widfeldt, Olle, Wikipedia / Public domain

Jag gick även klass 2 i röda skolan och har bara positiva minnen från tiden i den skolan. Därefter flyttade jag med min familj till Borlänge. Bodde där ett år och sedan flyttade vi ner till Märsta där jag fortfarande bor.

Lars har även berättat om hur det var att bo och leka på Blåsutvägen och när han lekte i skogen vid Blåsutparken. 

Här kan man läsa mer om Röda skolan och oss som gick där. 

5 reaktioner på ”Lars berättar om sina år i Röda skolan i början av 50-talet

  1. Det var en Bapptistkyrka, belägen vid Skolvägen, på andra sidan idrottsplanen, och i källaren till den låg matbespisningen för eleverna i Enskede Gamla (Röda) Skola.

    Nej, toaletterna låg i en mindre, separat grå betongbyggnad på berget mitt emot ingången till de klassrum som låg i den avlånga delen av skolhuset.

    En grusplan, eller idrottsplan, där vi hade ”utegymnastik” och spelade brännboll mm låg mellan skolområdet och Baptistkyrkan. Den planen låg lägre än skolan, som var byggd delvis i en sluttning (längan) och delvis högt upp på bergknallen. Den delen av skolan med trapptornet låg närmast sluttningen ner till planen.

    Betongkulan låg längst ner i den ändan av skolgården som låg vid Guldsmedsvägen, mitt emot den lilla utbyggnaden med dörren in till skolvaktmästarbostaden. Denna betongkula var kvarlämnad sedan 1sta världskriget och var avsett som ett litet skydsrum – en ”Kugelbunker” på tyska.

    Ja, tandis, eller ”käftis”, ja! Det var en elak, otålig äldre kvinnlig tandläkare i Enskede Vita Skola på min tid (1959 – 1962). Hon var helt i avsaknad av empati för små barn som var skräckslagna för att gå till tandläkaren. Tandmottagningen låg högst upp i skolhuset. Utrustningen var mycket gammalmodig, med en otäck, långsam borr som hängde i ett stativ. Det tog evigheter att borra upp ett enda hål … Bedövning gavs ej.

    Gilla

  2. Rättelser:
    Denna ”Kugelbunker” daterar sig från 2dra Världskriget, INTE från 1sta Världskriget som jag skrev i min kommentar ovan!

    Baptistkyrka med ETT p, naturligtvis! Av någon anledning blev det dubbel-p i min kommentar ovan.

    Lars, du föddes 1944, har jag räknat ut och jag föddes i November 1952 så du är hela 8 år äldre – det är en stor åldersskillnad när man är ett litet barn! Antagligen var lärarna delvis inte desamma på min tid i Enskede Gamla (Röda) Skola då jag inte minns en lärarinna med ett ”von” framför sitt efternamn. Jag minns bara Fröknarna Lejon, Svensson, Andersson och min lärarinna: Brita Fitinghoff-Johansson. Rektorn hette Signe Bengtsson på min tid. Hon var rektor vid Nytorpsskolan, och Enskede Gamla (Röda) Skola löd under Nytorpsskolan på min tid där.

    Gilla

  3. Det där med namn och minnen är inte lätt. Min lärarinna kanske inte hette det jag påstod, men det är vad jag minns. Hon kanske hade slutat när du började i skolan. Omgivningen kring ”Röda” du beskriver är väl som jag minns. Fitinghoff, kan det vara släkt till den som skrev ”Barnen från Frostmofjället”?
    På tal om namn-smeknamn-öknamn kom jag på att jag kallades Larsa tiden jag gick i röda.

    Gilla

  4. Om jag mins den gamla röda skolan med glädje . Vi var inte många busfrö i skolan .Min fröken hete Lilly Andersson. Skol åren 1963-65-66.Skälv bodde vi på Handelsvägen 22 mitt e mot Margaretaparken .Men var hade vi gympan ?.Ja de var tider det. Ja det skulle var idag . Då skulle eleverna få fnatt . Nu mer bor jag 4 mil från Gävle. Och är pan, sen 4 år. Mvh Janne Johansson

    Gilla

Lämna en kommentar